4:2
(2:0, 2:1, 0:1)

Prokletí benáteckého zimáku pokračuje. Dukla pátou výhru za sebou nepřidala

27.12.2021 / Tomáš Kalas

V Benátkách vyhráli jihlavští hokejisté naposledy 12. února 2020 a je jisté, že si na další šanci počkají minimálně do dalšího ročníku. Ve středních Čechách nevedli v povánočním duelu ani minutu, naopak už v čase 24:35 navyšoval Radek Duda na 3:0 z domácího pohledu. Ačkoliv Jihlava skórovala v 31. minutě díky Peteru Lichancovi v oslabení, Benátky si tři branky náskoku vzaly téměř okamžitě zpět a ani snížení z hole Daniela Kowalczyka ztrátu bodů nezměnilo.
27.12.2021 17:30, Chance Liga - 31. kolo

HC Benátky nad Jizerou

Pavelka – Žůrek, Aubrecht, Kunst, Hampl, Bukač, Patzelt – Duda, Čederle, Daniel Špaček – Šír, Jansa, Faško-Rudáš – Pabiška, Dušek, Dlouhý – Kalaj, Čermák, Wiencek
4

HC Dukla Jihlava

Němeček (25. Zhukov) – Kachyňa, Mareš, Valenta, Kowalczyk, Bilčík, Zeleňák, Eliáš – Fronk, Lichanec, Helt – Illéš, Skořepa, Čachotský – Brož, Juda, Cachnín – Havránek, Zadražil, Harkabus
2
Branky a nahrávky: 1. Jansa (Faško-Rudáš), 17. Duda (Čederle, Žůrek), 25. Duda (Faško-Rudáš), 32. Šír (Dlouhý, Žůrek) – 31. Lichanec (Fronk), 52. Kowalczyk. Rozhodčí: Bejček, Zavřel – Sedláček, Tvrdík. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 304. Střely na branku: 21:28 (5:7, 12:5, 4:16). Zblokované střely: 4:2. Vhazování: 31:27. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Pro Jihlavu sice začal zápas vyhraným buly a vpádem do útočného pásma, jenže také inkasovaným gólem. Martin Faško-Rudáš odvedl na pravé straně velké penzum práce, Němeček po jeho kličce vyrážel betonem na levý kruh, kde byl nepokrytý Filip Jansa. Právě on po 48 sekundách přesnou střelou na zadní tyč otevřel skóre duelu. Dukla se ve hře dlouho hledala, problémy jí dělal přechod středního pásma, první velkou šanci hostí zapsal v půlce 15. minuty Miroslav Juda, který našlápl do sóla a dostal se až před Pavelku. Mezi betony mu sice kotouč poslal, za brankovou čáru se ale puk nedostal.

Hned po vhazování ale Jihlava vykombinovala situaci až pro Daniela Kowalczyka, který střílel z modré, k smůle týmu z Vysočiny ale orazítkoval jenom tyč. Do konce prvních dvaceti minut ale padla ještě jedna branka. Sebastian Čederle našel krásně napříč kluzištěm na druhé straně volného Radka Dudu, který z jedničky uklidil kotouč za Němečkova záda.

Ani ve druhé třetině nepřicházelo dlouho zlepšení ze strany Dukly. Hosty dlouho držel brankář Němeček, který například zlikvidoval sólo Wienceka na začátku 24. minuty. Benátky přesto šly na tři branky náskoku v čase 24:35. Byl u toho opět Faško-Rudáš, který z otočky na modré našel při přesilové hře za špatné střídání Jihlavy Radka Dudu. Známý bouřlivák se do toho na vrcholku pravého kruhu opřel a Němečka poslal na střídačku. Na benátecké straně přálo Pavelkovi i trochu štěstí, neboť na konci 28. minuty za ním zvonila opět branková konstrukce, kterou podruhé v duelu nastřelil Daniel Kowalczyk.

