2:5
(1:2, 1:2, 0:1)

Špatná disciplína stála Duklu lepší výsledek

21.04.2021 / Tomáš Kalas

Jak zápas krásně začal, tak pochmurně skončil. Dukla totiž měla parádní vstup a vedla už po 58 sekundách zásluhou Petera Lichance, jenže Kladno ještě v téže třetině dokázalo otočit a 19 sekund před koncem ve vlastním oslabení se dostat do vedení, které už nepustilo. I přestože se dokázala Jihlava dostat ještě na dostřel jedné branky, v závěru si nakonec Rytíři došli pro výhru 5:2 a ukončili Dukle devítizápasovou sérii výher, přičemž tři branky dali hosté v přesilové hře.
21.04.2021 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Kolář, Bukač, Dundáček, Mareš, Bilčík, Strejček, Eliáš – Harkabus, Fronk, Illéš – Čachotský, Lichanec, Havránek – Jiránek, Zadražil, Pekr – Chlubna, Čermák, V. Brož
2

Rytíři Kladno

Košarišťan – Frye, Mikliš, Snuggerud, Sorokin, Suchánek, Zacharčuk, Zelingr – Machala, Plekanec, Jágr – Kubík, Marosz, Hlava – Melka, Pitule, Račuk – Jelínek, Machač, Bílek
5
Branky a nahrávky: 1. Lichanec (Čachotský, Strejček), 29. Pekr (Zadražil) – 11. Melka (Frye, Mikliš), 20. Machala (Plekanec), 28. Plekanec (Snuggerud), 36. Marosz (Plekanec, Snuggerud), 51. Marosz (Snuggerud). Rozhodčí: Pešina, Čech – Hanzlík, Zídek. Vyloučení: 11:9. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 0. Střely na branku: 23:32 (9:12, 9:14, 5:6). Zblokované střely: 5:10. Vhazování: 30:34. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5.

Průběh utkání

Lepší úvod si snad ani domácí nemohlo přát. Časomíra neodkrojila ani minutu a do velké šance se dostal Peter Lichanec, který pohotově zavěsil pod víko a Dukla se dostala do důležitého vedení. V půlce třetí minuty to ale zase mohlo být jinak, když se Hlava dostal do brejku a snažil se vymíchat si Zhukova, jenže domácí brankář výborně zasáhl. V půlce páté minuty se dostal do střeleckého pokusu Pekr a tlačil to k pravé tyči, jenže Košarišťan dobře zasáhl lapačkou. Kladno se dostávalo do tempa zlehka, v polovině 11. minuty se však dostalo zpátky na remízový stav. Pokus z levého kruhu se odrazil přímo na protější stranu k Antonínu Melkovi, který z jedničky prostřelil ruského brankáře. V dalších minutách tak mělo navrch Kladno, jehož zlepšený výkon vynesl branku v oslabení, navíc 19 sekund před koncem první třetiny. Kolářova ztráta na modré rezultovala v brejk 2 na 1, který zakončil úspěšně Ondřej Machala a Rytíři byli najednou na koni.

Na startu druhé třetiny byla Dukla brance nejblíže po necelých třech minutách, když překvapivou otočku na pravém kruhu zvolil Tomáš Čachotský, jenže napálil jenom bližší tyčku. A to v momentě, kdy nevyužili domácí 20 sekund 5 na 3 a hráli již pokračující přesilovku. Zatímco na jihlavské straně početní výhoda využita nebyla, na té hostující již ano. Snuggerud v polovině 28. minuty nahrál na pravý kruh Tomáši Plekancovi, jehož střela zapadla přímo mezi betony. Jenže za 29 sekund bylo zase sníženo na jednu branku rozdílu. Matěj Pekr dostal prostor na pravém kruhu a prostřelil Košarišťana přes teploměr. Když to vypadalo, že o osudu utkání rozhodne posledních dvacet minut, udeřili Kladenští počtvrté. Opět to bylo z přesilové hry, Zhukov neudržel kotouč na betonu a Rostislav Marosz jej pohotově prostřelil skrze betony, to vše v čase 35:22.

Situace tak pro Jihlavu nebyla do třetí třetiny vůbec dobrá a musela hrát totálně dopředu. Jenže nevycházelo to, Kladno si spolehlivě svůj náskok kontrolovalo a nepouštělo Jihlavu do vůbec žádných gólových akcí. A když na začátku 51. minuty nepřesnou přihrávku od Illéše zachytil Rostislav Marosz, vydal se do samostatného úniku a povodil si Zhukova, bylo to 5:2 a zápas byl tím prakticky rozhodnut. I když Jihlava zvýšila pohyb, zkusila jít mnohem agresivněji do kladenských hráčů, což rezultovalo ve dvě závěrečné potyčky, další branku už nevstřelila. Série devíti zápasů výher tak Dukle po prohře 2:5 skončila, v zítřejším souboji budou Jihlavští usilovat o to, aby mohli na Kladně třeba i využít první šanci na postup do extraligy.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): Po dvou domácích porážkách jsme byli pod tlakem. Potřebovali jsme urvat vítězství a i když jsme hned na začátku dostali gól, tak po vyrovnání na 1:1 jsme byli v zápasu lepší.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Šli jsme do vedení a vypadalo to dobře, ale pak jsme se z ledu úplně vytratili. Nemá cenu to rozvádět a musíme jen smeknout před výkonem Kladna. Pro nás to byl den blbec se vším všudy. Určitě budeme muset nějakým způsobem zapracovat na našich speciálních formacích. Jak v oslabeních, tak v přesilovkách. Play-off a hlavně finále je boj. Rozhoduje v něm každá maličkost a v tomto zápasu jsme pykali za nedisciplinovanost a vyloučené hráče, i když jsme na to upozorňovali. Nepovedený zápas se vším všudy a zítra začneme znovu.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie