5:2
(0:0, 3:2, 2:0)

Dukla v generálce na ligu podlehla extraligovému Motoru

06.09.2023 / Václav Plachta

Dukla Jihlava se střetla v generálce na další ročník Chance ligy s velmi silným soupeřem. Utkání však navzdory papírovým předpokladům nabídlo poměrně vyrovnaný průběh. Dukla otevřela skóre zápasu až ve druhé třetině, kdy Jan Berger úspěšně dorážel v přesilové hry. České Budějovice dokázaly dvěma góly krátce za sebou otočit stav utkání, Tomáš Čachotský však dokázal ještě ve druhé třetině vyrovnat. Motor si ovšem ještě ve třetí třetině vzal vedení zpět a v průběhu třetí třetiny postupně zvýšil na konečných 5:2.
06.09.2023 17:30, Přípravné zápasy - 0. kolo

Banes Motor České Budějovice

Hrachovina – Gulaši, Krutil, Doudera (A), Kachyňa, Štencel, Hovorka, Pýcha – Kubík, Harris, Gulaš (C) – Přikryl, Simon, Ordoš – Toman, Hanzl, Valský – Chlubna, Vopelka, Beránek – Koláček.
5

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Kolář, Ozols, Dudycha, Chvátal, Vala – Čachotský (A), Bartoš, Cachnín – Krajč, Štefančík, Šik – Havránek, Handl, Berger – Meluzín, Brož, Jelínek (C).
2
Branky a nahrávky: 32. Kubík (Kachyňa), 33. Ordoš (Harris, Přikryl), 37. Simon (Harris, Gulaš), 54. Pýcha (Ordoš), 60. Valský (Beránek, Hanzl) – 26. Berger (Bartoš, Šik), 36. Čachotský. Rozhodčí: Hribik, Pilný – Šimánek, Jindra. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1130. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2.

Průběh utkání

Neurovnaný začátek zápasu přinášel fanouškům v Budvar aréně převážně náznaky šancí a snaha obou týmů se ubírala hlavně k získání útočného pásma. Na první slibnější příležitost se tak čekalo až do páté minuty, kdy osamocený Hovorka využil volného prostoru, ale střela zápěstím od modré čáry skončila mimo branku Dukly. Jihlavský Beran se tedy v brance poprvé zapotil až po polovině třetiny, kdy se Valský, po nepozornosti hostující obrany, ocitl sám před Beranem, který ale jeho pokus kryl. Po dvou šancích domácích zahrozili konečně také hosté, ale Čachotského samostatný únik mířil vysoko nad břevno. Jedenačtyřicetiletý útočník, který minulý rok odehrál za Motor třiatřicet utkání, byl v šestnácté minutě u zrodu další šance Motoru, kdy na útočné modré byl obrán o puk Harrisem, který se dostal do samostatného úniku. Brankář Beran ale vystihl úmysl kanadského útočníka a dokázal si poradit i s následným pokusem Gulaše z druhé vlny.

V závěru první třetiny dostal Motor možnost přesilové hry, kterou na začátku druhého dějství využít nedokázal, i přes dvě velké šance v jejím závěru. O pár minut později tak dostala početní výhodu Jihlava a ta už dokázala trestat. Šikovu ránu od modré sice dokázal Hrachovina ještě zastavit, ale na střelu Jana Bergera, po přiklepnutí od Bartoše, už neměl nárok a Dukla se tak ve 26. minutě ujala vedení. Vedení hostům vydrželo pouhých šest minut, než vypíchnutý kotouč poslal Kachyňa na Adama Kubíka, který střelou na vyrážečku vyrovnal. Za devětasedmdesát vteřin navíc dokázal Motor skóre otočit. V přesilové hře rozjeli domácí pohlednou akci, na jejímž konci stál Jan Ordoš, který zužitkoval přihrávku Harrise. Ani domácím ale dlouho vedení nevydrželo a čtvrtou branku za třetinu přidal Tomáš Čachotský, který obešel obránce Pýchu a nekompromisně pod víko vyrovnal. Gólovou smršť v prostředním dějství uzavřel ve 37. minutě Dominik Simon, který stejně jako Ordoš, zakončil nikým nehlídaným z předbrankového prostoru po přihrávce od Harrise.

Poslední třetina nabídla hned z kraje šanci Jihlavy k vyrovnání, ale jak Kolářovu střelu, tak i následnou dorážku Hrachovina pokryl. Úvodní tlak hostů Motor postupně otupil a sám si začal tvořit slušné šance, přičemž v té největší pomohla brankáři Beranovi tyč po teči Tomáše Chlubny. Tíženou čtvrtou branku nakonec přinesla až přesilová hra, když v 54. minutě Ordoš nabil Pavlu Pýchovi na střelu a ten propálil vše, co mu stálo v cestě. Prosby fanoušků o pátou branku domácí nakonec vyslyšeli, když se devětatřicet vteřin před koncem prosadil Jakub Valský. Jihočeši tak zvítězili v posledním přípravném duelu nad jihlavskou Duklou 5:2.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): „Jsme rádi, že nám vyšel extraligový tým na poslední zápas. První třetina byla z obou stran vyrovnaná, celkem bez chyb, řekl bych i bez vyložených šancí. Měli jsme tam několik dorážek, soupeř taky, ale nic vyloženě nehrozilo gólem. Ve druhé třetině jsme využili přesilovku a dostali jsme do vedení. Pak jsme začali dělat chyby, kdy jsme byli dlouho na ledě, dělali chyby ve středním pásmu, nestíhali jsme vystřídat. Chtěli jsme jít do útoku, ale na modré ztratíme puk, soupeř otočil hru a vyrovnal, pak jsme dostali další.“

„Říkali jsme si, že během druhé třetiny jsme možná stíhali víc, než Motor, ale bohužel jsme jí prohráli 3:2. Na dva góly jsme jim vyloženě namazali. Což samozřejmě když uděláme proti týmu, jako je Motor, tak dostaneme gól. Ve třetí třetině, když jsme inkasovali čtvrtý gól, už to bylo jen o Budějovicích. Jako bychom na ledě skoro nebyli, k ničemu jsme se nedostali. Zápas ale hodnotíme kladně, jsme spokojení, že byl. Do dalších zápasů potřebujeme ubrat hlavně individuální chyby.“