6:3
(2:2, 1:1, 3:0)

Konec se vztyčenou hlavou. Jihlava bojovala do posledního dechu

25.04.2022 / Vít Trubička, Tomáš Kalas

Dukla byla v situaci, kdy musela zbylé zápasy bezpodmínečně vyhrát, chtěla-li stylově dokončit extraligový sen. Ačkoliv do pátého utkání série nevstoupila šťastně, v 16. minutě po parádní práci Matouše Menšíka a dorážce Tomáše Čachotského šla do vedení. Středočeši však strhli bitvu na svou stranu přesilovkou 5 na 3 v 26. minutě, kdy se prosadil Matěj Beran. Právě tenhle útočník, který vyslovil o druhé přestávce přání, že do Jihlavy už nikdy nechce jet, nakonec celou sérii rozhodnul. Za stavu 3:3 prostřelil v čase 54:10 Zhukova a z tohoto direktu se už Jihlavští nevzpamatovali. Za 45 dnů odehráli dukláci celkem 21 duelů a dohrávali doslova na morál, leč odpočatému soupeři už nestačili a po prohře 3:6 jim zůstává extraliga zapovězena. I tak si ale zaslouží hráči ohromný respekt za celý ročník, který byl na legendárním Horáckém zimním stadionu, respektive CZ LOKO Aréně, definitivně tím posledním.
25.04.2022 18:00, Chance Liga - 0. kolo

Rytíři Kladno

Bow – Dotchin, Kehar, Ticháček, Wood, Arzamascev, Baránek, Suchánek – Kubík, Plekanec, Hlava – Jágr, Zikmund, Pytlík – Melka, Indrák, Beran – Babka, Kuťák, Machala
6

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Mareš, Bilčík, Dundáček, Kachyňa, Eliáš, Kowalczyk, Dvořák – Havránek, Menšík, Čachotský – Helt, Zadražil, Harkabus – Brož, Seman, Peš – Čermák, Juda, Cachnín
3
Branky a nahrávky: 6. Zikmund (Dotchin, Bow), 18. Kubík (Baránek, Hlava), 26. Beran (Plekanec, Kubík), 55. Beran (Zikmund, Plekanec), 55. Plekanec (Hlava), 60. Kubík – 12. Seman (Helt, Kachyňa), 16. Čachotský (Menšík, Harkabus), 39. Seman. Rozhodčí: Mrkva, Kika – Brejcha, Ondráček. Vyloučení: 3:5. Využití: 3:2. Diváci: 4 500. Střely na branku: 27:35 (8:11, 10:8, 9:16). Zblokované střely: 14:22. Hity: 8:6. Vhazování: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 6:3.

Průběh utkání

Do pátého barážového utkání vstoupil před vyprodanou ROCKNET ARÉNOU lépe kladenský celek. Jako první se dostal k zakončení Ondřej Machala. V tomto případě ale ranou z prostoru mezi kruhy Zhukova nepřekonal. Další velkou šanci měl ve čtvrté minutě Tomáš Plekanec, který před brankou dostal přesnou nahrávku od Adama Kubíka, jihlavského gólmana ovšem tentokrát zachránila posunutá branková konstrukce.

V čase 5:57 se Kladno už první branky dočkalo. V přesilové hře se utrhl Ladislav Zikmund a z mezikruží vymetl pravou šibenici svatyně Maksima Zhukova. Jihlavští se posléze spíše jen bránili kladenskému náporu. Ve svých výjezdech směrem k Bowovi se ke střeleckému zakončení přímo na branku dlouho nedostali.

To se změnilo ve 12. minutě, kdy se Dukle povedlo dostat zpátky do zápasu. Směrem do útočného pásma se utrhl Filip Helt, jehož sice Rytíři odzbrojili, avšak puk se dostal k dojíždějícímu Filipu Semanovi. Ten neváhal ani nejmenší okamžik a přes clonícího kladenského obránce poslal kotouč k zadní tyči bezmocného Landona Bowa.

Jihlavské vstřelený gól nabudil. V posledních šesti minutách první části se jim dařilo více ostřelovat kladenskou branku. V tom jim pomohla i úvodní přesilovka. A právě tu i využili. Střelu Matouše Menšíka vyrazil Bow přímo na hůl Tomáše Čachotského, který z první kotouč dorazil a poslal Duklu do vedení.

Ovšem to Jihlavě dlouho nevydrželo. V 17. minutě srovnal Adam Kubík, který využil zakrytého Zhukovova výhledu a napasoval odraženou Baránkovu střelu za záda gólmana Dukly. Zbytek třetiny se dohrál především před očima kladenského Bowa, k žádné další akci už ale nedošlo. Do další fáze utkání tak oba týmy vstoupily za vyrovnaného stavu.

Na počátku druhé třetiny měl Zhukov více práce. Dukla se do první vážnější příležitosti dostala až v 24. minutě, kdy se na modré tvrdě opřel do kotouče Ondřej Kachyňa. Na kladenského gólmana ale nevyzrál. Následně čekal na Jihlavu obtížný úkol, a to minutu a osmnáct vteřin trvající dvojnásobné oslabení.

Chyběly pouhé čtyři vteřiny této přesilovky, když se Kladno dostalo k rychlé kombinaci před Zhukovem. Finálního zakončení se chopil Matěj Beran, který našel po přihrávce zpoza branky volný prostor u levé tyče a znovu poslal Rytíře do vedení.

Nadále to byl gólman Dukly, který musel být více ve střehu. Jeho spoluhráčům se ale tentokrát dařilo v občasných výpadech proti Bowově kleci. Jihlavští se dostali více do útoku až díky další přesilové hře. V té měl opět velkou šanci Ondřej Kachyňa, jenž ranou od modré orazítkoval břevno kladenské branky. V čase 18:58 právě jí Dukla využila zásluhou Filipa Semana a jeho přesné trefy pod víko. I závěrečná perioda tak byla započata remízovým stavem.

Třetí část zápasu zahájila družina kapitána Čachotského ve čtyřech bojovnících na ledové ploše. Víc jak minutu trvající oslabení ale přežila bez úhony. Načež měla Dukla podobné množství šancí jako domácí Kladno. Malý kousek k úspěšnému zakončení chyběl Tomáši Harkabusovi a jeho střele bekhendem, Bow zavčasu reagoval svými betony.

Jihlava nadále pokračovala v útočném snažení. Velkou šanci vytvořil Tomáš Čachotský pro Matouše Menšíka, jenž pálil po zadovce od jihlavského kapitána. Puk ale napasoval přímo do náručí Landona Bowa. Posléze sám Čachotský rozezvonil tyč kladenské branky.

Do vedení se ale dostalo Kladno díky další přesilovce. Puk zpoza branky obdržel přesně mezi kruhy Matěj Beran. Tomu se povedlo najít množství volného prostoru u bližší tyče Zhukovovy klece, kam přesně umístil kotouč. Náskok Rytířů bezprostředně poté navýšil samostatnou kličkou před brankovištěm Tomáš Plekanec.

Jihlavští se ale v poslední pětiminutovce snažili zmírnit ztrátu. Landon Bow tak musel čelit většímu množství střeleckých příležitostí. Dokonce v čase 18:23 opustil Maksim Zhukov brankoviště a Dukla to zkusila v šesti. Za této situace měl velkou šanci Tomáš Harkabus, jemuž se ale povedlo trefit pouze tyčku. Naopak ještě dvě vteřiny před závěrečnou sirénou definitivně stvrdil výsledek utkání Adam Kubík. Jihlavským tak sezona končí a vytoužený cíl v podobě postupu do Tipsport Extraligy tak bohužel letos nevyšel. Nejen v tomto utkání, ale i v celé barážové sérii se Dukle nadmíru dařilo a Kladno víc než potrápila.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Kladno): „My jsme měli dobrý vstup do zápasu, tam jsme to měli zcela ve své režii. Já bych řekl, že nás to spíš uspalo. Místo toho, abychom zápas rozhodli, tak jsme polevili a dostali jsme gól. Potom už jsme se do zápasu nedostali tak, jak jsme do něj vstoupili. I v poslední třetině ze stavu 3:3 jsme najednou začali být nervózní, nejely nám nohy a myslím, že nás zachránil gól v přesilovce těsně před koncem. To rozhodlo zápas.“

Viktor Ujčík (Jihlava): „Domácí do zápasu vlétli ve velkém stylu, místama jsme vůbec nestíhali. Trošku si myslím, že na některé kluky dolehla atmosféra. Z třetiny jsme vytěžili aspoň to, že jsme ji neprohráli. Za to jsme mohli být rádi. V kabině jsme si k tomu něco řekli. Zase jsme klukům zopakovali, že tohle je odměna za jejich práci v sezoně, ať si to trošku užijou. Já si myslím, že jsme se pak Kladnu vyrovnali ve hře. Mrzí nás třetí třetina, kdy za stavu 3:3 jsme měli nějaké šance, bohužel jsme ale neměli instinkt zabijáka a nic nám tam nepadlo. Kladno závěr zvládlo skvěle a zaslouženě uhrálo extraligu.