2:5
(0:0, 1:5, 1:0)

Díky gólostroji ve druhé třetině veze Dukla tři body z Frýdku-Místku!

20.10.2021 / Robert Schedling

První třetina zápasu i přes šance na obou stranách branku nepřinesla. V Hale Polárce se tak měnilo skóre až ve druhé části, kdy se rozjel jihlavský brankostroj. V rozmezí 26. - 31. minuty se trefil Jiří Fronk, Filip Seman a Filip Eliáš. Na snížení domácích pak zareagoval znovu Jiří Fronk a v oslabení Daniel Kowalczyk. Ve třetí části sice Dukla inkasovala v dlouhém oslabení, ale na tříbodovém importu směr Jihlava to nic nezměnilo - 5:2 pro Duklu.
20.10.2021 18:00, Chance Liga - 13. kolo

HC Frýdek-Místek

Foltán – Zbořil, Michálek, Ciura, Teper, Zahradníček, Matyáš – Lyszczarczyk, David Bartoš, Král – Christov (C), Komorski, Klimša – Šlahař, Peterek, Martynek (A) – Matiaško, Čmiel, Blaško – Matěj
2

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík, Kowalczyk, Dvořák, Mareš, Eliáš, Dundáček – Čachotský (A), Skořepa (C), Illéš – Harkabus (A), Seman, Cachnín – Helt, Lichanec, Fronk – Havránek, Juda, Brož
5
Branky a nahrávky: 34. Klimša (Komorski, Peterek), 44. Král (Christov, Lyszczarczyk) – 26. Fronk (Helt, Lichanec), 29. Seman (Čachotský, Dundáček), 31. Eliáš (Havránek, Juda), 40. Fronk (Helt, Eliáš), 40. Kowalczyk (Havránek, Illéš). Rozhodčí: Koziol, Cabák – Konvička, Hranoš. Vyloučení: 5:4, navíc Kowalczyk (JIH) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 586. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5, 2:5.

Průběh utkání

Rysi do utkání s loňským finalistou, kterému jen o chlup unikl postup mezi extraligovou elitu, vstoupili s velkým elánem. V úvodu se do slibných příležitostí hnali Martynek s Čmielem, oba si ale vylámali zuby na ruském gólmanovu Zhukovovi v jihlavských barvách. Další nadějnou šanci měli rysi v 6. minutě, kdy to z levého kruhu zkoušel Bartoš, ani on ale zelené světlo za brankou soupeře nerozsvítil. Nestalo se tak ani na druhé straně po Harkabusově pumelici do tyče. V úvodu 14. minuty fauloval gólman Zhukov unikajícího Christova a rysi dostali v zápase první možnost přesilové hry. Oslabení hosté přečkali bez úhony, ale málem inkasovali vzápětí, když se před brankou zjevil po Šlahařově nahození zcela osamocený Martynek, který mířil vedle pravé tyče.

Vstup do druhé třetiny se rysům vůbec nepovedl. Dukle stačilo pouhých čtyři a půl minuty aby si vypracovala tříbrankové vedení. Skóre zápasu otevřel v polovině 26. minuty Jiří Fronk, který využil chybného střídání domácí lavičky, sjel si od střídaček na Heltovu přihrávku a pohotovou ranou nedal Foltánovi šanci - 0:1. O dvě minuty později byl vyloučen domácí obránce Foltýn a Jihlavští jeho provinění dokázali potrestat. V čase 28:36 našel Čachotský krásnou přihrávkou v předbrankovém prostoru volného Filipa Semana, kterému stačilo jen nastavit hokejku správným směrem - 0:2. V úvodu 31. minuty už to bylo rozdílem tří branek. Havránkovu ránu stačil ještě gólman Foltán vyrazit před sebe, ale dojíždějící Filip Eliáš už věděl, kam má puk poslat - 0:3.

Rysům se podařilo snížit ve 34. minutě. Pomalu s koncem Bilčíkova trestu nahodil Peterek puk na teč Komorskemu, ten pálil pouze do Zhukova, od kterého se puk odrazil k Davidu Klimšovi a ten jej zasunul do prázdné branky - 1:3. Kontaktní branku mohl čtyři minuty před druhou pauzou vstřelit Peterek, jihlavský gólman ale proti němu vytasil famózní zákrok. Naději na lepší výsledek s týmem z Vysočiny vzala poslední minuta druhé periody. To nejprve Jiří Fronk pálil na Foltána, tomu černý touš vypadl směrem za branku, ale hostující útočník jej přeci jen odrazem od zad našeho gólmana dokázal poslat za brankovou čáru - 1:4. Pouhých devatenáct vteřin před druhým klaksonem pak ještě využil nedorozumění v domácím brankovišti Daniel Kowalczyk, čímž si Jihlavané vypracovali v Polárce pohodlné čtyřbrankové vedení - 1:5.

Třetí třetinu začali domácího hokejisté nastřelenou tyčkou nejproduktivnějšího hráče rysů Alana Łyszczarczyka. V čase 43:32 se diváci v hale Polárka mohli podruhé radovat ze vstřeleného gólu a znovu tak bylo v početní převaze, kdy jihlavský obránce Daniel Kowalczyk vyfasoval za faul na Tepera trest pět minut plus trest do konce utkání. Přesilovku dokázal využít Tadeáš Král, který si tak připsal svou premiérovou trefu ve frýdecko-místeckém dresu - 2:5. Více branek již ve středečním podvečeru nepadlo.

Ohlasy trenérů

Jozef Daňo (asistent trenéra HC Frýdek-Místek): V první třetině se hrál vyrovnaný zápas, kdy jsme ale měli převahu v počtu střel na branku. Vše bylo v pohodě, až do toho sporného prvního gólu, který jsme dostali. To nás docela nalomilo. V pondělí jsme odehráli těžký zápas, kdy jsme museli se Šumperkem otáčet. Na to se však nechceme vymlouvat, že by nám síly chyběly, kluci dnes utkání celé odjezdili naplno. Ale když proti vám stojí velmi dobrý soupeř, tak se proti němu těžko prosazujete. A když inkasujete takový gól, tak vás to nalomí. Pak dostaneme branku z přesilovky a už se z toho těžko dostáváte. Jedno utkání jsme otočili, ale druhý zápas v řadě už to nešlo. Musíme se z toho poučit, čekají nás další utkání. Zítra si odpočineme, pak nás opět čeká nějakých pět šest zápasů v řadě. Musíme si v hlavě psychicky odpočinout, začít od nuly a jít si zápas od zápasu. Prostě tak, jak jsme to dělali v předešlých utkáních.

Viktor Ujčík (trenér HC Dukla Jihlava): My jsme rádi, že jsme tady ten zápas zvládli. Věděli jsme, že forma domácích je na vzestupu, a že poslední dva své zápasy zvládli. Ten poslední dokonce neuvěřitelně dokázali otočit ze stavu 0:4 na vítězství 6:5. I proto jsme tady jeli s respektem, protože naše domácí zápasy zatím stojí za prd, tak jsme prostě potřebovali udělat body tady. S čím jsme tu tedy přijeli, tak se nám to podařilo. Na jedné straně spokojenost, i s nasazením kluků. Dali jsme také i hezké góly, věřím, že si vše přeneseme do sobotního domácího zápasu.