4:1
(0:0, 1:1, 3:0)

Dukla otočila zápas se Sokolovem a má jisté předkolo play off z osmého místa

28.02.2024 / Tomáš Lysý

V důležitém utkání Dukly proti Sokolovu se hrstka diváků branky v první třetině nedočkala. Na začátku druhé části ale hostující Tomeček využil přesilovou hru a poslal Sokolov do vedení. Dukla, hrající pod dekou několika porážek z posledních zápasů, tentokrát našla síly na zvrat. Ve 35. minutě totiž využil přesilovou hru Menšík a třetí třetina vyšla červenožlutým skvěle. Vítězný gól vstřelil ve 45. minutě Tomáš Havránek, v závěru trefil prázdnou klec Šimon Jelínek a krátce po něm byl Richard Cachnín na konci hezké souhry v přesilovce pět na tři. Jihlava vyhrála 4:1 a má jisté předkolo play off, do kterého půjde z osmé pozice. První zápas by jí měl čekat v pondělí 4. března venku (Sokolov, Slavia nebo Kolín), doma pak Dukla sehraje druhý zápas (6. 3.) a případné třetí utkání o den později.
28.02.2024 17:30, Chance Liga - 51. kolo

HC Dukla Jihlava

A. Beran – Dundáček, Kočí, Koštoval, Bilčík, Ozols, Chvátal – Čachotský (C), Menšík, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Šik – Štefančík, Toman, Jungwirth – Jelínek, Pořízek, Brož
4

HC Baník Sokolov

Hamalčík – M. Rohan (A), Tureček, Rulík, Weinhold, Mlčák, M. Beran, Bulka – Vracovský, Kverka (A), Tomeček – Bernovský, Vrdlovec, Csamango – Přikryl, Osmík, Šlechta – Křemen, T. Rohan (C), Novotný
1
Branky a nahrávky: 35. Menšík (Harkabus, Kočí), 45. Havránek (Chvátal, Harkabus), 57. Jelínek (Jungwirth), 59. Cachnín (Havránek, Dundáček) – 23. Tomeček (Weinhold, Kverka). Rozhodčí: Šudoma, Grygera – Kokrment, Baxa. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:1. Diváci: 348. Střely na branku: 48:23. Zblokované střely: 10:2. Vhazování: 38:31. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Průběh utkání

Na začátku zápasu hned zahrozili hosté. V první minutě totiž Beran výborně zneškodnil samostatný únik Csamanga. O chvíli později se k brance Dukly prokombinovali Kverka s Vracovským, ale zkušení hokejisté Sokolova si nedokázali vyhovět v kombinaci. Na Jihlavě bylo znát nedobré výsledkové období a Hamalčík pořádně zasahoval až v sedmé minutě po ráně Dundáčka od modré. Hned poté zlikvidoval Beran protiútok tří proti dvěma. Jihlavští se do pořádné šance dostali až v polovině čtrnácté minuty. Štefančík dal přesný pas Menšíkovi, který tváří v tvář nezvedl puk nad beton Hamalčíka. Domácí vzápětí zvládli oslabení a do kabin se proto šlo bez branek.

Další přesilovku už hosté využili. Vyloučení Šika ztrestal bývalý jihlavský útočník Vojtěch Tomeček, jenž si po pasu Weinholda najel z levého kruhu na osu hřiště a vyzrál na Berana přesnou střelou k tyči. Velmi důležité pro další vývoj zápasu bylo, že hned následující oslabení Jihlava zvládla a při plném počtu hráčů sama hrozila. Menšíkovu střelu z levého kruhu našel Hamalčík v lapačce a ještě větší šanci měl Havránek, který jel sám na sokolovského brankáře, ovšem střelou na lapačku také neuspěl. Skóre se měnilo až v přesilové hře. Vůbec první jihlavskou početní výhodu využil Matouš Menšík, kterého z levého kruhu našel přesným pasem před brankou Harkabus a jihlavskému odchovanci jen stačilo nastavit puk na bekhend - 1:1. Vzápětí mohl poslat červenožluté do vedení Kočí, jenže skákavý puk nedokázal uklidit do volné klece.

