4:2
(2:0, 1:2, 1:0)

Dukla na Lapači sahala po bodu, ale domů se vrací s prázdnou

06.11.2021 / Alena Ryšavá, Tomáš Lysý

V sobotním podvečeru odstartoval na Lapači souboj třetího Vsetína a čtvrté Dukly. Domácím se vydařila úvodní třetině, kdy vstřelili dvě branky. Hostím se následně povedla druhá část, když Jihlavany vrátil do hry o body Tomáš Harkabus. Svěřenci Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila zkusili v závěru zápasu hru bez brankáře, ale vyrovnat se jim nepovedlo. Naopak inkasovali čtvrtý gól do prázdné brány. Dukla podlehla svému soupeři 2:4.
06.11.2021 17:00, Chance Liga - 19. kolo

VHK ROBE Vsetín

Málek – Jerofejevs, Štach (A), Smetana, Buchta, Ondračka, Hryciow – Jonák (C), Rob, Hořanský – Březina, Vítek, Půček – Kucharczyk (A), Klímek, Gago – Berger, Zeman
4

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Bilčík (C), Machů, Mareš, Harkabus, Kowalczyk, Niko – Helt, Lichanec, Fronk – Havránek, Seman, Illéš – Cachnín, Juda, Brož – Zadražil, Houška
2
Branky a nahrávky: 12. Berger (Buchta, Březina), 19. Půček (Rob, Březina), 37. Hořanský (Graborenko, Březina), 60. Jonák (Štach, Berger) – 30. Zadražil (Mareš, Houška), 39. Harkabus (Mareš, Havránek). Rozhodčí: Kubičík, Šudoma – Konvička, Hranoš. Vyloučení: 7:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3020. Střely na branku: 25:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Průběh utkání

V úvodní třetině byl k vidění atraktivní a rychlý hokej. Aktivita obou týmu se rovnoměrně střídala. První velkou akci si vypracovali Jonák se Smetanou, proti jejich souhře ale dokázal včas zasáhnout hostující gólman Zhukov. O pár minut později hrozili i hosté. Rozehrávku Vsetína vystihl Fronk, jenž přebruslil obranu domácích, koncovka mu však nevyšla. Poté se hra opět přesunula na hokejky domácích. Šimon Jenáček předvedl individuální průnik do pásma Dukly, kde se snažil o zakončení bekhendem, jeho pokus nevyšel a neuspěla ani následná dorážka Gaga. Na opačné straně měl velkou šanci na otevření skóre Seman, kterého našel v dobré pozici Havránek, proti této akci ale zasáhl Málek. Nakonec skóre utkání otevřel Vsetín. Ve 12. minutě, po delším ostřelováním jihlavské klece, se ke kotouči dostal Buchta, jenž pálil od modré. Jeho rána se neujala, ale následná dorážka před brankou stojícího Jana Bergera byla úspěšná. Po této brance se tempo hry řídilo hráči ve žlutých dresech. Vsetín přejal iniciativu, vytvářel si šance a volal po navýšení. To přišlo ke konci první třetiny. V 19. minutě sevřel Vsetín hosty v zámku, Březina pálil od modré, kotouč se odrazil od Zhukovových betonů, kde jej našel Roman Půček, který z otočky navýšil vedení Vsacanů na 2:0. To bylo z první dvacetiminutovky vše a do kabin odcházeli po právu šťastnější a spokojenější domácí.

