4:1
(1:0, 1:1, 2:0)

Dukle se proti Frýdku-Místku daří, porazila ho i potřetí v sezoně

06.12.2023 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina zápasu mezi desátou Duklou a dvanáctým Frýdkem-Místkem přinesla jednu branku, o které se v přesilovce postaral David Bartoš. Farmě Třince se zkušenými hráči se ve druhé části povedlo srovnat, ovšem v poslední minutě před odchodem do kabin vrátil Jihlavě vedení lídr Tomáš Čachotský. Na začátku třetí části vnesl klid na jihlavské hole třetím gólem Vítězslav Brož. Červenožlutí i díky gólmanovi Adamu Beranovi hlídali dvoubrankový náskok, který na konci mače pojistil znovu Tomáš Čachotský trefou do prázdné klece při vlastním oslabení. Dukla proto vyhrála nad soupeřem stejným výsledkem jako ve druhém kole - 4:1.
06.12.2023 17:30, Chance Liga - 28. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Ozols, Dundáček, Chvátal, Kolář, Dvořák, Vala – Čachotský, Bartoš, Cachnín – Harkabus, T. Havránek, Jelínek – Štefančík, Kuprijanov, Burkov – Krajč, Pořízek, Brož
4

HC Frýdek-Místek

Mokry – Š. Havránek, Haman (A), Výtisk (C), Kowalczyk, Urbanec (A), Homola – Cedzo, Haas, Svačina – Doktor, Marosz, Martynek – Ramik, Šuhaj, Sedlák – Geidl, Veselý, Macháček - Toman
1
Branky a nahrávky: 12. Bartoš (Brož, Čachotský), 40. Čachotský, 43. Brož (Krajč), 58. Čachotský – 33. Martynek (Doktor, Marosz). Rozhodčí: Jaroš, Květoň - Jindra, Komínek. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 223. Střely na branku: 34:34. Zblokované střely: 6:6. Vhazování: 40:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

Průběh utkání

Frýdek-Místek vstoupil do zápasu aktivněji a v sedmé minutě mohl jít do vedení. Veterán Rostislav Martynek, který před dvaceti lety odehrál za Jihlavu jeden zápas, jel sám na brankáře Berana, ale blafákem do bekhendu ho nepřekonal. Od této chvíle převzala iniciativu Jihlava. Mokry si poradil s táhlou střelou Ozolse od modré a zakončení Čachotského z kruhů pro změnu prošlo těsně vedle. Dukla smutnit dlouho nemusela. Ve 12. minutě využila během 16 sekund přesilovku. Ozols dal puk na pravý kruh pro Čachotského, jehož výzvu na teč srazil Brož na pravou stranu před branku pro Davida Bartoše, který neměl problém trefit volnou část branky - 1:0.

Domácí mohli své vedení ještě navýšit. Pořízkova střela z pravé strany se mezi tři tyče nevešla a Harkabus při protiútoku sice křížem před brankou nenašel Jelínka, nicméně moc nechybělo, aby si Haman srazil puk do vlastní klece. Jihlava toho mohla v závěru třetiny litovat, ale při šancích Frýdku-Místku vynikl Beran.

Zkraje druhé části zvládli Jihlavští oslabení a poté opět sami zahrozili. Při závaru před brankou Mokryho však ani jeden ze tří hráčů v červenožlutém nedorazil kotouč do sítě. V dalších minutách nebylo k vidění příliš šancí, proto vyrovnání Frýdku-Místku přišlo poměrně překvapivě. Hosté se během 12 sekund dostali z buly před vlastní brankou do gólu. Marosz po vhazování našel ve středním pásmu Doktora, který přihrávkou z pravé strany našel před brankou nekrytého Rostislava Martynka. Takto zkušený hráč zavěsil pod víko a přidal při svém návratu k Rysům třetí branku v devíti utkáních.

Dukla následně přestála oslabení při vyloučení Burkova a naopak se neradovala při své početní výhodě, byť měla jasnou šanci. Čachotský našel před brankou nehlídaného Bartoše, kterého při zakončení vychytal přesouvající se Mokry. Přesto šla do kabin spokojenější družina trenéra Viktora Ujčíka. Hosté při návratu Veselého šli do akce dva na dva, ale puk ztratili a navíc ho u mantinelu vybojoval Tomáš Čachotský. Jihlavský lídr si hodil kotouč do úniku, sjel si rychle k levému kruhu a ranou kolem lapačky nechytatelně zavěsil - 2:1.

Na začátku třetího dějství přidal Vítězslav Brož k asistenci i gól. Po přihrávce Valy našel v útočném pásmu Krajče, jehož střelu vyrazil Mokry před sebe přímo na jihlavského útočníka, který puk doslova nahrnul do sítě. Frýdek-Místek mohl snížit ve dvou přesilovkách a zejména v druhé početní výhodě byl nebezpečný. Puk po Kowalczykově střele propadl před brankovou čáru, kde jej domácí odpálili. Nedlouho poté nevyzráli na Berana ani zkušení Svačina s Maroszem.

Šest minut před koncem mohl dát definitivu jihlavské výhře Harkabus, střelou z kruhů ale na Mokryho nevyzrál. Nedlouho poté byl vyloučen Dvořák, hosté si vzali oddechový čas a zkusili hru bez gólmana. Velký tlak nezužitkovali ani střílející Kowalczyk od modré, ani dorážející hráči. Po dalších kombinacích se puk odrazil od holí hostujících hráčů na Tomáše Čachotského, jenž ho z vlastního pásma zavezl po levé straně před volnou branku a svým 280. gólem v jihlavském dresu pečetil vítězství Dukly 4:1.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Kdybych to shrnul do tří věcí, tak náš gólman předvedl perfektní výkon, z naší strany perfektní oslabení. Na těchto třech bodech nás pouze štve, jak jsme to odehráli z defenzivního hlediska, protože soupeř měl v první i druhé třetině spoustu brejků, samostatné nájezdy nebo dva na jednoho. Patnáct vteřin do konce první třetiny soupeř jede tři na dva, když si chceme dávat super přihrávku na modré a ztratíme to. Vítězství jde dnes za naším gólmanem. Nemůžeme klukům upřít bojovnost, kdy jsme si za výhrou šli. Ale bylo tam spoustu individuálních a systémových chyb, nemůže na nás být tolik přečíslení, abychom jen doufali, že to gólman chytí. Do dalších zápasů určitě musíme zlepšit tyto věci z pohledu obrany. Jsme rádi, že jsme dali čtyři góly, jeden z přesilovky a jeden z oslabení. Jsme za to samozřejmě rádi, ale musíme se pořád zlepšovat. Frýdek-Místek se teď hodně zvedl a rozhodně půjde tabulkou nahoru, my jsme rádi za tři body, bez ohledu na to, kde se v tabulce nyní Frýdek nachází.

Martin Hrnčár (HC Frýdek-Místek): Výsledek jsme si samozřejmě představovali úplně jinak. Po třech vítězných zápasech jsme byli na vlně a jeli jsme proti Jihlavě bodovat. Myslím, že ten zápas rozhodly tři věci: výborný výkon soupeřova brankáře, který pochytal vše, co viděl i neviděl, když už nemohl, tak ho to trefilo. Poté naše neefektivní přesilové hry, kdy jsme nevyužili naší největší zbraň, a hrubé individuální chyby, ztráty puků, kdy jsme nabízeli soupeřovi šance a on je trestal. Z naší strany mi chyběla mnohem větší emoce, jít si za tím vítězstvím, soupeř na tom byl z emocionální stánky mnohem lépe nastavený, což rozhodlo zápas.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie