7:3
(2:2, 1:0, 4:1)

Vítězná série končí, Dukla podlehla v přípravě Banské Bystrici

24.08.2023 / Daniel Lhotský

Dukla po necelých 24 hodinách od zápasu v Nitře znovu naskočila do utkání, tentokrát na ledě Banské Bystrice. Dukla v první třetině dvakrát vedla, Tomáš Čachotský nejprve proměnil trestné střílení a následně také samostatný únik, v obou případech ovšem domácí dokázali vyrovnat. Během druhé a třetí třetiny pak Banská Bystrica odskočila Jihlavě na rozdíl tří branek. Gól Davida Bartoše v posledních deseti minutách hry už nic nezměnil na první porážce Dukly během letní přípravy.
24.08.2023 17:30, Přípravné zápasy - 0. kolo

HC 05 Banská Bystrica

Tervo – Ďatelinka, Wilde, Holenda, Hora, Bačik, Luža, Pavúk – Petriska, Bíreš, Žitný – Štrauch, Wilkins, Turnbull – T. Matoušek, Vela, R. Gašpar – R. Faith, Macek, Stránský – Sojka.
7

HC Dukla Jihlava

Maláč – Bilčík, Kolář, Chvátal, Ozols, Dudycha, Kočí, Vala – Čachotský, Bartoš, Šik – Havránek, Handl, Brož – Krajč, Štefančík, Berger – Cachnín, Rauš, Pořízek.
3
Branky a nahrávky: 13. R. Faith (Stránský, R. Gašpar), 17. Petriska (Žitný, Wilde), 35. Macek (R. Gašpar), 41. Ďatelinka (Wilde, Bíreš), 49. Vela (Wilkins, Wilde), 56. Štrauch (Turnbull, Stránský), 60. Petriska (Holenda, Bíreš) – 1. Čachotský (TS), 16. Čachotský (Chvátal, Krajč), 50. Bartoš (Dudycha). Rozhodčí: Rojík, Štefík – Staššák, Hovan. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1156. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2, 5:3, 6:3.

Průběh utkání

První gól zápasu přišel už po 29 vteřinách hry. Banská Bystrica faulovala těsně před brankou a Dukla dostala příležitost trestného střílení. To bezpečně proměnil Tomáš Čachotský svým typickým bekhendovým způsobem. Hosté se následně tlačili do vyrovnání, dostali i přesilovku 5 na 3, kterou ale nevyužili.

Za vysoký počet trestů ale byla Dukla později přeci jen potrestána. Ve 13. minutě totiž v signalizované výhodě Banská Bystrica přes minutu tlačila na jihlavskou branku a Roman Faith po kombinaci překonal brankáře Maláče střelou k bližší tyči.

V 16. minutě bylo na střídačce Dukly opět o něco veseleji. Tomáš Čachotský se dostal k puku na modré a ze samostatného úniku překonal domácího gólmana střelou po ledě mezi nohy. Do kabin se po první třetině ovšem nakonec šlo za vyrovnaného stavu. Minutu po gólu Jihlavy dostal Ján Petriska přihrávku k tyčce a pohotovou dorážkou překonal Maláče.

Ve druh třetině byla znovu k vidění řada zajímavých akcí. Na straně Dukly zahrozil Čachotský střelou z přečíslení 2 na 1, poté z úniku nebezpečně zakončoval bekhendem Dudycha. Zhruba v polovině druhé třetiny se hosté také dostali do nadějného přečíslení 2 na 1, zde ovšem skvěle zasáhl Ozols, který dokázal přečíst přihrávku a puk včas vypíchl.

Skóre se měnilo až v závěru třetiny. Ve 36. minutě Matej Macek vyslal střelu nízko nad ledem a skákající puk nešťastně propadl Maláčovi až za brankovou čáru. Krátce po gólu mohl Macek poslat Banskou Bystricu už do dvoubrankového vedení, jeho střela z minimálního úhlu ale pouze přelétla těsně před brankovou čarou.

Do třetí třetiny mnohem lépe vstoupili domácí. Už ve 41. minutě Ivan Ďatelinka tečoval Wildovu střelu od modré do horního rohu Maláčovy branky. Ve 49. Minutě přišla první využitá přesilová hra v zápase. Střelu Marcuse Vely si obrana Dukly smolně srazila do branky.

Určitou naději ještě vrátil Jihlavě David Bartoš, který v 50. minutě snížil střelou z malé vzdálenosti na rozdíl dvou branek. Banská Bystrica si v 56. minutě vzala tříbrankové vedení zpět, šestý gól domácích přidal Andreas Štrauch. Definitivní tečku za zápasem udělal domácí Ján Petriska gólem do prázdné brány.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): „Sice jsme dnes prohráli, ale musíme uznat, že to byl zatím nejkvalitnější soupeř, se kterým jsme během přípravy hráli. Možná tomu napomohlo i to, že jsme dnes hráli druhý zápas ve dvou dnech. První třetina skončila 2:2, dali jsme tam jeden gól z brejku a jeden z nájezdu, ale dva takové jsme dostali.“

„Dnes jsme dostávali góly po takových zvláštních chybách, zřejmě už se projevila únava. Bylo vidět, že od druhé třetiny už nám docházely síly, už jsme tolik nebruslili. Za nás, sice dnes prohra, ale výsledek neřešíme. Tento trip na Slovensko nám hodně ukázal, hodně nám dal. Hodnotíme ho velmi kladně i z ohledu herního projevu hráčů a projevené hry.“