1:2
(0:0, 0:1, 1:1)

Dukla vyhrála utkání v Sokolově nejtěsnějším možným rozdílem a upevnila si pozici v předkole play-off

20.02.2023 / Daniel Lhotský

Důležitý úkol splněn. Dukla nastoupila k dohrávce 47. kola na ledě Sokolova s cílem vybojovat tři body a upevnit si tak místo v předkole play-off. I přes herní dominanci hostů byl dlouho stav bezbrankový, až ve 35. minutě otevřel skóre Radek Pořízek, ihned po začátku třetí třetiny navýšil v oslabení náskok Dukly Václav Karabáček a situace vypadala pro Jihlavu velmi dobře. Závěr utkání ale nabídl pořádné drama. Za hosty snižoval dvě minuty před koncem v přesilové hře 6 na 3 Stanislav Vrhel a Baník se hnal za vyrovnáním, závěrečný tlak ovšem Dukla ustála a v klíčovém souboji o předkolo play-off nakonec vyhrála 2:1.
20.02.2023 18:00, Chance Liga - 47. kolo

HC Baník Sokolov

Cichoň – Novák (C), Klejna, Krutil, Baláž, Weinhold, Benda, Tůma, Rulík (A), Tomek – Hauser, Vrhel, Slavík – Csamangó, Kysela, Šmajda – Osmík, Váňa, Křemen
1

HC Dukla Jihlava

Beran – Kolář (C), Haman, Bilčík (A), Kočí, Vala, Dvořák, Vovsik – Havránek, Miškář, Karabáček – Chlubna, Menšík, Šik – Jungwirth, Handl, Tecl – Cachnín, Pořízek, Brož
2
Branky a nahrávky: 59. Vrhel (Hauser, Tomek) – 35. Pořízek ( Kočí, Havránek), 41. Karabáček (Havránek, Haman). Rozhodčí: Valenta, Kosnar – Jindra, Kokrment. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 558. Střely na branku: 17:31. Zblokované střely: 4:4. Vhazování: 38:14. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

Průběh utkání

V úvodu utkání udávala tempo hry Dukla. Už ve druhé minutě dostala první příležitost přesilové hry, v té ale větší šanci nevybojovala, přečíslení 4 na 2 hosté překombinovali. Další větší šance přišla pro Duklu v osmé minutě, kdy se hosté dostali do přečíslení 2 na 1 a Miškář z kruhu mířil k bližší tyči, brankář Cichoň ale dobře věděl, co chce útočník Dukly udělat, včas se přesunul a betonem vyrazil puk do bezpečí. Druhá přesilová hra ve 12. minutě pak Jihlavě úplně nevyšla, hosté úspěšně vyhazovali, v jednu chvíli dokonce Sokolov ujel Dukle do přečíslení 2 na 1. V závěru třetiny si Jihlava vybojovala solidní tlak a pálila několikrát na Cichoně ze všech možných stran, Karabáček z malé vzdálenosti pálil na vzdálenější tyč, ani tentokrát se skóre neměnilo. Dvě minuty před koncem dostali příležitost přesilové hry i domácí, tu však Jihlava zvládla ubránit. První třetina tak skončila bez branek.

Na začátku druhé třetiny se Dukla znovu usadila v útočném pásmu a Karabáček z vrcholu kruhu pálil do horního rohu branky, Cichoň ale opět dobře zareagoval a ramenem vyrazil puk do rohu hřiště. Ani se třetí přesilovou hrou nemohli být trenéři Ujčík s Nekvasilem spokojení, Sokolov totiž dokázal všechny větší šance zblokovat. Bez využití zůstala i druhá přesilová hra Baníku. Obrovskou příležitost pak dostala Jihlava v polovině zápasu. Do samostatného úniku se dostal Chlubna a po první střele do tyčky ještě obkroužil s pukem branku a přihrával na volného Pořízka, který pálil těsně vedle Cichoně. Jihlavu tato obrovská šance mohla mrzet, z malé vzdálenosti z protiútoku dobře pálil k tyči Slavík, Beran přes hráče moc neviděl, nakonec se ale zvládl přesunout a zlikvidovat střelu vyrážečkou. Ve 32. minutě mohli domácí otevřít skóre zápasu, když Csamangó pálil na Berana z malého úhlu a brankář Dukly vykopl puk pouze na nehlídaného Vrhela, tomu ale dorážka nesedla a jen těsně minul zcela odkrytou část branky. Až do 35. minuty museli nakonec fanoušci na zimním stadionu čekat na první branku. Fabien Kočí vyslal prudkou ránu od modré, kterou přímo před Cichoněm tečoval Radek Pořízek nechytatelným způsobem pod horní tyč. Po dvou třetinách tak Dukla vedla o jednu branku.

Hned v úvodu třetí třetiny bylo na střídačce Dukly opět o něco veseleji. Pouhých 27 vteřin po začátku třetí třetiny ve vlastním oslabení Havránek přihrával před Cichoně na volného Václava Karabáčka, který po lehkém zpracování poslal puk pod horní tyč a zvýšil tak na 2:0. Dukla v další přesilové hře mohla opět navyšovat náskok, když Handl chtěl tečovat Hamanovu ránu od modré, teč mu ale nevyšla a gólman Baníku tak tuto situaci ustál. Ve 48. minutě pak Šik mohl trestat zaváhání domácího Krutila, když mu sebral u modré puk a u pravého kruhu mu nebránil nikdo ve střele. Brankář domácích ale znovu dobře vyhodnotil situaci a včas pokryl prostor pod svým ramenem. V 53. minutě domácí zariskovali a během přesilové hry odvolali brankáře. Tento risk se jim nevymstil, Dukla několikrát pálila mimo branku, ale ani nevyplatil, domácí totiž v největším tlaku sami sebe vyhnali z útočného pásma velmi těsným ofsajdem. Baník odvolal brankáře i při následné dvojnásobné přesilové hře a v 58. minutě obrovské výhody tří hráčů navíc využili. Po kombinaci před domácí brankou Stanislav Vrhel z minimálního úhlu překonal ležícího Berana. Minutu před koncem ještě mohli domácí vyrovnat, jenže Hausser trefil z kruhu pouze vzdálenější tyč. Skóre už se v závěru neměnilo, Jihlava díky obětavosti a skvělým zákrokům Berana ubránila drtivý tlak Baníku v posledních vteřinách zápasu a ze Sokolova si odváží tři body za výhru 2:1.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Jeli jsme do Sokolova urvat tři body a jsme rádi, že se nám to povedlo. Ten závěr nám to trochu zkazil, tam jsme se zbytečně dostali pod tlak oslabeními a soupeř nám to ještě zdramatizoval. Zase jsme měli velký problém se zakončením, měli jsme spoustu střel a šancí a dokázali jsme z toho dát jen dva góly. To nás trápí celou sezonu, stejně jako hra v naší přesilovce.