Na konci 45. minuty se Dukla dostala v posledních kolech po hodně dlouhé době do vedení. Harkabus dal puk na modrou pro Chvátala, který vystřelil. Hamalčík vyrazil puk jen před sebe, kde Tomáš Havránek v dorážce překonal jak jeho, tak padajícího a blokujícího obránce. Po další akci Harkabuse, kterou v zakončení zblokoval obránce, se musel na druhé straně co otáčet Beran, jenž vyrazil pokus z pravého kruhu. V 53. minutě měl výrazně více práce, když si poradil i se samostatným únikem hostí.

V čase 54:05 se dostal ke střele z dobré pozice Šik, jenže těsně minul pravou tyčku. Sokolov, vědom si bodové potřeby, odvolal tři a půl minuty před koncem brankáře. Tento risk ztrestal za 12 sekund Šimon Jelínek po vyhraném buly Tomana a přihrávce Jungwirtha. O případný další tlak se hosté připravili sami nejen špatným střídáním a příliš mnoho hráči na ledě, ale o dalších 10 sekund později také hákováním. Situací pět na tři Dukla nepohrdla. Havránek poslal puk podél brankoviště a Richard Cachnín zakončil ťukes přesným zakončením do volné části branky - 4:1.

Dukla porazila Sokolov i počtvrté v sezoně a zajistila si postup do předkola play off. Vzhledem k této výhře má před posledním kolem na osmém místě o tři body více než devátý Sokolov a lepší vzájemné zápasy. O soupeři Jihlavy pro předkolo se rozhodne v posledním kole, v minisérii na dva vítězné zápasy poměří Dukla síly proti Sokolovu, Kolínu nebo Slavii.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Byl to souboj dvou týmů, které se rvou v předkole o osmé místo, aby případně nehrály druhý a třetí zápas v předkole veku. První třetina mi z naší strany přišla hodně zaskočená. Do útoku jsme byli úplně jaloví. Sokolov měl více šancí, ale také to nebylo ono, prostě oboustranně divný hokej. Měli jsme asi čtyři střely, ale opravdovou jen jednu. První třetina byla opravdu hrozná. Ve druhé třetině se soupeř dostal do vedení, ale dokázali jsme vyrovnat a měli jsme dobré úseky hry, kdy jsme se dokázali udržet v pásmu. Jenže největší náš problém byl, že jsme z vítězných soubojů nebyli schopní vystřelit na bránu. Pořád jsme si puk vraceli nebo přehrávali a náš tlak byl spíše platonický. Něco jsme si k tomu po druhé třetině řekli. Zaplaťpánbůh ve třetí třetině padl náš gól z nahozeného puku od modré a dorážky. Jenže v posledních osmi minutách jsme se začali o výsledek bát a zbytečně jsme se zbavovali puku, který jsme dávali soupeři. Sokolov jsme pouštěli do pásma díky zbytečným icingům. Jsme ale hrozně rádi, že jsme dokázali dát gól do prázdné branky, využili přesilovku a skončíme na osmém místě.

Martin Sobotka (HC Baník Sokolov): Do utkání jsme vstoupili dobře. Měli jsme velmi slušných prvních deset minut utkání. Věděli jsme, že po nás Dukla bude chodit ve dvou hráčích, že nás budou dobře forčekovat a s tím jsme si poradili. První třetina se pro nás vyvíjela dobře a splnili jsme i náš další postupný cíl – dostat se do vedení, což se nám podařilo v přesilovce. Bohužel jsme pak šli do oslabení, udělali jsme si faul a nepohlídali jsme si hráče na zadní tyči na dorážce, čímž bylo srovnáno. V poslední vteřině druhé třetiny jsme mohli Dukle odskočit na 2:1, ale byla škoda, že jsme šanci nevyužili. Byl by to asi zlomový gól zápasu a branka do šatny. Ve třetí části jsme věděli, že to bude o detailu a drobné chybě. My jsme jí udělali a Havran dorazil puk do branky. Ještě jsme se tlačili do šancí, ale v power play jsme inkasovali potřetí. Bohužel. Zápas rozhodly detaily, my jsme udělali chyby v předbrankovém prostoru a sami měli šance, ale do branky jsme puk nedotlačili.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie