Agresivita, produktivita, osobní souboje a nasazení. To nám chybělo, ví Matěj Pekr

16.03.2019 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Zatímco první zápas čtvrtfinále vyšel Dukle na jedničku a doma porazila Litoměřice 5:2, první zápas semifinále budou muset červenožlutí honem rychle hodit za hlavu. Do série s Kladnem totiž vstoupili špatně, prohráli 1:4 a Rytíři tak urvali hned první zápas na jihlavském ledě. „Z naší strany vypadal zápas jako ten druhý čtvrtfinálový s Litoměřicemi. Nic moc. I když zapomenu na výsledek, tak nejsme spokojeni ani s výkonem. Musíme dát do hry více agresivity, produktivity, mít více osobních soubojů. A nevěšet hlavy, ať je výsledek jakýkoliv,“ burcuje před druhým utkáním útočník Matěj Pekr.

Vstup do zápasu rozhodně nebyl takový, jaký by si Jihlava přála. První inkasovaný gól již v první minutě, druhá trefa Kladna v minutě šesté. „První třetina nám nevyšla. Na dva góly jsme Kladnu doslova nahráli a podle toho se nějak odvíjel zápas. Měli jsme dost šancí, dali jsme gól na 1:2, pak jsme mohli dát na 2:3. Bohužel jsme nedali, trošku i vinou naší produktivity,“ žehrá na koncovku Matěj Pekr a čísla mu dávají za pravdu. Ze 33 střel se Dukla prosadila pouze jednou, zatímco Kladnu stačilo na čtyři branky 23 střeleckých pokusů… „Já sám jsem mohl dát v oslabení branku na 2:3, místo toho jsme inkasovali gól na 1:4 a pak už bylo těžké se zápasem něco udělat,“ uvědomuje si nejlepší jihlavský střelec této sezony, který v oslabení tváří v tvář nevyzrál na Lukáše Cikánka.

Protože druhý zápas série se hraje již v sobotu od 18:20 přímým přenosem na České televizi, tedy nějakých 22 hodin po skončení zápasu prvního, je třeba hodit nevydařený vstup do semifinále rychle za hlavu a soustředit se na důležitý druhý zápas. „Nesmíme věšet hlavy, ať je výsledek jakýkoliv. Hraje se šedesát minut a ve čtvrtek jsme v Evropské lize viděli Slavii,“ hlásí jihlavský útočník s odkazem na fotbalové Sešívané, kteří v poslední minutě vstřelili v prodloužení rozhodující branku a vyřadili tak ze hry Sevillu. „Ze Slavie si musíme vzít trošku příklad. Do zápasu jsme nedali to, co jsme chtěli. Z naší strany to vypadalo jako druhé čtvrtfinále s Litoměřicemi. Musíme do hry dát trošku více agresivity – před brankou i v osobních soubojích, být produktivní, mít osobní souboje a nasazení. To všechno nám chybělo,“ zakončuje rozhovor Matěj Pekr.

Videoohlasy s Matějem Pekrem

Nespokojenost také jen sálala z Tomáše Harkabuse, který věděl, že podobný výkon v semifinále již Dukla nesmí dopustit. Pokud ještě něco takového nastane, bude mít Kladno cestu k další výhře výrazně ulehčené. „Špatně jsme začali, dostali jsme v prvním střídání gól a za chvíli druhý. Pak přišlo naše snížení, ale necháme si dát gól při své přesilovce. Přijde mi, že jsme ještě nezačali hrát play-off hokej. Nikoho jsme nedohráli, nesesekali. Kroužíme na ledě a musíme úplně přepnout, hrát úplně jiný hokej. Začít hned ráno na rozbruslení a přenést to do druhého zápasu,“ hlásí Tomáš Harkabus a dá se čekat, že podobná slova zněla po prvním utkání a budou znít před druhým zápasem celou kabinou.

Ze svého gólu měl jen dílčí radost, žádný úspěch totiž jeho trefa nepřinesla. „Tomáš Čachotský s Vlastou Dostálkem dobře zabojovali, vybojovali v pásmu puk. Viděl jsem, že ho má Čagy, tak jsem trošku odstoupil od hry. On mě našel a já se štěstím prostřelil gólmana. Snížili jsme na 1:2 a byli jsme o něco lepší. Ale nevyrovnali jsme na 2:2, to by se zápas vyvíjel jinak. Dostali jsme gól na 1:3 a Kladno už pak hrálo to, co potřebovalo,“ ví jihlavský útočník, že otáčet takový stav a následně třígólové manko není v semifinále play-off při vyrovnanosti soupeřů jednoduché…

Videoohlasy s Tomášem Harkabusem

Hodnocení trenérů: František Zeman (HC Dukla Jihlava) a David Čermák (Rytíři Kladno)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 1:4

Autor videa: HZStv1