4:5sn
(2:2, 0:1, 2:1 - 0:0)

Derby o Vysočinu rozhodly až samostatné nájezdy, Třebíč bere druhý cenný bod a zůstává na čele ligy

06.10.2021 / Milan Horák

V osmém kole Chance ligy zavítal do Jihlavy lídr tabulky z Třebíče. Na gól se čekalo pouze do čtvrté minuty zápasu, kdy se trefil Jiří Fronk, který o tři minuty později zaznamenal další trefu. Na dvoubrankové vedení Dukly zareagovala Třebíč v desáté minutě, když skóroval Silvester Kusko. Tento střelec se v první části trefil ještě jednou. V druhé periodě se prosadili pouze hosté. Na 3:3 vyrovnával jihlavský Brož. Třebíč opět odskočila o gól, když se prosadil Vodný. Jihlava hrála přesilovku, ve které odvolala gólmana a na 4:4 srovnával Filip Seman. Utkání došlo do samostatných nájezdů, které vyhrává Třebíč 5:4.
06.10.2021 17:30, Chance Liga - 8. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Niko, Kauppila, Kolář, Eliáš – Harkabus (A), Seman, Illéš – Čachotský (C), Lichanec, Havránek – Helt, Zadražil, Fronk – Cachnín, Juda, Brož
4

SK Horácká Slavia Třebíč

Jekel – Doudera, Hunkes, Forman, Poizl, Mlčák, Stehlík, Furch – Šťovíček, Bittner (C), Psota – Krliš, Nedvídek, Střondala – Kusko, Dočekal, Vodný (A) – Sklenář, Michálek, Ferda (A)
5
Branky a nahrávky: 4. Fronk (Helt, Zadražil), 7. Fronk (Helt, Kowalczyk), 45. Brož (Cachnín), 58. Seman (Čachotský, Kauppila) – 10. Kusko (Dočekal), 15. Kusko (Doudera), 28. Michálek (Sklenář, Vodný), 49. Vodný (Stehlík, Kusko), rozh. náj. Kusko. Rozhodčí: Pilný, Květoň – Zídek, Otáhal. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2090. Střely na branku: 28:27. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5.

Průběh utkání

Derby Vysočiny začalo dle očekávání ve velmi vysokém tempu. Jihlava otevřela skóre již ve čtvrté minutě, kdy se Filip Helt zapojil do napadání za brankou Jekela a podařilo se mu vybojovat kotouč. Před brankou si všiml volného Jiřího Fronka, naservíroval mu kotouč přesně na hůl a Fronk puk jenom zametl - 1:0. Uběhly pouze dvě minuty hry a domácí střídačka a ochozy se radovaly znovu. U akce byl opět Filip Helt a Jiří Fronk, který obdržel puk od Helta zpoza branky a střelou z hranice brankoviště podruhé překonal Jekela - 2:0. Ze hry uplynuly tři minuty a Třebíč snížila na rozdíl jedné branky. Z levého kruhu našel Doudera na mezikruží Silvestera Kuska a ten přesnou ránou z první trefil přesně pravou šibenici Zhukovovy brány - 2:1. Následně hru provázela vyloučení a nepřesnosti. Pět minut do konce první části se Třebíč semkla a bylo srovnáno. U akce byl opět Silvester Kusko, který využil zaváhání domácího gólmana v rohu, a po odrazu kotouče přesně jemu na hůl, srovnal střelou do prázdné branky na 2:2.

Do druhé třetiny chtěl domácí celek nastoupit stejně jako do první. Odhodlání a tlak si sice domácí vytvořili, ale byla to právě Třebíč, která poprvé v zápase odskočila do vedení. V 27. minutě se po spolupráci s Vodným a Sklenářem dostal do šance na mezikruží David Michálek, který střelou bez přípravy rozvlnil síť za Zhukovem a poslal Třebíč do vedení - 2:3. Ačkoliv se Dukla snažila sebevíc, gól už tato třetina nepřinesla. Hráči šli do kabin za průběžného stavu 2:3.

Třetí třetina byla zlomová. Domácí museli, hostům stačila kontrola hry. Na gól se dlouho nečekalo. Ve 45. minutě se do úniku dostal Richard Cachnín společně s Vítězslavem Brožem, který obdržel přesnou přihrávku na vrcholek kruhu právě od Cachnína a střelou do levé šibenice srovnal stav na 3:3. Třebíč toto nijak nevyvedlo ze hry, neboť tři minuty po obdržené brance opět odskočila na rozdíl jedné branky zásluhou Michala Vodného, který ve skvělé pozici na mezikruží tečoval střelu Stehlíka, který pálil z modré - 3:4. Jihlava už neměla co ztratit, a když v 58. minutě dostala početní výhodu po vyloučení Formana, rozhodl se Ujčík odvolat Zhukova z branky a zkusit hru šest na čtyři. Tento tah se po čtyřiceti vteřinách ujal jako úspěšný. Filip Seman si našel volné místo na mezikruží před Jekelem a vyčkával na přihrávku. Čachotský naopak vyčkával na vhodnou chvíli, kdy najít Semana. Když tu chvíli našel, ihned předal puk Semanovi, kterému stačilo pouze nastavit hůl - 4:4. Do konce třetí části zbývalo pouze pár minut a celý stadion čekal na prodloužení.

V prodloužení se již hrála spíše opatrná hra, neboť nikdo nechtěl o druhý cenný bod přijít. Po pěti minutách se diváci dočkali samostatných nájezdů.

V samostatných nájezdech to vzali na sebe Kusko společně s Čachotským. Poté, co oba forvardi vstřelili po jedné brance se rozjel opět Silvester Kusko a vyzrál na Zhukova střelou mezi betony. Tomáš Čachotský následně musel dát. Jelikož mu ale první nájezd vyšel přesně tak, jak ho Čachotský umí nejlépe, musel zkusit něco jiného. Jekel s tímto záměrem počítal a pokus o střelu mezi betony v klidu přečetl. Třebíč bere z derby Vysočiny druhý cenný bod za výhru po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč): Diváci viděli velice dobrý hokej dvou silných týmů v soutěži a museli se bavit. Utekl nám trošku začátek. Nevím, zda na nás nedolehla tíha zápasu. Ale góly jsme dostali po našich chybách, které neděláme. Ukázala se však síla týmu a do konce třetiny se nám podařil stav srovnat. Troufám si říct, že druhou třetinu jsme odehráli velice dobře, měli jsme více ze hry a jen škoda, že jsme neuskočili na více než jednobrankové vedení. S druhou třetinou jsme byli velice spokojení a hra byla z naší strany výborná. Ve třetí třetině jsme si chtěli utkání pohlídat, ale domácí se dostali přesilovkami do tlaku a pak v závěru zápasu vyrovnali. Hokej byl výborný; ne až tak pro nás, trenéry. Jsme skromní, nohama na zemi a dvou bodů si strašně vážíme. Nájezdy nám pomohly psychicky dále do další práce. Zároveň chci poděkovat našim fanouškům, kteří nám vytvořili výborné prostředí a zasloužili se o parádní atmosféru na stadionu.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Jak říká kolega, pro nás trenéry nebyl zápas až tak dobrý. Nemyslím si, že by Třebíč vstoupila špatně do zápasu. Během prvního či druhého střídání měli gólovku jako blázen, kterou ale neproměnili. Nám se pak hra zlepšila, dokázali jsme dva góly dát. Ale prvnímu gólu Třebíče předcházela obrovská hrubka před naší bránou, kdy si nepokryjeme hráče, čumíme na puk a necháme soupeře volného. Druhý gól padl nešťastným odrazem od plexiskla mantinelu, to se prostě stane. Od této chvíle jsme se, slušně řečeno, podělali, nebyli jsme schopní nic odehrát a Třebíč byla lepším týmem. Bruslila lépe, vyhrávala osobní souboje a my jsme nebyli schopní udržet se na puku. Bere to hrozně sil, když musíš o puky bojovat a pořád se někde vracet. To samé rozehrávka, mraky zakázaných uvolnění, s tím také nejsme spokojení. Ani Maksovi jsme nepomohli. Aspoň jsme rádi, že jsme dokázali při power-play, při šest na čtyři, vyrovnat a v nájezdech byla už Třebíč lepší.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie