3:5
(1:1, 2:1, 0:3)

Parádní třetí třetina znamenala postup dorostu do čtvrtfinále

11.03.2022 / Jan Matúš

Jihlavští dorostenci jeli na led Olomouce s cílem postoupit do čtvrtfinále. V první třetině Jihlavští vyrovnali Jakubem Modlem na 1:1 a zkraje druhé části se prosadil Matěj Vojáček. Hanáci ale ve druhé třetině otočili na 3:2 a tento výsledek, znamenající návrat série do Jihlavy, drželi ještě šest minut před koncem. Pak ale přišel parádní závěr Dukly. Adam Topol srovnal, Matěj Vojáček vstřelil vítězný gól a postup jistil trefou do prázdné klece Jakub Modl. Jihlava je tak ve čtvrtfinále, které se bude hrát na tři vítězné zápasy a první dva jsou na programu 16.3. a 17.3. v CZ LOKO Aréně. Soupeřem Dukly bude Slavia, Kometa, Hradec Králové nebo Liberec.
11.03.2022 17:30, Extraliga dorostu - 0. kolo

HC Olomouc

Frgál – Drábek (C), Marek, Šlahora (A), Bohatý, Vrána, Kalman, Galvas – Šulgan, Šenk, Miškovský (A), Najman, Pastrnek, Bošek, Neoral, Belan, Konobejl, Jeřábek
3

HC Dukla Jihlava

Černý – Ošmera, Löffler, Matějíček (A), Jeletz ,Topol (A), Vandas (C) – Modl, Váňa, Klapica, Peš, Coufal, Habermann, Vojáček, Chlubna, Jungwirth, Kudrna, Veselský
5
Branky a nahrávky: 7. Belan (Konobejl), 33. Belan (Kalman, Jeřábek), 40. Konobejl (Galvas, Drábek) – 11. Modl (Klapica), 23. Vojáček (Topol, Coufal), 56. Topol (Kudrna), 58. Vojáček (Coufal), 60. Modl (Kudrna, Habermann). Rozhodčí: Kapitanov – Vengřín, Janoško. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 69. Střely na branku: 36:33. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:5. Konečný stav série: 0:2.

Průběh utkání

Zápas začali mnohem aktivnějí domácí hokejisté, kteří na svého soupeře vlétli a Jihlavě pár minut trvalo než se vůbec dostala do tempa. Dukla měla na začátku velké problémy s vyhazováním puku na zakázaná uvolnění a právě jedno z nich se jí i stalo osudným. V 7. minutě totiž Konobejl vyhrál puk čistě za sebe na Jakuba Belana a jeho okamžitá střela prošla až za záda Černého.

Vedení domácím však vydrželo pouhé čtyři minuty. V 11. minutě se totiž hostujícím hokejistům vyplatila sázka na důraz, když kotouč ležel u levé tyče olomoucké brány, kde se k němu dostal Jakub Modl, kterému se i s trochou štěstěny podařilo protlačit puk za brankáře Frgála. Olomouc ještě v závěru první třetiny hrála početní výhodu, ale tu domácí nevyužili, a tak se do šaten odcházelo za nerozhodného stavu 1:1.

Druhá třetina začala mnohem lépe pro Jihlavu, která se už ve 23. minutě dostala do vedení. Topolovo nahození totiž před Frgálem skvěle tečoval Matěj Vojáček a kotouč se následně od tyče odrazil do domácí svatyně. Dukla následně mohla svému soupeři i odskočit, když hrála přesilovou hru, ale v ní hosté neuspěli.

Mora následně spálila hned několik velkých šancí k vyrovnání, ale to domácí nakonec mrzet nemuselo, protože ve 32. minutě se po zblokované střele Kalmana odrazil puk přímo na hůl Jakuba Belana, jenž měl před sebou zcela prázdnou bránu, a tak svou druhou brankou v zápase srovnal stav utkání.

Jihlava si mohla své vedení vzít rychle zpět, když hosté hráli hned dvě početní výhody za sebou, jenže ani jednu z nich nevyužili. Když už to vypadalo, že se i po druhé třetině půjde do šaten za nerozhodného stavu, tak patnáct vteřin před koncem přišel faul jihlavského Matějíčka a Mora tuto výhodu bleskově využila. Galvas totiž z hranice pravého kruhu skvělým křižným pasem našel Tristana Konobejla, jenž okamžitou střelou poslal Moru znovu do vedení. Černý se proti této střele přesunoval marně.

Ve třetí třetině si Mora vypracovat důležité dvoubrankové vedení, když domácí hráli další přesilovou hru, jenže v ní se zaskvěl jihlavský brankář Černý, který především v samotném závěru početní výhody předvedl fantasticky zákrok proti střele Galvase. V polovině třetiny mohl zkompletovat hattrick domácí Belan, jenže se svou střelou jen orazítkoval břevno hostující klece.

Pět minut před koncem utkání však přišla rozhodující pasáž zápasu a i celé série. Jihlavě se nejprve podařilo srovnat z protiútoku tří proti dvěma, když Adam Topol dostal puk do druhé vlny a následně se trefil k vzdálenější tyči pod vyrážečku Frgála. Za dalších 96 vteřin byla jihlavská střídačka ještě šťastnější, protože Coufal zavezl puk do pásma, kde ho poté přihrál na střed Matěji Vojáčkovi, jenž poslal puk přesně do pravého růžku domácí klece.

V závěru utkání ještě Olomouc zkoušela hru bez brankáře, ale na opuštěnou klec ujeli dva jihlavští hráči, když nakonec Kudrna přihrál puk Jakubu Modlovi, jenž svou brankou uzavřel tohle utkání i celou sérii.

Dukla Jihlava tedy zvítězila nad Olomoucí i ve druhém utkání, když si z olomouckého zimního stadionu veze vítězství 5:3 a v celé sérii zvítězila poměrem 2:0.

Ohlasy trenérů

Marek Melenovský (HC Dukla Jihlava): Zápas se nevyvíjel od začátku podle našich představ a budili jsme dojem zakřiknutého týmu. Olomouc byla na koni a bylo vidět, že když prohrají, tak mají konec sezony. Celým zápasem jsme se protrápili a nebyl z naší strany dobrý. Ale ukázali jsme sílu týmu, v závěru zabrat a otočit výsledek. Ukázala se síla mužstva, že kluci dokáží za to vzít, když je nejhůře.