Dukla má na startu nové sezony opět zastoupení v reprezentacích

12.06.2019 / Tomáš Lysý

Přípravy na nový soutěžní ročník jsou v plném proudu nejen na klubové bázi, kde hráči absolvují neoblíbený letní dril, ale také na úrovni reprezentační. Hráči do 20 let začali v Jihlavě přípravu na novou sezonu, která pro ně bude neobyčejně důležitá – vyvrcholí totiž juniorským šampionátem v Třinci a Vítkovicích, kde by chtěla česká dvacítka konečně prolomit čtrnáctileté čekání na zisk medaile. V kádru je i bývalý jihlavský mládežník Adam Najman. O dva roky mladší reprezentanti se poprvé sejdou v Třemošné a mezi 34 nominovanými hráči je také útočník Dukly Tomáš Chlubna. Zástupce máme také v reprezentaci do 16 let, byť nyní už pouze v podobě gólmana Filipa Maláče. Další tři hokejisté – Marek Chvátal, Matouš Menšík a David Moravec - kteří v uplynulé sezoně oblékali také jihlavský dres, míří do jiných klubů. Do reprezentace U-16 byli nominováni jihlavští dorostenci Jonáš Jungwirth a Martin Pigl, mezi náhradníky je Šimon Juřička.

Reprezentace do 20 let: Kemp v Jihlavě

Již poněkolikáté se potvrzuje, jak důležité je míti v Jihlavě ledovou plochu po celý rok. Další důkaz? Právě krajské město Vysočiny totiž využila k prvnímu kempu v nové sezoně nejstarší česká mládežnická reprezentace. Hráči pod vedením trenéra Václava Varadi a jeho asistentů Patrika Eliáše a Aleše Krátošky pilně pracují jak na Horáckém zimním stadionu (tréninky na suchu), tak i vedlejší ledové ploše s užším kluzištěm. Na zimáčku trénuje a hraje modelové zápasy 44 hráčů včetně odchovance jihlavského hokeje Adama Najmana, který letos načíná v Liberci druhou sezonu. Kemp v Jihlavě bude trvat pět dní a na reportáže se můžete podívat např. zde, na webu Českého hokeje nebo v článku na serveru hokej.cz. První přípravný zápas nového ročníku sehraje dvacítka ve druhé polovině července, kdy ve Finsku nastoupí dvakrát proti domácí reprezentaci a dvakrát proti Švýcarsku.

Reprezentace do 18 let: Kemp v Rokycanech

První akci vyhlíží také reprezentace do 18 let, u které pár dní zpět skončil jako hlavní trenér Alois Hadamczik. Tým se začne nově skládat pod zkušeným mládežnickým koučem Karlem Beranem a jeho asistentem Milanem Plodkem. Úvodní „dostaveníčko“ je naplánováno v termínu 22.6. – 27.6.2019 v Rokycanech, kde má Dukla přímé zastoupení zásluhou šikovného útočníka Tomáše Chlubny. Talent jihlavského hokeje je totiž jedním z 34 hráčů, který dostal pozvánku, což je dobré znamení pro „Chlupovo“ letošní reprezentační pokračování. Zlatému medailistovi z letošního Evropského olympijského festivalu mládeže samozřejmě přejeme, ať se na repre-akci pořádně ukáže a nemine ho pozvánka ani na druhý kemp. Ten přijde na řadu ve třetím červencovém týdnu, kdy se osmnáctka opět sejde v Rokycanech a po třídenním soustředění jí čekají dvě přátelská utkání proti Švýcarsku.

Tomáš Chlubna v reprezentačním dresu kategorie do 17 let, za kterou hrál v uplynulé sezoně. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 17 let: Kempy v Ostravě-Porubě a Třemošné

Třemošná je tradičním dějištěm mládežnických reprezentačních akcí a nejinak tomu je i u reprezentace do 17 let. První kemp sedmnáctky bude probíhat jak v tomto městu nedaleko od Plzně, tak v Ostravě-Porubě. Do obou měst nominovali trenéři Václav Eismann a jeho asistenti Richard Žemlička s bývalým jihlavským jednatelem Janem Zachrlou 23 hráčů. Mezi nimi nechybí ani Dukláci! Do „hlavního města“ Slezska jede talentovaný jihlavský brankář Filip Maláč, který byl už na konci loňské sezony jakožto reprezentant do 16 let nominován do kategorie o rok starší. V Tremošné oblečou národní dres tři, dnes již bývalí, Dukláci: obránci David Moravec (nově Mladá Boleslav), Marek Chvátal (přestup do jiného týmu) a jeden z největších klenotů českého mládežnického hokeje, útočník Matouš Menšík, který jde za novou výzvou do finského týmu Oulun Kärpät. Výběr U-17 se následně sejde v polovině července opět v Třemošné, kde mančaft po čtyřdenním kempu čekají tři přátelská utkání proti Švýcarům.

Filip Maláč v dresu reprezentace do 16 let, kde v minulém ročníku potvrzoval své kvality a nesporný um. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 16 let: Kempy v Ostravě-Porubě a Třemošné

Třemošná a Ostrava-Poruba bude dějištěm také vůbec prvního kempu pro nově tvořenou reprezentaci do 16 let, tedy nejmladší reprezentační kategorii Českého hokeje. Vůbec poprvé na sebe osmadvacítka hráčů obleče národní tres (byť tréninkový) na čtyřdenním kempu v polovině června v Třemošné. Na svou šanci bude čekat jihlavský útočník Šimon Juřička, jenž je mezi třinácti náhradníky. Mladý forvard během uplynulé sezony přišel do Dukly z Přerova a v jedenácti zápasech včetně play-off zaznamenal slušnou porci 11 bodů (3+8).

Šimon Juřička během souboje s jedním z táborských hráčů při zápase extraligy dorostu. Foto: Nela Dittrichová

O týden později se reprezentace do 16 let sejde znovu – v Ostravě-Porubě. Šimon Juřička je opět mezi třinácti náhradníky, ovšem tentokrát má Dukla i přímé zastoupení v podobě dvou nominovaných hráčů z osmadvaceti. Z kádru jihlavského dorostu míří na soustředění útočníci Jonáš Jungwirth a Martin Pigl, kteří v uplynulé sezoně patřili k týmovým oporám. Martin ve 39 zápasech posbíral 21 bodů (13+8) a byl čtvrtým nejlepším střelcem dorostenců, Jonáš měl průměr jednoho bodů na dvě utkání, ve dvaatřiceti mačích nastřílel sedm branek a přidal devět asistencí. Další akce čeká výběr U-16 na konci července (kemp v Břeclavi) a v půlce srpna, kdy si šestnáctka zahraje dvojzápas proti Finsku a snad u toho budou dukláčtí šikovní chlapci znovu!

Jonáš Jungwirth se při výhře 4:0 v Havlíčkově Brodě raduje z jedné branky do sítě soupeře. Foto: Markéta Křížová

Ve stejném utkání se zapsal do listiny střelců také Martin Pigl (vlevo s číslem 4). Foto: Markéta Křížová

Všem nominovaným hráčům přejeme v národních týmech hodně štěstí!