11:3
(7:0, 1:1, 3:2)

Jihlava si díky sedmigólové smršti v první třetině došla pro výhru v derby

01.09.2020 / Tomáš Kalas

Gólový koncert mohli vidět diváci, kteří na první zářijový den přišli do CZ LOKO Areny. V dlouho očekáváném derby s Havlíčkovým Brodem totiž Jihlava rozhodla o výhře během prvních dvaceti minut, kde Brodu naložila rovnou sedm gólů. Skóre se nakonec po šedesáti minutách zastavilo na jedenácti jihlavských gólech a třech brodských. Samostatné nájezdy se pak povedly více brodským hráčům, kteří v nich vyhráli 4:3.
01.09.2020 18:00, Přípravné zápasy - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Fučík (31. Brož) – Krenželok, Černý, Černohorský, Bukač, Bilčík, Strejček, Eliáš – Čachotský, Skořepa, Illéš – Jiránek, Zadražil, Fronk – Harkabus, Poletín, Chlubna – Havránek, Lichanec, Hrala
11

HC Rebel Havlíčkův Brod

Nedvěd (19. - 20., 34. - 60. Petržilka) – Kliment, Vála, Ludvík, Dudycha, Krejčí, Smutný, Zvěřina, Škareda – Padělek, Třetina, Košťál – Holenda, Mlynář, Voříšek – Tecl, Cachnín, Kuchta – Urbanec, Ludvík, Kalač
3
Branky a nahrávky: 4. Jiránek (Černohorský, Zadražil), 11. Poletín (Chlubna), 14. Eliáš (Harkabus), 18. Krenželok (Hrala), 19. Čachotský (Illéš, Černý), 20. Zadražil (Jiránek), 20. Harkabus (Poletín), 38. Harkabus (Chlubna), 50. Zadražil (Jiránek), 55. Poletín (Strejček, Chlubna), 55. Lichanec (Eliáš, Havránek) – 31. Cachnín (Holenda, Tecl), 43. Cachnín, 58. Ludvík (Tecl, Smutný). Rozhodčí: Kotlík, Mejzlík – Mareček, Polák. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 474. Střely na branku: . Průběh utkání: 7:0, 7:1, 8:1, 8:2, 11:2, 11:3.

Průběh utkání

Jihlava do toho od začátku pořádně šlápla a už na začátku druhé minuty měla závar v předbrankovém prostoru, který ale Nedvěd dokázal vyřešit a udržel kotouč před brankovou čárou. To již ale neplatilo v čase 3:07, kdy si brodská obrana nepokryla Tomáše Jiránka, jehož dorážka Černohorského střely byla úspěšná. Domácí nepolevovali z nastaveného tempa a v polovině 11. minuty se radovali podruhé, tentokrát slavila úspěch teč Michala Poletína, na kterou nemohl Nedvěd v hostující brance dosáhnout. Pro Brod bylo ještě hůř na konci 14. minuty. Tomáš Harkabus se na levém křídle zbavil obránce a nahrál do ideální pozice Filipu Eliášovi, který neměl žádný problém s umístěním kotouče do klece.

To nejhorší však mělo pro hosty teprve přijít. Ti sice dopředu předváděli nadějné výpady, ale nedokázali je kolikrát dotáhnout do úspěšného konce v podobě střely na branku. Naopak Jihlava neměla problém s efektivitou a v poslední dvouapůlminutovce odpálila gólovou smršť. Všechno odstartoval v čase 17:25 Daniel Krenželok. Ten byl důrazný před hostující klecí a dostal puk až za brankovou čáru. Jenom o 38 sekund později pronikl obranou Tomáš Čachotský a i přes faul dokázal úspěšně zakončit, čímž vyhnal zdecimovaného Nedvěda na střídačku. Poslední dva zásahy v rekordní třetině si nechali domácí do poslední minuty, na gól z dílny Matěje Zadražila 59 sekund před první sirénou navázal v čase 19:39 Tomáš Harkabus.

