1:3
(0:1, 0:1, 1:1)

Odveta pro Nitru. Dukla napodruhé slovenský tým nezdolala

29.08.2023 / Vít Trubička

Po dvanácti dnech se Dukla znovu představila v domovském azylu na ledě Pelhřimova. Soupeřem jí byla slovenská Nitra, kterou v úvodním vzájemném klání porazila 7:3. Tentokrát to ale byl soupeř zpod Zoboru, kterému se více dařilo a domů si odvezl výhru 3:1. O jediný gól Jihlavských se postaral Richard Cachnín po povedené souhře s Davidem Bartošem.
29.08.2023 17:30, Přípravné zápasy - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Bilčík, Kolář, Ozols, Kočí, Chvátal, Vala, Dudycha – Čachotský, Bartoš, Cachnín – Havránek, Handl, Brož – Krajč, Štefančík, Berger – Meluzín, Rauš, Pořízek.
1

HK Nitra

Kašík – Gajdoš, Vitáloš, Stacha, Green, Mezei, Valent, Bača, Fatul – Buček, Čederle, Okolíčany – Griffin, Gates, Bajkov – Lacka, Slovák, Hrnka – Ridzoň, Pobežal, Bajtek
3
Branky a nahrávky: 47. Cachnín (Bartoš) – 7. Bajkov (Mezei), 22. Čederle, 52. Pobežal (Bajtek, Bača). Rozhodčí: Polák, Sibera – Augusta, Mareček. Vyloučení: 1:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváků: 265. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Průběh utkání

V úvodu odvetného klání Dukly proti slovenské Nitře se Jihlavští v úvodu museli bránit rychlému náporu ze strany soupeře. Přesto to byli domácí, kteří se jako první dostali do vážnější příležitosti. David Bartoš našel před brankovištěm volného Čachotského, jehož zakončení zamířilo jen na beton Libora Kašíka.

Nitra si ovšem ukořistila vedení na svou stranu, navíc ještě ve vlastním oslabení. Odražený kotouč po střele Patrika Bajkova od modré si domácí trochu nešťastně doklepli do Maláčovy branky. Následovaly šance na obou stranách, dopředu se vydali Tomáš Čachotský či Samuel Krajč, na druhé straně pak Okolíčany. Gól už ale žádný nepadl a Nitra vedla před startem druhé periody o jediný gól.

Do druhé třetiny Dukla nevstoupila úplně ideálně. Už v čase 21:51 využil Sebastian Čederle chyby v Krajčově rozehrávce, najel si s pukem mezi kruhy a ukázkově vymíchal gólmana Maláče, čímž navýšil vedení slovenského celku. Jihlavští se ale po zbytek třetiny snažili výsledek zvrátit a umístit puk za záda brankáře Kašíka. Ve velké spoustě případů ovšem úspěšní nebyli a proto na prahu závěrečného dějství museli dohánět dvoubrankové manko.

Až v třetí části zápasu byla Jihlava o něco aktivnější. A vyneslo to kýžené ovoce, v 47. minutě se podařilo snížit Richardu Cachnínovi jemuž přiklepl v mezikruží kotouč David Bartoš po jeho samostatném úniku přes obě modré. Hra se pak opět změnila ve vzájemnou přetahovanou.

Za delší konec ale tahal slovenský celek, který si vzápětí uzmul svůj náskok zpět. Chaosu v Maláčově brankovišti využil Tomáš Pobežal a lehkou tečí překonal ležícího gólmana Dukly. Byla to ale domácí Jihlava, která se snažila více s výsledkem něco udělat. Slibně se dopředu vydal nadvakrát Štefančík, pak dokonce došlo k odvolání brankáře v přesilovce.

Hra šest na čtyři ale trvala pouhých šest vteřin než přišlo i vyloučení na straně Dukly. Hosté si tak už své vedení dokázali ohlídat a vrátili tak Jihlavě úvodní vzájemnou prohru z nitranského ledu.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): „Dnešní zápas byl pro nás trochu nešťastný z toho pohledu, že jsme se hrozně nadřeli na gól. Měli jsme tam nějaké šance, ale nedokázali jsme dát góly. Soupeř nám vstřelil gól v naší přesilovce, který jsme si dali de facto my, a na další dva jsme jim přihráli. Bylo tam moc chyb na jeden zápas.“

„Mrzelo nás, že ze začátku nám připadalo, že soupeř chce vyhrát víc než my. Potom jsme se s tím trochu srovnali, ale určitě potřebujeme do sezony, hlavně v domácím prostředí, vstoupit do zápasů daleko lépe, koncentrovaně a s touhou po vítězství. To tam ze začátku nebylo, možná proto jsme zápas dnes nezvládli.“