Další tým z Moravy. Po Přerovu vyzve Dukla na domácím ledě Prostějov

18.01.2019 / Tomáš Lysý

Po Přerovu zajíždí do Jihlavy tým, který je od Zubrů vzdálen necelých třicet kilometrů. V sobotu 19. ledna 2019 změří Dukla na domácím ledě síly s LHK Jestřábi Prostějov a opět bude usilovat nejen o udržení náskoku na čele tabulky, ale také o pozitivní bilanci s tímto soupeřem. Stejně jako proti Přerovu platí, že Jihlava úvodní zápas s Jestřáby prohrála, ale poté soupeře dvakrát porazila. Doma Prostějov rozstřílela 8:2 a na jeho ledě dokázala vyhrát 4:2. A i zde je možné, že oba týmy nejdou proti sobě naposled a mohou se střetnout ve čtvrtfinále play-off.

První místo tabulky. Od 26. kola Chance Ligy nezná druhá nejvyšší česká hokejová soutěž jiného lídra. Dukla Jihlava se v úterý 20. listopadu i díky kontumaci dvou zápasů Motoru vyšvihla na první místo tabulky a to drží doposud. Náskok jihlavských hokejistů na čele byl místy až dvanáctibodový, ale po posledním kole se zúžil na pět bodů. Dukla totiž vinou nevydařených posledních devíti minut ztratila v Motoru vedení 2:0, prohrála 2:4 a naopak Vsetín dokázal urvat všechny tři body na ledě Kadaně. Cíl pro nadcházející zápas je jednoduchý. „Na Prostějov bude platit stejný výkon, jako jsme hráli polovinu zápasu u nich. Když podáme výkon po celý zápas, tak vyhrajeme,“ hlásil dva dny před zápasem nejproduktivnější jihlavský útočník Lukáš Anděl.

SOBOTNÍ SOUPEŘ: LHK JESTŘÁBI PROSTĚJOV

Prostějovští po svém návratu do druhé nejvyšší české hokejové soutěže zatím marně atakují semifinále. V sezoně 2015/2016 skončili ve čtvrtfinále, když nestačili na tehdejšího barážistu ze Slavie 0:4 na zápasy. O rok později se Jestřábi loučili už v předkole, kdy se jim dokonale „pomstil“ trenér Kamil Přecechtěl. Zkušený kouč byl v průběhu sezony odvolán z Prostějova a obratem zamířil do Přerova, se kterým slavil v předkole vítězství 3:1 na zápasy právě proti Jestřábům. V uplynulém prvoligovém ročníku byl tým podnikatele Jaroslava Luňáka blízko semifinálové senzaci, když trápil Kladno. Po dvou zápasech byl stav čtvrtfinálové série 2:2 a v pátém mači na Kladně vedli hosté ve třinácté minutě již 0:2, ale nakonec prohráli 3:2, doma padli 3:4 v prodloužení a sezona jim skončila.

SOUPISKA TÝMU

V aktuální sezoně bude muset Prostějov o play-off pořádně zabojovat. Tabulka je totiž od pátého do jedenáctého místa pořádně našlapaná. Páté Litoměřice mají 70 bodů, následuje Havířov a Prostějov s 69 body, poslední osmé postupové místo drží Přerov (66 bodů) a na něj dotírá Třebíč (65 b.), desátý Frýdek-Místek (64 b.) a bez šancí na vyřazovací část není ani Slavia se 62 body. Pokud se Prostějov do další části sezony dostane, nebude jistě příjemným soupeřem ani pro jeden tým ze silné první čtyřky (Dukla, Vsetín, Kladno, Motor), která má minimálně barážové ambice.

Trenér Prostějova a sparťanská legenda Jiří Vykoukal se může spolehnout na Lukáše Žálčíka, který minulou sezonu odehrál v extraligové Jihlavě. Osmadvacetiletý kanonýr již nastupoval třeba ve Spartě nebo Českých Budějovicích, ale svými výkony na sebe největší pozornost upoutal vždy v Prostějově. Daří se mu i letos, ve 32 zápasech totiž nastřílel 22 branek. Stejný počet gólů má i veterán Tomáš Divíšek. Devětatřicetiletý borec s bohatými extraligovými zkušenostmi přišel k Jestřábům před sezonou 2017/2018 a v dosavadních 92 zápasech nastřílel celkem 46 branek – tedy průměr gól na dva zápasy. Divíšek je zároveň s 51 body nejproduktivnějším hráčem týmu a druhé místo zaujímá v bodování Chance Ligy. Pouze o dva góly méně má na kontě další velezkušený forvard Tomáš Nouza a jeho bilance během dosavadní sezony a půl za Prostějov je také více než slušná – 94 utkání, 45 gólů. Obraně zcela jistě vládne ex-jihlavský bek Jan Zdráhal, který nasbíral 28 bodů (4+24). V brankovišti je jasnou jedničkou Jakub Neužil, který odchytal již 36 utkání.

Soupiska Prostějova
Realizační tým Prostějova
Statistiky Prostějova

Poslední zápas Prostějova

47. kolo Chance Ligy, středa 16. ledna 2019: LHK Jestřábi Prostějov – HC Benátky nad Jizerou 1:2

Branky a nahrávky: 33. Divíšek (Starý, Nouza) – 37. Bittner (A. Dlouhý), 52. Rychlovský (Najman, Teplý). Rozhodčí: Dědek, Šutara – Štofa, Beneš. Vyloučení: 1:0. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1125. Střely na branku: 30:22. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Sestava Prostějova: Neužil – Žovinec, Mikliš, D. Kolář, Čáp, Havlík, Husa, Bažant – Nouza (A), Divíšek (A), Starý – Dvořáček, Račuk, Žálčík – Prokeš, Venkrbec (C), L. Luňák – Matýs, V. Meidl, Krejčiřík

Poslední vzájemný zápas

33. kolo Chance Ligy, pondělí 10. prosince 2018: LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava 2:4

Domácí hráči vstoupili do utkání výborně a po třiceti sekundách hry se zásluhou kanonýra Tomáše Nouzy ujali vedení. Dukla srovnala za tři minuty, když si střelu Josefa Skořepy srazil prostějovský hráč do vlastní klece. Gólový úvod završil Tomáš Divíšek a poslal Jestřáby znovu do vedení. Do druhé části vlétla Jihlava pořádně ostře. Nejprve Pekr trefil tyč a v čase 21:16 již Adam Zeman vyrovnal. Před polovinou zápasu ubránili Jihlavští oslabení, Matěj Pekr naskočil na led z trestné lavice, obral soupeře o puk a poprvé v sezoně poslal jihlavský mančaft na prostějovském ledě do vedení. Ve třetí třetině červenožlutí pozorně bránili, nepustili soupeře do souvislého tlaku a když tři minuty před koncem zkusil Prostějov risk v podobě hry bez gólmana, pečetil tři jihlavské body Lukáš Anděl - 2:4.

Branky a nahrávky: 1. Nouza (Karpov, Divíšek), 7. Divíšek (Čáp, Karpov) – 4. Skořepa (Pekr, Anděl), 22. Zeman (Čachotský, Klíma), 31. Pekr, 60. Anděl (Pekr). Rozhodčí: Čech, Vrba - Lukš, Novák. Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1336. Střely na branku: 27:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.

LHK Jestřábi Prostějov: Neužil – Havlík, Mikliš, Žovinec, Zdráhal, Čáp, Kolář – Karpov, Divíšek, Nouza – Dvořáček, Račuk, Pšenička – Luňák, Venkrbec, Prokeš – Matýs, Fajkus, Krejčiřík
HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Holý, Štebih, Suchánek, Štindl, Vála – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Jiránek, Hlinka, Havránek – Harkabus, Werbik, Hrníčko

Jiří Vykoukal (LHK Jestřábi Prostějov): První třetina byla podle našich představ. Ve druhé třetině jsme při druhé brance špatně dobruslili hráče a při třetím jsme udělali fatální chybu, po které soupeř odskočil na 2:3. Ve třetí třetině soupeř dobře bránil výsledek a my jsme si nedokázali připravit prakticky žádnou šanci.

V domácím utkání s Prostějovem měla Dukla i Vlastimil Dostálek hodně důvodů k radosti. Šikovný útočník pomohl svému týmu hattrickem k vítězství 8:2. Gólově se zápas vyvedl i Tomáši Jiránkovi, který dal dvě branky. Oba dva útočníci mají nyní kvůli zranění nucenou pauzu, ale už se zapojili do tréninkového procesu. Foto: Markéta Křížová

48. kolo Chance Ligy, sobota 19. ledna 2019

HC Slavia Praha – ČEZ Motor České Budějovice (15:00)
HC Benátky nad Jizerou - SK Trhači Kadaň (16:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
HC Frýdek-Místek – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Dukla Jihlava - LHK Jestřábi Prostějov (17:30) - vstupenky zde
VHK ROBE Vsetín – Rytíři Kladno (17:30)

Dohrávka 42. kola, pondělí 21. ledna 2019: ČEZ Motor České Budějovice – HC Stadion Litoměřice (17:30)

49. kolo Chance Ligy, středa 23. ledna 2019

SK Horácká Slavia Třebíč – HC Frýdek-Místek (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC ZUBR Přerov (17:30)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – VHK ROBE Vsetín (18:00)
Rytíři Kladno – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
SK Trhači Kadaň – HC Dukla Jihlava (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Slavia Praha (18:00)

Další dohrávky:
34. kolo, pondělí 4. února 2019: HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň (17:30)

39. kolo, pondělí 4. února 2019: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)
45. kolo, středa 6. února 2019: HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
22. kolo, čtvrtek 14. února 2019: VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

Tabulka Chance Ligy po 47. kole