Jsem rád, že můj první hattrick mezi muži pomohl ke třem bodům, hlásí Jakub Illéš

17.01.2021 / Tomáš Lysý

Neoblíbený soupeř z Kadaně dal Jihlavě opět řádně zabrat. Červenožlutí se proti Trhačům trápili, ale známá fráze říká, že „historie se neptá“. Za několik dní už nikdo nebude řešit výkon, důležité jsou tři body a ty Dukla získala. Jihlavští hokejisté se tak vrátili na čelo tabulky (v konečném účtování totiž rozhodují vzájemné zápasy), kde jsou i díky tomu, že doma v základní hrací době ještě jako jediný tým Chance Ligy neprohráli. Což je dobrá zpráva, protože po středečním dalekém tripu do Sokolova čekají Duklu tři domácí mače v řadě. „Domácí hřiště nám vyhovuje a sbíráme tady body. Doufám, že domácí formu potvrdíme i na konci ledna, udržíme se na předních příčkách tabulky a uděláme si co nejlepší pozici do play-off,“ věří útočník Jakub Illéš, který proti Kadani zaznamenal první hattrick v kariéře mezi seniory.

Kadaň určitě nepatří mezi soupeře, na které by se Dukla těšila a vítala je s otevřenou náručí. Trhači loni Jihlavu několikrát potrápili a ani první letošní vzájemný zápas na ledě Sportovního klubu nebyl jednoduchý. Svěřenci trenérů Ujčíka a Nekvasila ale vyhráli 5:2 a o tři branky zvítězili i na ledě domácím, byť ještě krátce před koncem vedli jen o jednu branku. „Těžko se to hodnotí. My jsme se na zápas připravovali pečlivě, jako na každý jiný. Věděli jsme, že přijede poslední tým, ale to vůbec nehraje roli. Jsme rádi za tři body. A proč nám to nejde? Těžko říct. Jestli se uspokojíme nebo padne nějaká deka nebo tak. Těžko říct. Každopádně jsme rádi za tři body, jelikož jsou stejně cenné jako s jiným soupeřem,“ ví moc dobře Jakub Illéš.

Svojí roli mohlo sehrát i to, že Dukla nyní nastoupila proti trojici soupeřů, kteří patří do spodních příček tabulky. Postupně doma nastoupila proti Benátkám, následně na ledě Ústí a poté doma proti Kadani. Nejedná se o týmy, které by chtěly tvořit hru. „Kadaň nebránila tak urputně jako třeba Ústí. Jezdily jim nohy a nemůžeme říct vůbec nic. Nebyl to nějaký slabší soupeř. Určitě to z naší strany nebylo ani podceněné, ale nedařily se nám jednoduché věci a možná jsme si to sami komplikovali. Z toho se rodily chyby. Ale jak jsem řekl, jsme rádi za tři body,“ hledá důvody nevydařeného herního projevu jihlavský útočník.

První tři branky zápasu padly právě z hole Jakuba Illéše. „Hattrick jsem dal naposled možná v páté třídě. Je první mezi muži. Jsem rád, určitě tři góly pomohly. Je to klišé, ale tři body jsou tři body,“ usmívá se hráč s číslem patnáct, který vzápětí všechny tři branky popsal. „Začnu tím třetím. Na časomíře se ukázalo 0:00, tak jsem nevěděl, jestli bude platit. Ze střídačky jsem slyšel střílej, střílej. Tak jsem to přes beka zkusil a spadlo to k tyči,“ ohlíží se za brankou na 3:1. „První gól byla vlastně výborná práce od Jirase, který podržel puk, natáhl na sebe hráče a dal mi to do jízdy, což je pro křídlo nejlepší, dostat přihrávku ve středním pásmu v plné rychlosti. Zkusil jsem přes beka vystřelit a taky to tam padlo,“ hlásí k první brance, které padla během úvodní části hry. Stejně jako trefa druhá na 2:0 v oslabení po ukázkové kombinaci až do kuchyně. „Druhý můj gól padl v oslabení. Byl jsem tam s Fronkym, Eli jako obránce podpořil útok a podařilo se nám to vybagovat, za což jsem rád, že to tam padlo,“ usmívá se „Ili“.

Lednový program stále pokračuje režimem sobota, středa. Nyní čeká Duklu nejdelší trip celé Chance Ligy, když ve středu zavítá na led Sokolova, což je autobusem čtyři a půl hodiny cesty. Pro hokejisty žádná pohodová štace, ovšem Jakub Illéš je jako Ostravák na podobné časy zvyklý. „Já jsem spokojený s Jihlavou. Je uprostřed republiky a všude je to dvě tři hodiny na dojezd, takže úplně v pohodě. Z Ostravy jsme jezdili do Varů i osm hodin. Nasnídáte se doma, v sedm ráno sednete do busu a v pět večer hrajete,“ popisuje, jak takové cestování z jednoho konce republiky na druhý vypadá.

Jelikož má Dukla na první příčce tabulky odehráno dvacet zápasů, přičemž devět hrála doma a ve středu v Sokolově půjde o její dvanáctý mač venku, čeká červenožluté série tří domácích zápasů. Od soboty 23.1. do soboty 30.1. vyzve Dukla doma postupně Šumperk, Přerov a Kladno. Bude to pro jihlavský tým, který jako jediný v soutěži doma ještě v základní době neprohrál, výhoda? „Určitě ano. Tady to hřiště nám vyhovuje a doma body sbíráme. Doufám, že domácí formu potvrdíme i na konci ledna, udržíme se na předních příčkách tabulky a uděláme si co nejlepší pozici do play-off,“ zakončuje rozhovor Jakub Illéš.

Jakub Illéš po výhře nad Kadaní

Hodnocení trenérů: Karel Nekvasil (Dukla) – Petr Rosol (Kadaň)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň 6:3

Autor videa: HokejkaTV