2:5
(0:0, 1:1, 1:4)

Nevydařený vstup do třetí třetiny stál Duklu zápas, se Sokolovem padla 2:5

04.12.2021 / Andrea Nováková

V rámci 26. kola do Jihlavy zavítal Baník Sokolov. Na první branku zápasu se čekalo až do 25. minuty, když se v přesilové hře za hosty prosadil Otakar Šik. Dukla na tuto branku odpověděla vzápětí střelou Tomáše Harkabuse. Poté se skóre měnilo dvakrát na začátku třetí třetiny, kdy se za hosty prosadili Jan Novák a Daniel Kružík. Richard Cachnín dokázal snížit na 2:3, ale o pár vteřin později vrátil Sokolovu dvoubrankové vedení Tomi, který přidal i branku na 5:2 pro Sokolov.
04.12.2021 17:30, Chance Liga - 26. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Eliáš, Zeleňák, Mareš, Malík, Kowalczyk, Kachyňa, Kabelka – T. Harkabus (A), Lichanec, Fronk – Seman, Skořepa (C), Illéš – Cachnín, Juda, Brož – Havránek, Zadražil, Houška
2

HC Baník Sokolov

Neužil – Klejna, Novák, Pohl, Strejček, Rulík, Vodička, Mrowiec – Jurčík (A), Jiskra, Tomi – Šmerha, Kverka (A), Kružík – Šik, Rohan (C), Pořízek – Jandus, Hašek, Sloboda.
5
Branky a nahrávky: 27. Harkabus, 55. Cachnín – 25. Šik (Jiskra, Pohl), 41. Novák, 42. Kružík (Šmerha), 55. Tomi (Jiskra, Jurčík), 59. Tomi. Rozhodčí: Wagner, Kostourek – Zídek, Roischel. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 530. Střely na branku: 40:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:5.

Průběh utkání

V páté minutě zápasu si Dukla zahrála první přesilovou hru po vyloučení Adama Rulíka za podrážení. Po chybě Lichance na modré čáře se puku ujal Jandus a jel se Slobodou do přečíslení dva na jednoho, ale tuto šanci neproměnili. Možnosti ke skórování si vytvořila i Jihlava, avšak přesilovka zůstala nevyužita. V 8. minutě si dvě gólové šance vytvořil Peter Lichanec, který se dvakrát z bezprostřední blízkosti snažil překonat Jakuba Neužila. Vzápětí se ve velké příležitosti objevil Josef Skořepa, který bekhendem trefil pouze připravenou lapačku Neužila. Možnost přesilové hry se naskytla i Baníku, když byl za sekání vyloučen Kachyňa. Rozehrávku sokolovského gólmana vystihl Jiří Fronk, který přihrál Semanovi před branku a ten nepřekonal Neužila. Po sérii vyloučení se Dukle naskytla přesilovka 4 na 3, ale ani z té branka nepadla. Minutu před koncem první třetiny byl Sokolov poslán do dvojnásobného oslabení, které do konce třetiny červenožlutí nevyužili a tak se jim přesilová hra přesunula do další periody.

Přesilovku 5 na 3 nikdo z jihlavských neproměnil. Ve 23. minutě přišlo vyloučení na straně domácích, když se obránce Zeleňák provinil nedovoleným bráněním. V oslabení se dostal do šance Harkabus, který na Neužila nevyzrál. O malou chvíli později poslal Sokolov do vedení Otakar Šik, který přesnou střelou do horního rohu využil přesilovou hru. Vedení Baníku netrvalo dlouho, když se k odraženému puku dostal Tomáš Harkabus, jenž se prosadil po zmatcích před brankou hostí. Sokolov měl k dispozici do konce třetiny ještě tři přesilové hry, ty však nedokázal potrestat. Minutu před koncem prostřední části Dukla uzamkla Baník v jeho obranném pásmu a vytvořila si několik slibných šancí, které však gólem neskončily, takže se šlo do kabin za vyrovnaného stavu 1:1.

Nepovedený vstup jihlavské Dukly do třetí třetiny. Jedna minuta a jedna vteřina stačila hokejistům Sokolova k tomu, aby se dostali do dvoubrankového vedení. Nejprve se prosadil Jan Novák, jeho střela zaplachtila až za záda Zhukova. Následně skóroval z dorážky Daniel Kružík. Dukla se snažila zdramatizovat zápas a v čase 54:29 zachytil Pohlovu přihrávku Richard Cachnín, ten prostřelil hostujícího brankáře a snížil na 2:3. O několik vteřin později Sokolov opět odskočil na rozdíl dvou branek. Úspěšným střelcem hostů byl Vojtěch Tomi. Jihlavský kouč odvolal 4 minuty před koncem brankáře Zhukova a domácí to zkoušeli se šesti hráči v poli. Do prázdné brány se bez problému trefil útočník Vojtěch Tomi a upravil na konečných 2:5.

Ohlasy trenérů

Martin Štrba (HC Baník Sokolov): Zápas musím hodnotit kladně, jelikož jsme vyhráli. Nicméně první dvě třetiny jsme si nezasloužili ani bod a nebýt Kuby Neužila, tak jsme zde v životě nevyhráli. Třetí třetinu jsme zvládli na výbornou. První dvě třetiny jsme vůbec nezachytili zápasové tempo a možná to bylo zapříčiněno tím, že jsme týden nehráli a kluci vypadli ze zápasového tempa. Kuba nás ale podržel. Ve třetí části jsme dali rychlé góly a zápas si pohlídali.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Musím dát Martinovi za pravdu. Po dvou třetinách byl stav 1:1 a říkali jsme si, že gólů jsme mohli dát daleko více. Neměli jsme klukům co vytknout. Bojovali a rvali se o každý metr ledu; chtěli hrát. Bohužel jsme nyní v takové situaci, kdy nám to tam moc nepadá. Jsme trochu v útlumu a možná nám i trošku došlo, protože jsme hráli pár zápasů na tři lajny a nebylo to úplně ideální. Vynikající brankář Sokolova Neužil udržel soupeře ve hře. Řekli jsme si, že do třetí třetiny vstoupíme stejně, jako jsme skončili druhou část. Bohužel jsme si dali vlastní gól a hodili si do sítě puk, který letěl mimo. Mohu hráčům vytknout pouze to, že se po tomto gólu sesypali, dostali jsme hned další a bylo to, jak když boxera štrejchnou na bradu. Pět nebo šest minut jsme se z toho dostávali. Soupeře byl najednou plný led a vycítil šanci, že zápas může zvládnout. Druhou věcí, co vytýkám, jsou naše přesilovky. Zbytečně si je komplikujeme a není v nich jednoduchost, přímočarost. To je tak jediné, co bych hráčům vytknul. Samozřejmě respektuji, že sem přijdou diváci, kteří si zaplatí. Ale řvát dneska "bojujte za Duklu" bylo úplně mimo mísu. Vím, že asi nebudu u některých lidí populární, ale tohle prostě musím říct a stojím si za tím, že kluci v utkání nechali maximum. Bohužel se nám zápas nepodařilo zvládnout.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie