4:5p
(2:3, 2:1, 0:0 - 0:1)

Dukla veze z Kolína dva body, prodloužení rozhodl Tomáš Čachotský

09.12.2023 / David Hora, Tomáš Lysý

První třetina zápasu Dukly na ledě Kolína byla na góly hodně divoká. Jihlava šla do vedení v 11. minutě zásluhou Šimona Jelínka. Kolín za chvíli srovnal, na což Dukla reagovala trefami Vítězslava Brože a Patrikse Ozolse. Ještě před přestávkou ale Kozlové snížili na 2:3. Když ve 36. minutě zvýšil Matouš Menšík na 4:2, zdálo se, že si Dukla odnese do kabiny solidní náskok, jenže domácí ještě do konce druhé třetiny srovnali stav. Ve třetím dějství branka nepadla. Šlo se do prodloužení, které v přesilovce rozhodl Tomáš Čachotský možná i s lehkým přispěním teče Matouše Menšíka a Jihlava proto půjde do reprezentační pauzy s dvěma body za výhru 5:4 pr.
09.12.2023 17:00, Chance Liga - 29. kolo

SC Marimex Kolín

Soukup – J. Šedivý, Hampl, Němec, Piegl, Kolmann (A), Gaspar – Král (A), Koukal (C), Vrhel – Pajer, Skořepa, Dlouhý – Ouřada, Morong, Síla – Gajda, Moravec, D. Šedivý
4

HC Dukla Jihlava

Beran – Ozols, Bilčík, Chvátal, Dundáček, Kočí, Kolář (A), Vala – Cachnín, Bartoš, Čachotský (C) – Jelínek, Havránek, Harkabus (A) – Burkov, Kuprijanov, Štefančík – Brož, Menšík, Pořízek
5
Branky a nahrávky: 16. Morong, 19. Síla (Ouřada), 37. Vrhel (Král), 39. Vrhel (Kolmann) – 11. Jelínek (Harkabus), 18. Brož (Bartoš, Čachotský), 18. Ozols (Havránek, Harkabus), 36. Menšík (Brož, Ozols), 64. Čachotský (Harkabus, Ozols). Rozhodčí: Bejček, Kostourek – Kotlík, Maštalíř. Vyloučení: 3:4, navíc Martínek (trenér KOL) 20 minut, Šedivý (KOL) a Chvátal (JIH) 5 minut. Využití: 0:2. Diváci: 912. Střely na branku: 28:32. Zblokované střely: 3:4. Vhazování: 32:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 4:4, 4:5

Průběh utkání

Oba týmy sice vstoupily do zápasu aktivně a dostaly se ke střelám, ale ani Kozlové ani Jihlavští se nedostali do velké šance. To se, ale změnilo, když se první část překlopila do své druhé poloviny a skóre zápasu otevřeli hosté. V čase 10:49 rozehrávali ze své třetiny Jihlavští. Dlouhá nahrávka z obranného pásma našla hůl Jelínka, který zavezl puk do třetiny a krásnou individuální akcí se proháčkoval přes Hampla. Ke střele se ale dostat nedokázal a puk na branku jen po zemi nahodil. Tento pokus však Soukup vyrazil pouze před sebe přímo na čepel Havránka. S jeho dorážkou si domácí brankář ještě poradil, ale na druhý pokus Šimona Jelínka už nestačil.

Vyrovnáno mohlo být už po čtyřech minutách, když se po velké chybě hostů dostal před brankou Vrhel. Hostující Beran si však s jeho střelou poradil. Vyrovnání se ale Kozlové dočkali o dvě minuty později. Na konci 16. minuty zavážel puk do útočné třetiny Morong, který ho zavezl až za branku, odkud našel úplně volného Kryštofa Ouřadu, jenž však z první trefil pouze spojnici a puk se odrazil na hůl hostů. Jihlavští obránci se pokusili puk vyhodit, ale dostali ho pouze zpět na hůl Matěje Moronga, který střelou zápěstím z vrcholu kruhu překonal Berana do pravého horního rohu.

Ani ne o půl minuty později mohli Kozlové jít dokonce do vedení, když Král přihrál Vrhelovi, který z levé strany nastřelil pouze tyč. V čase 17:10 to byli naopak Jihlavští, kteří udeřili. V útočném pásmu nejprve fauloval Král a hosté tak dostali šanci zahrát si v přesilovce. Čachotský chvíli držel puk na vrcholu pravého kruhu a poté krásnou žabičkou našel vedle branky Kozlů Bartoše, který se otočil a bekhendem našel před úplně prázdnou brankou Vítězslava Brože, jenž už měl jednoduchou práci. Pro Duklu toto byl teprve devátý gól v početní výhodě v této sezoně a pro Brože druhý v druhém utkání za sebou.

Netrvalo to ani 25 sekund a hosté šli do dvoubrankového vedení. Havránek našel na útočné modré čáře Patrikse Ozolse. Lotyšský obránce poté pouze projel do útočného pásma a dostal se úplně osamocený před Soukupa, toho bekhendovým blafákem překonal a vstřelil svůj druhý gól v této sezoně. Ani poté ale gólový účet první třetiny nekončil. V čase 18:29 se totiž trefili Kozlové. Morong vybojoval puk v rohu a posunul ho na Ouřadu, jenž našel úplně volného Vojtěcha Sílu, který poté prostrčil puk mezi betony jihlavského gólmana a vstřelil tak druhý gól třetí útočné formace v tomto zápase - 2:3. Ještě v poslední minutě první třetiny Kozlové měli šanci vyrovnat, když dostali příležitost v přesilovce, ale i přes velký tlak a dlouhé kombinování se neprosadili.

Oba týmy vstoupily do druhé třetiny velmi opatrně. Ani jeden z týmů se nedokázal v prvních patnácti minutách prostředního dějství dostat do žádné větší šance nebo tlak, a to i přesto, že jsme mohli vidět vyloučení a početní výhody na obou stranách. Nejzajímavější události byla bitka Chvátala a Šedivého za brankou hostů po zákroku Berana. Po dlouhém souboji vyhrál jihlavský Chvátal.

Až v čase 35:07 se fanoušci dočkali šestého gólu zápasu. Jihlavští kombinovali v útočném pásmu, a nakonec od modré čáry puk na branku střelou golfem nahazoval Brož. Jeho pokus i přes tři hráče v cestě Soukup viděl a vyrazil ho před sebe, kde však v mezikruží stál Matouš Menšík, který střelou po zemi vedle betonu z otočky překonal domácího brankáře.

Dvougólové vedení hostů však netrvalo dlouho, když už ani ne o minutu a půl později snižoval Stanislav Vrhel. Od mantinelu z pravého kruhu střílel Král, s jeho střelou si ale jednoduše poradil brankář hostí, když jí vyrazil vyrážečkou, jenže Jihlavští chybovali a před odkrytou brankou nechali úplně volného útočníka, který se připojil ke Kozlům v létě. Vrhel byl ve správný čas na správném místě a měl už jednoduchou práci, ve které se nemýlil a snížil zpět na rozdíl jediného gólu. Ani to však nebylo všechno pro druhé dějství. O dvě minuty později totiž z vlastní třetiny vyvážel Kolmann, ten poté našel na červené čáře Stanislava Vrhela, který zavezl puk do třetiny a od mantinelu z vrcholu kruhu nahodil zápěstím puk na branku. Střela se nejprve odrazil od hokejky jednoho z bránících hráčů a poté od brusle druhého beka Dukly, od které zaplula přímo vedle tyče bezmocného Berana. S pomocí štěstěny tak Kozlové vyrovnali ještě před koncem druhé dvacetiminutovky - 4:4.

Do třetí třetiny nastoupily ještě opatrněji než do té druhé. Ani jeden z týmu totiž nechtěl udělat chybu a dát soupeři šanci zápas rozhodnout. Oba týmy dostaly šanci v přesilové hře, ale statistika se pouze potvrdila a ani jedna ze dvou nejhorších přesilovkových sestav v tomto ročníku Chance Ligy se neprosadila.

Jak už v posledních pár letech bývá zvykem, prodloužení 3 na 3 je více hrou o kontrole puku než o čemkoliv jiném, protože ani jeden z týmů nechce udělat chybu, která by ukončila zápas. Jinak tomu nebylo ani v sobotním střetnutí. Kozlové v podstatě od počátečního vhazování kontrolovali hru. Po necelých třech minutách, to vypadalo, že se do šance dostanou domácí, když nebezpečně zavezli puk do třetiny soupeře, ale Síla se srazil s jedním hráčů Jihlavy, a i přes velký odpor domácích fanoušků, hráčů i trenérů se musel odebrat a trestnou lavici.

Hosté vyhráli buly v útočném pásmu a následovně chvíli kombinovali. Ani ne po půl minutě domácí udělali chybu, které nejprve využil Ozols, který našel Harkabuse, jenž okamžitě přemístil puk na druhou stranu, kde byl úplně volný Tomáš Čachotský, který střelou z první překonal Jakuba Soukupa možná i s přispěním lehké teče spoluhráče Menšíka - 4:5 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (SC Marimex Kolín): Myslím, že diváci viděli parádní hokej z obou stran. Hra byla nahoru dolů, soupeř se dostal do vedení 3:1, ale my jsme obrovskou obrovskou vůlí a touhou se do zápasu vždycky vrátili. Bohužel, i když se nám podařilo potom vyrovnat, tak jsme chtěli ještě bod minimálně bod navíc, ale v prodloužení jsme byli vyloučení. Soupeř přesilovku využil a bere dva body. My máme pouze jeden bod, na jednu stranu můžeme být rádi, kvůli tomu, jak jsme prohrávali. Na druhou stranu i my jsme si vypracovali nějaké šance, ale shořeli jsme opět v přesilovkách. To byl takový definitivní zlom v tom, že jsme brali jenom jeden bod a naopak soupeř přesilovky využil a zvítězil.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Během průběhu zápasu jsme si možná mysleli na tři body, ale paradoxně i když naše nejhorší třetina byla ta první, tak jsme ji vyhráli 3:2. Nám se poněkolikáté stalo, že jsme vedli o dva góly, tak jsme zápas nedotáhli do vítězného konce. I když třeba čtvrtý obdržený gól, kdy Kolín vyrovnával, padl odrazem puku od jedněch do druhých noh a potom do brány. Ale vyhrálo se, zvládli jsme utkání aspoň za dva body. Teď si odpočineme a připravíme se na další zápas.