2:3sn
(1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)

Dukla proti Třebíči poprvé v sezoně bodovala, Šik se blýskl dvěma góly

18.02.2023 / Tomáš Kalas

Dukla se před skvělou diváckou atmosférou v Pelhřimově střetla s rivalem z Třebíče. Dvěma nádhernými góly v první a druhé třetině poslal Jihlavu do vedení navrátilec do sestavy Otakar Šik. Během druhé třetiny však hosté dokázali snížit a ve třetí třetině nakonec i vyrovnali. Napínavá třetí třetina však rozuzlení nepřinesla a utkání nakonec dospělo až do samostatných nájezdů. V něm Třebíč proměnila vše, co mohla, za Duklu se prosadil jen Pořízek a Třebíč tak zvítězila 3:2 po samostatných nájezdech.
18.02.2023 16:30, Chance Liga - 48. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Dundáček, Haman, Kolář (C), Vala, Bilčík (A), Dvořák, Kočí – Havránek, Miškář, Karabáček – Chlubna, Pořízek, Šik – Tecl, Handl, Křehlík – Cachnín, Juda, Brož
2

SK Horácká Slavia Třebíč

Jekel – Bořuta, Tureček, Forman, Vodička, Poizl – Vodný, Dočekal (A), Bittner (C) – Psota, Klímek, Malý – Ferda (A), Pšenička, Michálek – Sedláček, Svoboda, Novák
3
Branky a nahrávky: 7. Šik (Miškář, Kočí), 32. Šik (Chlubna) – 34. Dočekal (Vodný, Bořuta), 46. Bořuta (Michálek), rozh. náj. Novák. Rozhodčí: Hucl, Květoň – Kotlík, Kráľ. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1458. Střely na branku: 29:27. Zblokované střely: 5:8. Vhazování: 31:38. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Průběh utkání

První třetina tradičního derby nabídla záživný hokej. Aktivnější domácí mohli jít do vedení už na začátku čtvrté minuty, kdy Miškář našel z druhé vlny Kočího, Jekel však jeho svižný pokus vyrazil ramenem. Třebíč poté sice přečkala oslabení po vyloučení Psoty, jenže během hry 4 na 4 poprvé inkasovala. Otakar Šik předvedl na začátku osmé minuty výbornou práci v útočném pásmu, stáhl si hru přes celé pásmo až na levý kruh a střelou na zadní tyč prostřelil Jekela. Práci měl však i Adam Beran v jihlavské brance, na konci 13. minuty parádně zlikvidoval Ferdovu dorážku. Horácká Slavia měla lepší finiš třetiny a mohla srovnat 10 sekund před koncem, Bořutova střela z modré však skončila jenom na břevně.

Během prvních deseti minut druhého dějství si oba celky vyzkoušely hru v početní výhodě, Kočího vyloučení za držení ale Dukla odbránila – i za cenu Dundáčkova zalehnutí do střely, Třebíčští taktéž udrželi přesilovkové komando Jihlavy na uzdě. Na začátku 32. minuty však podruhé inkasovali. A opět u toho byl Otakar Šik, kterému v brejku pustil puk mezi kruhy Chlubna a přesnou střelou nad Jekelovu lapačku rozvášnil drtivou většinu diváků na pelhřimovském zimáku.

Nadějné dvoubrankové vedení ale domácím dlouho nevydrželo. Hosté se prosadili v přesilové hře, Vodný si ve 34. minutě vyjel nad kruhy, přesnou přihrávkou krosem našel Martina Dočekala a Beran se už nestihnul přesunout.

Start do poslední periody vyšel lépe hostům. Ferda sice na začátku 43. minuty proti Beranovi neuspěl, na konci 46. minuty ale srovnal Antonín Bořuta, který po Michálkově přihrávce prostřelil domácího brankáře z modré. Slavia cítila, že může duel rozhodnout a v samotném závěru měla ze hry rozhodně více, přitom ale mohla inkasovat potřetí. Richard Cachnín ale dvě minuty před sirénou z úniku neuspěl a šlo se tak do prodloužení.

Tam mohlo být hotovo už po minutě, Vodného brejk ale skvěle zneškodnil Adam Beran. Duel nakonec musely rozhodnout až nájezdy, kde byli lepší Třebíčští. Přestože Radek Pořízek otevřel nájezdy gólem, hosté dokázali proměnit v prvních třech sériích všechny nájezdy, což také rozhodlo. Vítězný nájezd Matěje Nováka tak přisoudil Slavii druhý bod.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): První třetinu jsme byli 18 minut jasně lepší, bohužel jsme dali jenom jeden gól, poslední dvě minuty jsme se snad nedostali z pásma, tam nás Třebíč trochu zatlačila a my jsme okamžitě začali dělat chyby. Nás nejvíc mrzí, že vedeme 2:0 a mohli jsme ten zápas dovést do vítězného konce, i když vedeme, tak ten zápas není hotový v žádném případě. Z naší strany byl ten zápas dobře odehraný, ale přesilovky, měli jsme jich dost. Jak tady trenér soupeře vytýkal střelbu, tak i my naším hráčům. Můžeme střílet z první, ale ještě to zpracujeme, zase něco hledáme. Tak kvalitního gólmana, jako má Třebíč, když nepřekvapíte nějakou střelou z první, nebo tak přesnou, jak dával druhý gól Šik, tak se góly těžko dávají. V tomto jsme byli bohužel slabší a soupeř vyrovnal. Nájezdy, to je pro nás letos bohužel kapitola sama pro sebe. My můžeme Třebíči jen pogratulovat, že dnes vyhrála na nájezdy.

Kamil Pokorný (SK Horácká Slavia Třebíč): My jsme chtěli přežít s nulou, ale bohužel se nedá přežít s nulou, když máte hned v šesté minutě dva vyloučené. Jihlava nás zatlačila, byla lepší. My jsme byli pasivní a skóre 1:0 v první třetině pro nás bylo přívětivé, i když jsme na konci třetiny zahrozili. Od toho jsme se chtěli odrazit ve druhé třetině, a to se dařilo, až na ty vyloučení, těch bylo dnes na můj vkus zkrátka moc. Nejsme na to zvyklí, ale ubránili jsme to a od poloviny druhé třetiny jsme srovnali krok. Vyrovnali jsme a ve třetí třetině už to bylo o tom, jestli půjdeme do střely. To jsme hráčům vyčítali, že jsme odmítli spoustu možností ke střelbě. Ve třetí třetině se ujala střela Bořuty na 2:2 a vyrovnali jsme. V závěru si myslím jsme měli i trochu víc ze hry, ale skončilo to 2:2. V prodloužení jsme měli tutovku, ale jinak to bylo opatrné. V nájezdech jsme měli dneska šťastnou ruku, tak jak jsme minule při nájezdech doma vyhořeli a netrefili jsme moc hráče, tak jsme dneska měli šťastnou ruku, samozřejmě Pavel Jekel něco pochytal. Vezeme domů dva body a jsme spokojení. Derby pro diváky, kterých dnes z Třebíče přijelo hrozně moc, je pro ně velká věc a jsme rádi, že se mohli s hráči po zápase radovat.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie