5:4p
(3:0, 1:4, 0:0 - 1:0)

Gólová přestřelka juniorů Dukly a Třince dopadla v prodloužení lépe pro Jihlavu

14.10.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté vstoupili do utkání výborně. Nejprve přestáli dvě oslabení a poté se trefil Lukáš Číhal, Maxim Burkov a Ilarion Kuprijanov. Ovšem druhá třetina byla v režii Třince, který postupně otočil stav až na 4:3 ve svůj prospěch. Do kabiny se ale šlo za vyrovnaného stavu, když se podruhé v utkání trefil Maxim Burkov. A mohl přidat i hattrick, ale jeho radost ve třetí části zastavila tyčka. Zápas nakonec došel do prodloužení, které po úniku rozhodl svou druhou brankou v utkání Lukáš Číhal - 5:4 po pr.
14.10.2023 12:00, DHL Extraliga juniorů - 16. kolo

HC Dukla Jihlava

Cinka – Číhal (A), Jeletz, Ludvík, Mrtka, Vovsík (C), Vandas, Topol – Jonáš Jungwirth (A), Kuprijanov, Burkov – Bulík, Modl, Coufal – Nosek, Váňa, Klapica – Šabatka, Niederhafner, Valach
5

HC Oceláři Třinec

Král – Andrle (A), Horváth, Volas, Kurbaka, Buják (A), Pospíšil, Ošmera – Kozlík, Šilar, Bartoš – Cedzo, Sikora, Švančara – Gerych, Šutý (C), Mikula – Blaha, Svozil, Lysak
4
Branky a nahrávky: 11. Číhal (Šabatka, Modl), 12. Burkov (Jungwirth, Kuprijanov), 17. Kuprijanov (Jungwirth), 39. Burkov (Jeletz), 62. Číhal (Klapica) – 23. Bartoš (Švančara, Šilar), 29. Bartoš (Šilar, Volas), 32. Cedzo (Sikora, Andrle), 37. Cedzo (Sikora). Rozhodčí: Skopal, Úlehla - Roischel, Obr. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 47. Střely na branku: 33:34. Průběh utkání: 3:0, 3:4, 5:4.

Průběh utkání

Dukla nejprve hned po deseti sekundách přestála obrovskou šanci Třince a poté se ubránila dvěma přesilovkám soupeře. Zejména v první početní výhodě šance Švančary volala po gólu. A Oceláři mohli zahozených šancí litovat. Půl minuty po druhém oslabení totiž Modl udělal nahozením neplechu v brankovišti hostí. Puk nakonec vyplaval na Lukáše Číhala, jehož nápřah z levého kruhu se zastavil až v síti. Neuteklo ani půl minuty a Jihlava vedla o dvě trefy. Nebezpečná jihlavská lajna ve složení totiž opět úřadovala. Kuprijanov zavezl puk do pásma, Jungwirth našel volného Maxima Burkova a estonský mladík před brankou jednoduše oklamal Krále. Tresty pokračovaly. Jihlava zvládla další oslabení a poté v dlouhé přesilovce pět na tři sama udeřila. Ilarion Kurpijanov si krásně vyměnil puk s Jungwirthem a neměl problém zavěsit - 3:0.

Ve druhé třetině přišlo velké jihlavské vystřízlivění, které začalo ve 23. minutě. Šilarovu akci zakončoval Švančara, proti jehož střele sice Cinka zasáhl, ale na dorážku Jana Bartoše už byl krátký. O šest minut později se hosté radovali v přesilové hře. Jan Bartoš dostal u levé tyče po Šilarově přihrávce spoustu prostoru a zblízka dostal kotouč pod výstrojí brankáře do sítě. Jihlava poté dostala výhodu přesilovky, ve které ale sama inkasovala. Adam Cedzo po špatné jihlavské přihrávce na modrou získal puk, byl rychlejší než Číhal a i v tísni našel skulinku pod výstrojí Cinky.

Bláznivý zápas pokračoval. Ačkoliv Třinec nevyužil přesilovou hru, vadit mu to nemuselo. Adam Cedzo navázal na svůj gól v oslabení, když po buly získal puk od Sikory a přes padajícího obránce zavěsil. Jenže do šaten přesto Oceláři spokojení nešli. Maxim Burkov v přesilovce najel po Jeletzově krásné akci před branku, kam se k němu odrazil puk a poslal jej pod víko - 4:4.

Hned zkraje třetí části se Oceláři radovali z dalšího vedení, ale sudí usoudili, že puk do sítě dostali úmyslným hraním rukou. Neradovala se ani Dukla, ačkoliv k tomu měla blízko. Burkov znovu předvedl svůj velký um, střelou z levého kruhu našel mezeru mezi výstrojí Krále, ale orazítkoval jen tyčku. Oba týmy jinak pokračovaly v opatrnějším hokeji, nechtěly totiž udělat chybu, která by je stála alespoň bod. Zápas proto došel celkem v poklidu do prodloužení, které po 63 sekundách rozhodl hráč, jenž gólovou produkci načal. Lukáš Číhal se po přihrávce Klapici dostal do rychlého protiútoku, z levého kruhu vzal odpovědnost na sebe a našel mezeru ve výstroji Krále - 5:4 po prodloužení. Dukla tak poprvé v sezoně zdolala Oceláře a bodovala pošesté z posledních sedmi zápasů, naopak Třinec zažívá nejhorší období v sezoně, jelikož má čtyři porážky v řadě.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Důležité a cenné vítězství, i když v uvozovkách jen za dva body - při vší pokorou a respektem k soupeři, který je výborný. První třetina byla emocionální a rozhádaná z obou stran. Šli jsme v ní do trháku 3:0, ale o přestávce jsme si říkali, že utkání nekončí. Pamatujeme si, že Třinec totiž ve Zlíně prohrával 0:4 a zápas stejně vyhrál. I s ohledem na to, že měl Třinec v první třetině více šancí a hned v desáté vteřině měl gólovku ze situace, která se nám nesmí stávat. První třetina byla jen o štěstí a byli jsme připravení na to, že frajeři soupeře zápas nevzdají. No a ve druhé třetině došlo k otočení zápasu a našemu vyrovnání. Třetí část byla oboustranně stejná, oba celky mohly dát gól. Prodloužení se přiklonilo na naší stranu a využili jsme šanci, kterou jsme měli. Nevím, jestli je to zasloužené nebo spravedlivé vítězství, ale Třinec nás letos dvakrát porazil a my jsme byli nyní asi na řadě.

Jiří Juřík (HC Oceláři Třinec): První třetina pro nás byla smolná. Hráli jsme dobře, ale i přes spoustu šancí, které jsme měli, jsme inkasovali tři góly. O přestávce bylo promluvení do duše a druhou třetinu jsme otočili. Škoda jen, že na jejím konci nám domácí srovnali z přesilové hry. Třetí třetinu si obě mužstva hlídala tak, aby brala bod. My jsme v prodloužení udělali chybu navíc a dva body v dobrém a vyrovnaném utkání berou domácí.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie