Schody a sjezdovka Šacberk bolely, tvrdí asistent trenéra Karel Nekvasil

05.07.2021 / Vladimír Šťastný

Trenéři Dukly Jihlava Viktor Ujčík a Karel Nekvasil připravují tým na novou sezonu 2021/22. Jejich svěřenci mají za sebou první část letní přípravy a to přípravu na suchu. O tom, jak příprava probíhala, hovořil Karel Nekvasil, asistent trenéra Ujčíka.

Stejně jako loni probíhalo gró přípravy v Crossfitové posilovně Zeus Power House pod vedením Miroslava Skály. Tréninky v posilovně byly ještě doplněny dalšími činnostmi. „Měli jsme naplánovanou suchou přípravu na šest týdnů, kdy tam měly být zahrnuty i tréninky na ledě. Bohužel ledy byly jen tři týdny, pak se musel led rozpustit. Doplnili jsme přípravu o náhradní program mimo led. Letní příprava probíhala tak, jak byla naplánovaná. Nebyly tam žádné situace, které bychom museli řešit,“ začal Karel Nekvasil.

Život obecně přináší různé nevyžádané nástrahy a překážky. Stalo se něco podobného i při přípravě Dukly? Nebo se někdy improvizovalo? „Nemuseli jsem po celou dobu přípravy vůbec improvizovat. Vyšlo nám i počasí, déšť nás nevyhnal ze žádného sportoviště, ze sjezdovky ani ze schodů. Jsme spokojeni,“ doplnil kouč, který je společně s Viktorem Ujčíkem u A týmu Dukly od listopadu 2019.

Karel Nekvasil (v popředí), kustod a masér Petr Mlíkovský (vlevo) a hlavní trenér Viktor Ujčík (vzadu) během výběhů sjezdovky Šacberk, které hráče čekaly na závěr týdne jako zakončení náročného týdenního tréninkového cyklu. Foto: Tomáš Lysý

Příprava byla podobná jako loni, ale přeci jenom do ní byly zařazeny nějaké nové prvky. O co šlo a jak na ně reagovali hráči? „Po loňské přípravě jsme viděli, že hráči byli dobře připraveni do sezony, takže jsme do toho nechtěli až tolik zasahovat. Míra Skála si v posilovně připravil nějaké nové cviky. Příprava po posilovně byla zpočátku na ledě, poté hráli jsme hry, chodili na sjezdovku Šacberk a na schody v areálu letního kina. Bylo to podobné jako loni a myslím, že to hráči zvládali velice dobře,“ míní sedmatřicetiletý kouč.

Nejenom procvičování svalů a nabírání síly do další sezony je potřebné. Důležitá je i morální příprava a tak se nabízí otázka, zda tým pracoval tak jak má. Uvědomují si zejména mladší hráči, že je tato příprava třeba a mají to zafixované ve svých hlavách? „To je otázka. Jestli tým pracoval tak, jak měl… Z našeho pohledu ano, ale hráči sami musí vědět, jestli tomu dali všechno, či si někde ulevili. Neviděli jsme, že by někdo něco vypustil, ale jak říkám, každý si musí sáhnout do svědomí, jestli tomu dal sto procent. Je nám jasné, že schody a Šacberk hodně bolely,“ ví moc dobře Karel Nekvasil.

Foto: Tomáš Lysý

Nejenom hráči, ale i trenéři si v následujících třech týdnech užijí zaslouženou dovolenou. Jihlavský kouč ji bude trávit v domácích luzích a hájích „Od pondělí si vezmu syna a budeme v České republice. Na chalupě, občas podnikneme nějaké výlety po okolí. Asi tak deset dní před nástupem na led si už budu chystat plán a náplň tréninků,“ vypočítává.

Zmíněný program a náplň tréninků již jistě mají oba trenéři v hlavách. Druhá část začne poslední červencový týden, následně přijde na řadu minimálně sedm přípravných zápasů. „My jsme s Viktorem Ujčíkem chtěli původně začít o něco dříve, ale problémy s ledem na malé hale nás donutily k tomu, že se začne až 26. července, kdy bude připraven led na velké hale. Začínáme tento den Wingate testem a od 27. července se jde na led. Program bude dopoledne na ledě, poté bude suchá příprava, takto to bude první týden, kdy nejsou přípravné zápasy. Poté už jsou naplánovány zápasy a všechno bude směřovat k začátku sezony,“ uzavírá rozhovor po první části přípravy Karel Nekvasil.

Karel Nekvasil o první části letní přípravy A-týmu

Autor videa: Tomáš Lysý