Začátek byl od nás vlažný, soupeř ale odpadl, říká David Tůma

21.10.2018 / Tomáš Kalas

Zápas premiér. Čtyři z pěti gólů, jenž domácí do sítě Přerova vstřelili, byl pro střelce (nejenom) první v sezoně. Skóre otevřel v 16. minutě David Tůma, pro kterého se jednalo o 150. zásah v první lize. „To jsem nevěděl, já to nesleduji, kolikátý mám gól. Myslel jsem si, že jich mám víc,“ narážel na svoji pověst šutéra. Sám Tůma pak ještě zapsal asistenci u třetího gólu, který zařídil po chybě hostující obrany Nicolas Werbik.

Marodkou sužovaný Přerov v první třetině byl Dukle více než vyrovnaným soupeřem, první polovinu třetiny měl více ze hry a vytvořil si i dvě velké šance. Jenže domácí podržel Brož a Dukla v rozmezí 65 sekund vstřelila dva góly za sebou. První gól zařídil částečně Harkabus, který z levého kruhu přes clonu trefil Klimešův beton, od něj odražený kotouč pak umístil do branky právě David Tůma. „Ke mně se to jenom odrazilo, já do toho jenom plácnul, protože byl gólman na první tyči a věděl jsem, že se bude přesouvat, naštěstí to tam spadlo,“ popsal svůj 150. zásah v prvoligové kariéře.

Větší klid na hokejky dal domácím po Matěj Vála, a pak hned po 54 sekundách druhé třetiny svým zásahem Werbik. Jihlavští měli od té doby mnohem více ze hry. Druhý gól ve třetině přidal šest sekund před koncem přesilovky 5 na 3 Tomáš Jiránek, který dorážel do brány po střele Kajínka. „Začátek byl od nás vlažný, Přerov byl aktivnější, i za stavu 3:0 stále kousali. V půlce se to zlomilo gólem na 4:0 a pak soupeř odpadl, my si to zkušeně pohlídali,“ nabízí svůj pohled na utkání jako celek hráč, který přišel na měsíc z Litvínova.

Do sobotního utkání vstoupil Tůma v nové útočné formaci, po ruce měl další posily, Nicolase Werbika a Tomáše Havránka. A nepředvedli vůbec špatný výkon, jejich formace zařídila dva góly. „Na to, že jsme spolu hráli první zápas, s Havranem (Tomáš Havránek - pozn. aut.) druhý, tak si myslím, že to nebylo špatné. Dva góly, jeden z přesilovky, ale je furt co pilovat. Jsme tady noví a musíme si zvykat na styl hry,“ uzavírá rozhovor sedmadvacetiletý hráč, který prošel i mládežnickými reprezentacemi.

Videoohlasy s Davidem Tůmou

Hodnocení trenérů: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zapasu: HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov 5:0

Autor videa: HZSTv1