Domácí hráče vyprovázel po první třetině do kabin velký aplaus, neboť sedm gólů za 20 minut zde fanoušci dlouho neviděli. Do druhé třetiny se vrátil do branky Bruslařů Martin Nedvěd a nedlouho po opětovném nástupu zabránil dalšímu gólu, kdy vychytal dvě střely v krátkém časovém sledu. Na začátku 27. minuty došlo i na vyloučení. na Mlynáře plynule navázal Kliment a Jihlava měla prakticky čtyři minuty početní výhody 5 na 4. Právě po vypršení trestu mohl potrestat lehkovážnost obrany domácích Michal Kliment, v brejku byl ale čistě odzbrojen Černohorským.

Přesto se hosté radovali z prolomení nuly na svém kontě, Richard Cachnín využil práce Holendy a na konci 31. minuty dopravil kotouč do prázdné branky. Po tomto zásahu skončil pobyt Tomáše Fučíka v domácí brance, na zbytek zápasu jej vystřídal Jan Brož. To samé následovalo o tři minuty později na druhé straně, Nedvěd šel znovu z branky a na jeho místo šel Hynek Petržilka. Brodská dvojka ale nulu na kontě ve druhé třetině neudržela, neboť obránci zapomněli na Tomáše Harkabuse, který propálil z první brodského gólmana.

Ve třetí třetině padlo ještě pět zásahů. Domácí fans lačnili po prolomení desítky, což se povedlo v čase 54:08. Ale nepředbíhejme. Nejprve využil přesilovku 5 na 3 Matěj Zadražil v čase 49:12. Na začátku 53. minuty měl šanci na jubilejní gól Tomáš Chlubna, Petržilka však proti němu skvěle zasáhl. O dvě minuty později se však mohl se spoluhráči radovat, neboť dorážka Michala Poletína znamenala už desátý zásah Dukly. Když o 29 sekund později skóroval Peter Lichanec, bylo to už 11:2 a Dukla na zimáku servírovala soupeři pořádný tatarský biftek. Přesto se ještě našel prostor na jeden gól, Jaroslav Ludvík od modré v přesilovce překvapivě propálil Brože a ustanovil konečný výsledek na stavu 11:3. Týmy si poté dohodly ještě nájezdy, v nich byl lepší Brod, který gólem Aleše Padělka v deváté sérii rozhodl o výhře 4:3 v této dovednostní soutěži.

Ohlasy trenérů

Michal Konečný (BK Havlíčkův Brod): Jasně se projevilo, že Jihlava bude patřit v soutěži k lepším mužstvům. My jsme se snažili, ale první třetinu jsme prohráli o hrozně moc. Když tým dostane čtyři rychlé góly, tak to poznamená asi každého. Některé věci tam byly hrůzostrašné, ale pozitivní je, že druhou a třetí třetinu jsme odehráli důstojně. I z naší strany tam byly některé situace, které byly hokejové. Jak už jsem říkal, kluci vidí, kam současný hokej směřuje, a musí se pořád učit. Máme v týmu spoustu mladých kluků, kterým takový zápas má co dát. Tragédii bych z toho určitě nedělal.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): V první řadě je potřeba říct, že jsme rádi, že vůbec nějaké utkání bylo - v dnešní době, kdy utkání padají ze dne na den a nevíme, co druhý den bude. Jsme rádi, že jsme soupeře sehnali. V první třetině jsme byli jednoznačně lepší. Svým pohybem jsme dostávali soupeře pod tlak a napadaly nám tam i góly, takže skončila 7:0. Ve druhé třetině jsme sakra polevili a dostali soupeře do zápasu. Ukázalo se, že nás soupeř dokázal zatlačit. Nejvíce nás na zápasu štvou přesilovky, které jsme sehráli šíleně. Na druhou stranu je třeba říct, že početní výhody hrají komplet všechny čtyři lajny. Nemáme udělané speciální přesilovkové formace. Pak nás mrzí hodně ztrát, ať po špatné rozehrávce nebo při vstupu do útočného pásma - ztráta na druhou stranu a jezdilo se na nás. Ale abych jen nekritizoval, tak v naší hře bylo i spousta dobrých věcí. Třeba napadání, forčeking, opravdu jsme získali spoustu puků a soupeř neměl na nic čas. Nebo rozehrávka v obranném pásmu na středového hráče, což chceme.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie