4:1
(2:1, 1:0, 1:0)

Pro partu bojovníků končí sezona v semifinále, Vsetín byl nad síly Dukly

26.03.2024 / Jan Tajzler

Jihlava začala zápas o naději na ledě Vsetína dobře a ve čtvrté minutě se dostala do vedení zásluhou Matouše Menšíka. Byl to však jediný gól, kteří červenožlutí vstřelili, protože po zbytek zápasu nepřekonali bývalého spoluhráče a po celou sérii vynikajícího Maksima Zhukova. Vsetín ještě do přestávky otočil stav, ve druhé a třetí třetině přidal po jedné brance, vyhrál 4:1 jak utkání, tak sérii a potřetí za sebou postoupil do finále Chance ligy. Dukle naopak sezona končí, ale nemá se za co stydět. Až na konci základní části totiž stvrdila předkolo, ve kterém porazila rozjetou Slavii a ve čtvrtfinále porazila jasného lídra tabulky z Poruby. Pánové, děkujeme!
26.03.2024 17:30, Chance Liga - 0. kolo

VHK ROBE Vsetín

Zhukov – Smetana (A), Jenáček, Staněk, Teper, Ondračka, Larsen, Ďurkáč – Matějček, Klhůfek, Rob (A) – Holec, Kratochvil, Hrňa (C) – Hořanský, Kern, Bláha – Machala, Bērziņš, Zabusovs
4

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Kočí, Dvořák, Ozols, Dundáček, Koštoval – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Štefančík – Jelínek, Menšík, Šik – Chvátal, Rauš, Brož
1
Branky a nahrávky: 12. Smetana (Rob, Matějček), 20. Machala (Klhůfek, Teper), 30. Bērziņš (Hrňa, Larsen), 45. Klhůfek (Matějček) – 4. Menšík (Jelínek, Šik). Rozhodčí: Svoboda, Zeliska – Malý, Kráĺ. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. Diváci: 3 504. Střely na branku: 40:21. Zblokované střely: 10:9. Vhazování: 53:17. Průběh utkání: 0:1, 4:1. Konečný stav série: 4:1.

Průběh utkání

Utkání začalo ve vyrovnaném tempu, oba celky se snažily nepouštět útočníky soupeře do bezprostředních šancí, ale vsetínská obrana ponechala za svými liniemi ve 4. minutě Matouše Menšíka, jenž zpracoval přihrávku Jelínka a usměrnil puk mezi betony Zhukova. Jihlava pak měla další slibné šance, když se před Zhukovem ocitl Štefančík, vsetínský brankář ovšem domácí tým podržel pohotovým zákrokem. V přesilové hře Dukly pak po přihrávce Harkabuse zakončoval mimo Havránek.

Vsetín se pak pustil do práce a trpělivým výkonem dokráčel za vyrovnávající trefou. Stoupající aktivitu v útočném pásmu přetavil ve vyrovnávací branku v čase 11:29 Ondřej Smetana, když po jeho střele od modré čáry skončil puk jen pár centimetrů za brankovou čárou. Vsetín po vyrovnání ožil, byl výrazně střelecky aktivnější a ještě před první sirénou se dočkal obratu. Při přesilové hře vypálil Teper, kotouč se odrazil do slotu, kde byl připraven v čase 19:51 udeřit svou pátou brankou v play-off Ondřej Machala.

Po výměně stran bylo jasné, který z týmů chce nadále diktovat tempo hry. Vsetín si sice zkomplikoval situaci vyloučením Jenáčka, ale oslabení ubránil a při další početní výhodě znovu udeřil. Beran sice zlikvidoval střelu Zabusovse a následnou dorážku Holce, ale na další zakončení z hole Danielse Berzinše už nedosáhl, lotyšský forvard totiž přesně usměrnil nahození v podání vsetínského kapitána Hrni. Vsetín ve zbytku druhé třetiny kontroloval hru, nic na tom nezměnila ani další početní výhoda Jihlavy. Naopak při chuti byl nadále Zabusovs s Machalou i Klhůfek, ale skóre se do druhé sirény neměnilo.

Ve třetí třetině nechtěl Vsetín nic ponechat náhodě a aktivním výkonem ukrajoval čas k postupu do finále. Navíc v čase 44:09 dorazil střelu Matějčka za záda Berana Pavel Klhůfek a bylo jasné, že mužstvo z Vysočiny musí hru otevřít. Vsetín si ve zbytku utkání tvořil další slibné šance. Dukla však nic nevzdávala, při přesilové hře v závěrečné pětiminutovce ještě zkusila odvolat Berana z branky a zdramatizovat závěr utkání. Blízko k tomu měl Menšík po skvělé spolupráci s Čachotským a Cachnínem, ovšem bývalý jihlavský brankář Maksim Zhukov předvedl, že je klíčovým faktorem ve vzájemných sériích mezi Vsetínem a Jihlavou, a znovu stál na straně vítězů (nejprve dvakrát v barvách Jihlavy, nyní dvakrát za Valachy). Vsetín srovnal s Jihlavou účty v play-off a potřetí v řadě postoupil do finále druhé nejvyšší soutěže - 4:1 v zápase i na zápasy.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Bude dobré začít tím, že gratulujeme Vsetínu, a poděkováním za celou sérii, v jakém duchu byla oboustranně vedená. Šlo o velice vyrovnanou sérii. V pátém utkání nám už trošku docházely síly. Sice jsme se dostali do vedení, ale v první třetině jsme byli pod tlakem, ovšem i přesto jsme dokázali ujet do nějakého brejku s vyloženou šancí. Bohužel jsme nedali. Kdybychom možná nějaké proměnili, dodalo by nám to síly a zápas mohl vypadat jinak. Ovšem jak Vsetín otočil na 2:1, byla vidět nějaká naše nemohoucnost. Nemohu říct, že by kluci nechtěli, ale už je neposlouchaly hokejky, klesly jim hlavy a to narůstalo celý zápas. Hráči nevypustili nic, za což jim moc děkujeme, ale série se lámala jinde. Všechny zápasy byly velmi vyrovnané a každý mohl dopadnout úplně opačně, než skončil. V prvním utkání na Lapači jsme byli lepší a prohráli jsme. Ve druhém zápasu byl lepší naopak Vsetín, ale my ho zvládli na nájezdy. Při dvou domácích utkáních jsme dostali branku ke konci zápasu a už jsme se z toho nedokázali vyhrabat a prohráli. Byť jsme na domácím ledě byli lepším týmem. Za sérii Vsetínu děkujeme. Po základní části zaslouží hráči absolutorium, jak se semkli a jak každý obětoval nějaké své ego a své věci na ledě pro tým. Všichni makali jeden za druhého. Byl bych hrozně rád, kdyby si tohle náš mladý tým zapamatoval a přenesl to už do sezony. Aby sezona vypadala, jako vypadalo play off, nehráli jsme někde na osmém místě a šli do předkola, což nechceme. Doufám, že to našim mladým hráčům pomůže do budoucna. Děkujeme i našim fanouškům, kteří byli výborní jak ve Vsetíně a zejména dvakrát vyprodali stadion v Pelhřimově, což jsme tam ještě nezažili. Za to velký dík. I za podporu v celé sezoně, byť jich v základní části nechodilo tolik. Bavíme se o tom pořád, ovšem nepředváděli jsme takový hokej, abychom přilákali více fanoušků na stadion. V play off bylo vidět, že když hráči nechávají na ledě všechno, tak i fanoušci si na stadion cestu najdou. Za to jim moc děkujeme.

Jiří Weintritt (VHK ROBE Vsetín): S hodnocením kolegy musím souhlasit. Měli jsme v hlavě sérii z minulého roku, která byla extrémně náročná. Série s Jihlavou je vždy mlýnek na maso - hrozně těžké zápasy. Už jen to, jak Dukla přeběhla Porubu, něco naznačovalo. Chystali jsme se na ní, ale zápasy stejně byly o malých věcech, o koncích utkání a o trpělivosti, která byla důležitá. Každý musel dát dozadu své ego, každý musel pracovat pro tým. Žádný hráč nemůže být větší jak tým a všichni se musí obětovat. Měli jsme více zblokovaných střel než Jihlava. Velmi si cením toho, že jsme tuto herní činnost dokázali dostat na taková čísla, což bylo hrozně důležité. Ve chvílích, kdy nás Jihlava přehrávala, byl Žuk (Maksim Zhukov - pozn. aut.) tam, kde měl být a mužstvo podržel. Jsem rád, že série takto dopadla. Ovšem kdyby tato série byla finálem, nikdo by se tomu nemohl divit. Jihlava byla velmi silný soupeř a hrála velmi dobře.