7:10
(3:2, 4:3, 0:5)

Dorost potvrdil gólovou potenci a v neskutečné přestřelce zdolal Mountfield HK

30.09.2020 / Jan Mervart, Tomáš Lysý

Takový zápas se nevidí na okresní úrovni, natož v extralize dorostu! Dorostenci Dukly na ledě Mountfieldu Hradec Králové předvedli parádní obrat. Dukla v první části třikrát prohrávala o branku, přičemž dvakrát srovnala díky Matěji Vovsíkovi a Martinu Matějčíkovi. Zkraje druhé třetiny uskočili domácí na dvě branky, ovšem na 4:4 srovnali během 47 sekund Tomáš Krejčí a Šimon Báťa. Dukla musela dotahovat i nadále, v prostředním dějství se totiž domácí prosadili ještě třikrát, naopak hosté jen jednou díky Davidu Bulíkovi. Závěrečná dvacetiminutovka ale předvedla neskutečnou jihlavskou parádu! Na přelomu 47. minuty se během 42 vteřin prosadil David Bulík s Tomášem Krejčím. O minutu později Dukla poprvé v utkání vedla zásluhou Martina Hrbka, jehož trefa byla vítězným gólem. A aby toho nebylo málo, Jihlava přidala ještě další dva zářezy z hole Alexe Marhouna a Tomáše Krejčího, který tak zkompletoval hattrick! Svěřenci trenérů Marka Melenovského a Mariana Moravy tak po pěti zápasech mají 12 bodů při skvostném skóre 40:14!
30.09.2020 17:30, Extraliga dorostu - 5. kolo

Mountfield HK

Kasal – Fiala, Žaba, Kulhánek, Řehák, Červenka, Mráz – Koblížek (A), Gaspar (C), Sláma, Šimek, Mach, Souček, Giesl (A), Brožek, Král, Gedeon
7

HC Dukla Jihlava

Pulda (21. Černý) – Číhal (A), Topol, Vovsík (A), Jeletz, Matějíček, Hrbek, Šabatka – Báťa, Marhoun, Sopotnik, Peš, Krejčí, Coufal, Juřička, Jungwirth, Bulík
10
Branky a nahrávky: 6. Gaspar (Giesl), 12. Žaba (Gedeon), 20. Giesl (Šimek, Gaspar), 21. Šimek (Giesl), 26. Brožek (Gaspar, Šimek), 30. Šimek (Brožek), 39. Šimek (Gedeon) – 9. Vovsík (Juřička), 16. Matějíček (Báťa), 23. Krejčí (Peš), 23. Báťa (Matějíček), 31. Bulík (Jungwirth), 46. Bulík (Jungwirth), 47. Krejčí (Juřička, Číhal), 48. Hrbek (Báťa, Jungwirth), 49. Marhoun (Sopotnik), 59. Krejčí (Juřička). Rozhodčí: Barek – Hofman, Šesták. Vyloučení: 7:4, navíc Koblížek (Mountfield HK) 10 minut OT. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 156. Střely na branku: 27:45. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:4, 6:4, 6:5, 7:5, 7:10.

Průběh utkání

Po úvodním oťukávání, kdy se oba týmy nehnaly příliš dopředu, se iniciativy ujala Jihlava, která hned v první minutě zaměstnala hradeckého brankáře několika střelami. Ze svého úvodního tlaku však nic nevytěžila. Naopak při vlastním oslabení se po chybě v obraně soupeře objevil v samostatném úniku Jan Gaspar a poslal domácí do vedení.

Jihlava se svojí odpovědí nečekala příliš dlouho a po třech minutách bylo skóre vyrovnané, když se nešťastně odrazil kotouč od brusle hradeckého brankáře a skončil až za brankovou čarou. Branka byla připsána Matěji Vovsíkovi. Poté se Jihlava opět ujala otěží zápasu. Byl to však znovu Hradec, který udeřil v podobě krásného sóla Filipa Žaby, který prošel celou obranou a nádherně zavěsil pod horní tyčku.

Vedení však domácím vydrželo pouhé dvě minuty, když se po nahození Martina Matějíčka zpoza brány kotouč dostal po zákroku Jana Kasala až do hradecké branky. Po druhém inkasovaném gólu se však do urputného útočení pustili domácí, kteří své snažení v poslední minutě přetavili v třetí branku, když se mezi kruhy nemýlil Matěj Giesl - 3:2.

Druhá třetina začala stejně jako skončila, když po necelé minutě domácí rychlým gólem Pavla Šimka odskočili do dvoubrankového vedení a zdálo se, že mají utkání pod kontrolou. Pak ovšem přišlo smrtících 47 vteřin, kdy Jihlava dvakrát překonala domácího brankáře zásluhou Tomáše Krejčího a Šimona Báti a skóre bylo opět vyrovnané.

V dalším průběhu se Dukla snažila svého soupeře přesnou kombinací držet v jeho obraném pásmu, zatímco ten spoléhal spíše na rychlé úniky a přečíslení před brankářem Adamem Černým, který na začátku třetiny vystřídal svého kolegu Puldu. Oba gólmani se však několikrát vyznamenali pěknými zákroky, díky kterým skóre zápasu ještě více nenarostlo.

Domácím se následně dařilo opět odskočit na dvě branky díky Davidu Brožkovi a Pavlu Šimkovi, což kontrovali hosté svým pátým gólem z hole Davida Bulíka. Poslední slovo si ale nechali přeci jenom hradečtí hráči, když po jednom z přečíslení unikl obráncům Pavel Šimek a pod betony poslal puk za záda brankáře Dukly - 7:5.

Do poslední části zápasu vstupovali Hradečtí s dvougólovým náskokem. Výkony byly vyrovnané na obou stranách a nakonec rozhodla větší efektivita na straně Dukly. První smrtící rána přišla na přelomu 46. a 47. minuty, kdy hosté během 42 vteřin vyrovnali. O jihlavskou gólovou radost se podělili David Bulík a Tomáš Krejčí. O minutu později se díky dalším dvěma slepeným gólům Martina Hrbka a Alexe Marhouna dostali Jihlavští už do dvoubrankového vedení.

Na zvrat v zápase měl Hradec ještě polovinu třetí třetiny. Co však nepokryla jihlavská obrana, s tím si poradil dobrými zákroky Černý. Domácí srdnatě bojovali a po oddechovém čase měli několik slibných šancí. Přesto to na rozjetou Jihlavu nestačilo a ta své vítězství pečetila v předposlední minutě konečným desátým gólem, o který se postaral zkompletovaným hattrickem Tomáš Krejčí. Udržela si tak nadále první místo v tabulce skupiny Střed a skvělou střeleckou bilanci. Domácí místo toho budou čekat na utkání svých ostatních soupeřů, které rozhodnou o tom, zda Lvi uhájí své čtvrté místo.

Ohlasy trenérů

Jiří Janoušek ml. (Mountfield HK): Od začátku to byl divoký zápas, ve kterém byla spousta šancí na obou stranách. Několikrát jsme vedli vyšším rozdílem, ale vždy jsme to v krátké době ztratili. Musíme si proto uvědomit, že pokud se nevyvarujeme tristních a hrubých chyb, které nás provázely celé utkání, tak s takhle silnými soupeři nemůžeme myslet na body. Je potřeba se z tohoto zápasu oklepat a jít dál.

Marek Melenovský (HC Dukla Jihlava): Celý zápas jsme doháněli a opticky jsme tahali za kratší konec, ale každou třetinu jsme měli jednou tolik střel co soupeř a pak teda nakonec se k nám štěstí přiklonilo. Ale vyhrávat na deset branek je proti takovému soupeři hodně těžké a musíme se z toho ponaučit.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie