1:4
(0:2, 0:0, 1:2)

Prokletí jihlavské arény trvá. Dukla padla doma potřetí za sebou

11.10.2021 / Tomáš Kalas

Ani napotřetí to jihlavským hokejistům doma nevyšlo. Proti Prostějovu chtěli navázat na bojovný výkon ze Sokolova, ale všechno to vzalo za své už po 17 sekundách, kdy se prosadil – pro Jihlavu paradoxně – Tomáš Jiránek. Prostějov skóroval v první třetině ještě jednou, ubránil posléze minutu a čtvrt ve dvojnásobném oslabení a tři body potvrdil využitou přesilovkou na startu třetí třetiny. Ačkoliv Jihlava skórovala v závěru utkání z hole Petera Lichance, bylo to již za čtyřbrankové ztráty a konečný výsledek tak zní 1:4.
11.10.2021 17:30, Chance Liga - 10. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Mareš, Dvořák, Niko, Kauppila, Eliáš, Kowalczyk – Harkabus, Seman, Havránek – Lichanec, Skořepa, Illéš – Helt, Zadražil, Fronk – Houška, Juda, Brož
1

LHK Jestřábi Prostějov

Bláha – Zajíc, Motloch, Husák, Klimíček, Babka, Vala – Jiránek, Jáchym, Rudovský – Novák, Kloz, Mrázek – Beránek, Štefka, Švec – Dubský, Koblížek, Jelínek
4
Branky a nahrávky: 59. Lichanec (Illéš) - 1. Jiránek (Jáchym, Rudovský), 17. Beránek (Štefka, Švec), 47. Rudovský (Klimíček, Jáchym), 57. Vala (Jiránek, Babka). Rozhodčí: Jaroš, Micka – Polák, Roischel. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:1. Diváci: 837. Střely na branku: 40:20 (11:10, 12:7, 17:3). Zblokované střely: 7:7. Vhazování: 37:36. Průběh utkání: 0:4, 1:4.

Průběh utkání

Pro Jihlavu začal zápas tím nejhorším možným způsobem. 14 sekund uběhlo od úvodního buly a exjihlavský Tomáš Jiránek se radoval z branky, když získal puk za brankou a z otočky na pravém kruhu prostřelil Zhukova přes bližší tyč. Opaření domácí najednou vypadli z role a fanoušci nebyli o moc spokojenější ani v půlce 10. minuty, kdy musel hasit šanci hostů faulem, po němž bylo nařízeno trestné střílení, Vlastimil Bilčík. Zhukov však nájezd vychytal a šanci na restart měla Dukla prakticky hned záhy, kdy dostala první přesilovku.

Hosté se však v pohodě ubránili a na začátku 17. minuty šli do trháku. Nedůraz při odklízení kotouče z obranného pásma potrestal Štefka přesnou přihrávkou na Petra Beránka, který poslal puk mimo dosah přesunujícího se Zhukova. A když se Jihlavě nepovedla ani druhá přesilovka po vyloučení Koblížka, šlo se do kabin za překvapivé dvoubrankové ztráty.

Ani ve druhé třetině se Jihlavě nepovedlo nahodit řemen, největší možnost na snížení však přišla v polovině třetiny, kdy v necelé jedné minutě šli na trestnou hostující Dubský a Vala. Dukla tak měla možnost využití přesilovky 5 na 3, ke kloudnému ohrožení branky ale nedošlo. Hosté drželi dvoubrankové vedení zcela bez problémů, a přestože byla Jihlava střelecky ve druhé třetině aktivnější (12 – 7), vytoužené kontaktní branky se nedočkala.

Ačkoliv do toho Jihlava na startu třetí třetiny šlápla, z druhé přesilovky v utkání udeřili znovu Hanáci. Juda byl vyloučen za vražení na hrazení a v čase 46:01 to bylo už 0:3. Jiří Klimíček mezi kruhy pustil kotouč doleva na Jana Rudovského, jehož střela z první skončila za zády Zhukova. Bylo tak jasné, že pokud chce Dukla získat alespoň bod, musí hrát na totální riziko a vabank. To se také stalo, na startu poslední desetiminutovky byl vyloučen Jiránek za podrážení a Viktor Ujčík zvolil stejné řešení, co v derby s Třebíčí: brankář na střídačku a hra se šesti hráči v poli.

