1:3
(1:0, 0:1, 0:2)

Dukla otočila zápas v Litvínově a z ledu extraligisty veze cennou výhru

03.09.2020

První branka zápasu, ve kterém v litvínovském dresu nastoupil jihlavský obránce Daniel Kolář, do týmu Vervy na týden zapůjčený, padla brzy. V času 6:17 se prosadil domácí forvard Martin Látal. To však byla jediná radost Litvínova v celém utkání. Od poloviny zápasu totiž převzala otěže zápasu Dukla. Srovnání v tomto času zařídil Tomáš Čachotský a do přestávky mohlo být otočeno, kdyby tyč nezastavila radost Petera Lichance. Jihlavu to ale mrzet nemuselo. Ve 46. minutě se totiž podruhé za sebou v přípravě prosadil obránce Filip Eliáš a jeho branka byla vítězná! Za chvíli navíc pojistil jihlavskou radost další bek Jan Strejček, který do Dukly přišel právě z Litvínova - 3:1 pro Duklu!
03.09.2020 17:30, Přípravné zápasy - 0. kolo

HC VERVA Litvínov

Honzík – Kolář, Kudla, Štich, Ščotka (C), Doudera, Březák – Myšák, Hanzl (A), Zdráhal – Petružálek, Svoboda, Látal – Helt, Zygmunt, Gerhát – Havelka
1

HC Dukla Jihlava

Brož – Krenželok, Černý, Bilčík, Strejček, Mareš, Bukač, Eliáš – Čachotský (A), Skořepa (C), Illéš – Jiránek (A), Zadražil, Fronk – Harkabus, Poletín, Chlubna – Havránec, Lichanec, Hrala
3
Branky a nahrávky: 7. Látal (Petružálek, Svoboda) – 31. Čachotský (Poletín), 46. Eliáš (Havránek), 51. Strejček. Rozhodčí: Zubzanda, Petružálek – Belko, Kokrment. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Průběh utkání

Zápas začal minutou ticha, která byla věnována zesnulému kouči Miloši Říhovi. Ten zemřel nečekaně začátkem tohoto týdne. Sestava Litvínova přivítala nového hráče, jihlavský obránce Daniel Kolář s týmem trénoval, a tak dostal od trenéra šanci. Po úvodním buly se Verva rázně přesunula do útočné třetiny, ale Zdráhalovo nahození přišlo vniveč.

Zástupce z Chance Ligy se ale nenechal zahanbit, Lichanec dorážel na Honzíka, ale jeho betony zůstaly zavřené. Ke slovu se dostal také navrátivší talent Myšák, jeho pokus byl zblokován jihlavskou obranou. Podobně pochodil i nováček Kolář, který se snažil rozvlnit síť ranou od modré. Litvínovský tlak nakonec přinesl odměnu. Martin Látal těžil ze spolupráce mladého útočníka Svobody a zkušeného forvarda Petružálka. Po úvodní brance následovalo první vyloučení, podobně jako u gólu si jej připsali domácí. Mezi časoměřiče zamířil Kolář. Úvodní vteřiny oslabení Verva zvládla díky Zygmuntovi, který pohotově vyhodil puk. Ani další minuty nepřinesly branku, a tak se počet hráčů na hřišti srovnal. To však platilo pouze chvíli, protože první přečin Jihlavy zapsal Harkabus.

Ani domácí nevyužili početní převahy. Chemici ale stále měli tlak, který se marně snažili přetavit na gól. Dukla poctivě bránila, občas překvapila Honzíka rychlým útokem, ale černožlutý gólman měl vše pod kontrolou. První třetina se nesla v duchu nepřesnosti, protože spousta šancí končila různě jen ne v brance. Nic na tom nezměnila ani litvínovská přesilovka v závěru.

Druhé dějství začalo zostra, Helt našel rozjetého Zygmunta, tomu vystavil stopku brankář Jihlavy. Brož stál v centru dění, protože jej útočníci i obránci zasypali množstvím střel. Dukla se připomněla pokusem Lichance. Na druhé straně pálil Březák, ale chybělo mu pověstné štěstí. Zahanbit se nenechal ani Kudla, jehož dělovku zastavilo plexisklo.

Při chuti byl i Svoboda, ten zaměstnal Brože rychlým průnikem. V půli zápasu ožila Jihlava, kterou reprezentovala šance Fronka. Aktivita byla podpořena i vyloučením Hanzla. Hosté dokázali početní výhodu využít, když Honzíka prostřelil Tomáš Čachotský. Tým z Vysočiny gól nastartoval, což vedlo k zintenzivnění ataků.

Z jihlavského sevření se Litvínov vymanil až kombinací Gerháta s Myšákem. Benjamínkův pokus zastavil výborně chytající Brož. Domácí mohl do vedení poslat Doudera, kterému nahrával Látal. Důrazný bek nedokázal prostřelit těsnou obranu. Minutu před koncem druhé třetiny zvedl diváky ze sedaček Březák, který vybídl ke skórování Myšáka. Jihlava nelenila a z protiútoku rozezvučela tyč, která zamezila Lichancovi v radosti.

Třetí dvacetiminutovka odstartovala zakázaným uvolněním Litvínova, po něm následoval dvouminutový trest pro Skořepu. Hosté přežili početní převahu a pomalu začali s odstřelováním Honzíka. Nejdříve netrefil odkrytou branku Zadražil, poté už mířil přesně Filip Eliáš. Jihlavský hráč využil zaváhání Doudery a poslal Duklu poprvé v utkání do vedení.

Verva ztrácela výborně rozehraný zápas. Důkazem tomu bylo vyloučení Kudla, během výhody padl gól, který nebyl uznán z důvodu Krenželokova kopnutí. Hosty to ale vůbec nemuselo mrzet, protože o minutu později zvedal ruce nad hlavu obránce Jan Strejček. Bývalý hráč Litvínova vstřelil branku z těsné blízkosti.

V samotném závěru hlídali hosté dvoubrankové vedení. Mohli dokonce přidat další gól, ale Douderovu chybu napravil Březák. Tři minut před koncem zkusili domácí hru bez brankáře, což na stavu už nic nezměnilo a Litvínov překvapivě podlehl Jihlavě.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): V první třetině jsme měli trošku problém s rychlostí soupeře. Zápas byl v rychlosti odlišný proti úternímu zápasu s Brodem. Dostali jsme gól po chybě ve středním pásmu a po nepokrytí hráče v předbrankovém prostoru. Od druhé třetiny jsme se s rychlostí srovnali a do konce zápasu jsme byli více než vyrovnaným soupeřem, místy i lepším. Vyrovnali jsme v přesilové hře a ve třetí třetině jsme byli opravdu lepší. Dvěma brankami jsme dokázali zápas vyhrát. Je potřeba říct, že soupeř hrál na tři útoky a my na čtyři, takže ze začátku zápasu byl soupeř více v tempu. My jsme pak při hře na čtyři pětky měli více sil a ve třetí třetině jsme zápas dokázali otočit a vyhrát.