Ve 30. minutě byla Dukla podruhé vyloučena za špatné střídání, což se skupince jihlavských fanoušků vůbec nelíbilo, ve finále ale mohli být za oslabení i trochu rádi. Laciná ztráta kotouče domácím obráncem nastartovala brejk Fronka s Peterem Lichancem, který nekompromisní dělovkou z první prostřelil přesunujícího se Pavelku a Dukla stále žila. Ačkoliv Středočeši zbytek početní výhody nevyužili, pět sekund po vypršení trestu šli do tříbrankového trháku nazpět. Dlouhý si na levém kruhu všiml nepokrytého Jana Šíra v předbrankovém prostoru, dal mu rychlou přihrávku a zasunul za záda Zhukova.

Na přelomu druhé a třetí třetiny dostala Jihlava přesilovku 5 na 3 trvající 80 sekund. V navazující hře 5 na 4 už byla blízko brance, na levé straně po rychlé kombinaci zakončoval Jiří Fronk fakticky do prázdné, Pavelka se ale zjevil zničehonic v brankovišti a betonem puk vykopl. Kvůli neopatrnosti Šíra však šli následně domácí opětovně do tří a Havránek nebyl daleko od snížení, leč ani on benáteckého fantoma nepřekonal. Jihlava tlačila a chtěla za každou cenu utkání zdramatizovat, což se jí povedlo na konci 52. minuty. Hodně tomu dopomohla chybná rozehrávka Pavelky přímo na Daniela Kowalczyka na modré, který hned puk vracel do horní části branky, kam se domácí gólman nestihl dostat.

Snížení na dvoubrankový rozdíl vlilo hostům energii do žil, a i nadále se hra odehrávala převážně před Pavelkou, času ale ubývalo. Rozhodnuto mohlo být však ještě dříve, po chybě Valenty jako posledního hráče na modré jel v 57. minutě sám na branku Dušek, skvělý návrat obránců Dukly ale znemožnil zkušenému útočníkovi lepší zakončení. Tři minuty před koncem vzali hosté oddechový čas a odvolali Zhukova z jihlavské klece, v závěru ale už kontaktní gól nedali. A to ani po velké příležitosti Zadražila dvě a čtvrt minuty do konce. Benátky tak ukázaly, že doma jsou skutečně nepříjemným soupeřem a zvláště na Jihlavu umí, tentokrát jí doma porazily 4:2.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): V dnešním utkání jsme šli brzo do vedení a zápas jsme kontrolovali. Soupeř měl obrovskou kvalitu, přesto jsme dnes odehráli utkání velice dobře. Řekl bych, že rozhodlo ubráněné dvojnásobné oslabení.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Utkání se z naší strany nehodnotí vůbec dobře. Hned na začátek je potřeba si říci, že jsme zápas prohráli zcela zaslouženě. Věděli jsme, že Benátky tu mají mladé kluky, bruslivé a bojovné, což se od prvního střídání potvrdilo, i když jsme se přesně na toto chystali. Nějaké šance jsme si vytvořili, ale buď netrefíme bránu, nebo nastřelíme gólmana do břicha. Tlak do brány není z naší strany takový. Udělali jsme dvě neskutečné hrubice v obranném pásmu, čehož Benátky využily a dostaly se do vedení 2:0. Poté jsme se nechali vyloučit a obdrželi třetí branku po důrazu domácích před naší bránou. Opět jsme tam byli slabí. Podařilo se nám snížit, znovu jsme ale udělali chybu a inkasovali. I když jsme si ve třetí třetině vytvořili tlak, udrželi se v útočném pásmu, pokud jsme ale byli v tutové šanci mezi kruhy, vystřelili jsme metr vedle nebo do brankáře. Z naší strany dnes byla velmi špatná volba řešení. Nemá cenu se na něco vymlouvat. Po celé utkání byly Benátky bruslivější, bojovnější a zaslouženě vyhrály.