Prostřední část hry odstartovala rovněž ve znamení aktivity Vsetína. Výraznější akci převedl Hořanský, když přebruslil hráče hostů. Jeho snažení zastavil v nejlepším Zhukov. Hosté ale tempo nastavené Valachy brzo srovnali. Dukla hrozila tečí Helta, kterou ale zlikvidoval pozorný Málek. Dukla ve druhé třetině přece jen snížila. V půli zápasu dostal mnoho prostoru Mareš, jehož střelu tečoval na brankovišti Matěj Zadražil. Vsetín si ale ve 37. minutě vzal na své čepele dvoubrankové vedení. Autorem branky se stal v klaní velmi aktivní Adam Hořanský. Formace Vsacanů se usadila v útočném pásmu, od modré čáry pálila čerstvá posila Valachů, Gaborenko, jehož pokus tečoval před Zhukovem na brankovišti aktivní Hořanský. To ale nebylo z brankových přírůstků druhé periody vše. Ve 39. minutě Dukla opět vstřelila kontaktní gól. Jihlava vytvořila nápor před Málkem, ke střele se dostal Tomáš Harkabus. Zprvu se zdálo, že jeho ránu Málek zachytil mezi betony, ale nakonec se přece jen pomalý tempem prosákla za brankovou čáru. Po čtyřiceti minutách se do šaten odcházelo za příznivějšího stavu pro domácí 3:2.

Třetí třetina začala oproti dvěma předchozím menší aktivitou. K první větší akci se dostali domácí. Gago se pokoušel s pomocí Zemana překonat Zhukova, Jihlavský gólman byl pozorný. Následně byli pro zadní řady Dukly nebezpeční i Rob se Štachem, jejichž kombinaci zneškodnil opět výborně chytající gólman Zhukov, který se roztáhl na brankové čáře. Následně se i Jihlava dostala k pár střeleckým pokusům, ze kterých ale velké šance nepramenily. Pouhé čtyři minuty před koncem byla hra přerušena, když byl zasažen jeden ze členů realizačního týmu Jihlavy, jenž byl v péči zdravotníků dopraven za velkého potlesku k rukám lékařů. Poté, co se opět rozehrálo, to Dukla zkoušela bez gólmana, Vsetín se ale dostal puk v 59. minutě na své hole a do prázdné klece potvrdil vítězství Vsetína kapitán Vít Jonák. Vsetín porazil jihlavskou Duklu 4:2.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Byl to velmi dobrý zápas plný emocí, bojovnosti a nasazení. Na menším hřišti tady na Vsetíně se hrál hezký hokej se spoustou kontaktů a střel. Je to takový zrychlený hokej. Klukům nemám za dnešek co vyčíst. Zápas odmakali a jediné, co nás může trošku mrzet, je efektivita a produktivita v nějakých momentech, kdy jsme mohli zápas vyrovnat. Ale nepovedlo se to a musím říct, že domácí gólman Málek je vynikající. Je vidět, že hraje ve velké pohodě a je oporou svého týmu. Přesto musím řict, že dopoledne jsme si nějakým způsobem nacvičovali přesilovky. Vypadaly slušně, bohužel produktivita z nich dnes nebyla žádná a to nás stálo alespoň bod.

Roman Stantien (VHK ROBE Vsetín): Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř, i když nepřijel v kompletní sestavě. Také my jsme nebyli úplně kompletní a máme pár hráčů zraněných nebo nemocných. Do zápasu jsme vstoupili dobře a v první třetině jsme měli navrch. Vedli jsme 2:0, ale hraje se šedesát minut a ve druhé třetině nás soupeř uzamkl v našem obranném pásmu. Měli jsme strašně moc nepřesných nahrávek a z tlaku po celé třetině jsme inkasovali branky. Třetí třetinu jsme chtěli ubojovat, naštěstí jsme v závěru uskočili o gól a podařilo se nám to. Ve třetí části jsme měli strašně moc vyloučení, které mohl soupeř potrestat, ale díky výbornému Málkovi, obraně, ubránění chlapců a s nasazením jsme zápas ubojovali do vítězného konce. A samozřejmě podpora perfektního hlediska a diváků. Atmosféra byla úžasná od začátku do konce, což nám v závěru strašně moc pomohlo. Je fráze, že fanouškové jsou šestým hráčem na ledě, ale opravdu před nimi klobouk dolů, co tady odvedli, i když to odvádějí každý zápas. Na závěr bych chtěl popřát pánovi z realizačního týmu Dukly, aby dobře dopadl. Doufejme, že bude v pořádku, neboť střelu dostal do hlavy a ještě na něco padnul. Přejeme mu, aby se z toho dal dokupy a doufáme, že z toho nebude mít další následky.