První početní výhoda ve formátu 6 na 4 se Dukle nepovedla, šanci dostali domácí o pár chvil později, jenže ani sedmá přesilovka v utkání neznamenala branku. Po návratu vyloučeného hráče na led ještě Hanáci vedení o branku navýšili. Opuštěnou klec na konci 57. minuty trefil po dobré práci Jiránka David Vala. Snížení z hole Petera Lichance minutu a půl před koncem bylo již jenom kosmetického charakteru a Jihlavě tak nepomohla ve třetí třetině ani výrazná střelecká převaha, a to poměrem 17:3. Potřetí za sebou tak Jihlava na domácím ledě padla, tentokrát poměrem 1:4.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (LHK Jestřábi Prostějov): Jihlava má kredit. Jak jsme se zde před tiskovkou bavili, tak loni byla v šestém finále jeden odraz puku od extraligy - na tom zápasu jsem byl. Dukla je výborný a výborně koučovaný tým. Věděli jsme, že nyní ztratila dva domácí zápasy, přičemž proti Třebíči také s nešťastným odrazem. Tušili jsme, že bude těžké Duklu potřetí v řadě porazit doma. Musíme být pokorní. Měli jsme dobrý start a pomohl nám gól Tomáše Jiránka, který se vrátil na stadion a hned dal branku. To určilo ráz první třetiny. Soupstředili jsme se na její start a měli jsme i více šancí. Mohli jsme vyhrát více, ale neproměnili jsme naše šance. Od druhé třetiny se Dukla zlepšila, my začali prohrávat buly, neposouvali jsme tak rychle puky a neposílali jsme je do daných prostorů. V tom byli domácí lepší. Ale naší obětavostí a díky speciálním formacím jsme udrželi stav 3:0. V našem týmu dnes nebyl špatný hráč, všichni bojovali a byla radost se dívat na naší obětavost. Ta rozhodla. Domácí trenéři udělali v závěru třetí třetiny výborný tah, kdy odvolali brankáře a zesílili svojí přesilovku. Dostali tím i fanoušky do hry a měli pasáž čtyř minut, kdy puk poskakoval v brankovišti. Kdyby dali branku dříve nebo za stavu 0:3, tak by se zápasem dalo něco udělat. Domácí se tím zvedli, ale my jsme utkání obětavostí dohráli. Jsem pyšný na tým a těší nás výhra za tři body.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Začali jsme stylem, jako v sedmém rozhodujícím utkání loňského finále s Kladnem. Soupeři jsme totiž darovali první třetinu a vůbec náš výkon nebyl nápisu HC Dukla Jihlava, co máme na prsou. Prohráli jsme sice před tím dva domácí zápasy, ale nehráli jsme úplně špatně a smolným gólem se otočil zápas proti Třebíči. Nicméně je pro mne zcela nepochopitelné, že po prvním inkasovaném gólu při prvním střídání se tým zboří jak domeček z karet. Přestaneme plnit věci, které jsme si řekli před zápasem a které nás mohly dovézt k úspěchu. Ukazovali jsme si, jak Prostějov hraje buly v útočném pásmu a co bude po nich následovat, jenže právě po těchto vhazováních dostal soupeř dvě tři gólovky. Mohli jsme první třetinu prohrát ještě více - za mě byla tato třetina ostuda. V kabině jsme si řekli, že musíme hrát úplně jinak, pokud chceme se zápasem něco udělat. Dostali jsme se nějakým způsobem do hry, snažili jsme se, jenže nevyužité šance a další věci okolo byly trestem za náš vstup do zápasu. Na to si musíme dávat pozor a pokud chceme být v sezoně úspěšní, nesmíme prohrát doma třikrát za sebou.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie