Dukla hostí lídra ligy

09.12.2005 / Lucie Vítková

Pikantní střetnutí shlédnou milovníci hokeje v sobotní podvečer. Na Horácký zimní stadión míří suverén soutěže, mužstvo ústeckých Lvů. To vede ligu o třináct bodů a v současné chvíli neprohrálo šest utkání v řadě. Jihlava ovšem nečiší poraženeckou náladou, bude se bít o své první letošní body se Lvy až do konce utkání. Zápas začíná v 17:30, přijďte Duklu podpořit!
První kroky hokeje v Ústí nad Labem se vážou k roku 1945, kdy parta nadšenců založila první hokejový tým. O jedenáct let později vyhrálo mužstvo kvalifikaci o postup do tehdejší druhé ligy, kterou hrálo do roku 1972. Následně došlo k reorganizaci soutěží, vytvořila se I. Národní hokejová liga. Klub podstoupil náročnou hokejovou kvalifikaci o účast v I. NHL a byl velmi úspěšný.

Od sezóny 1986/87 se začal ústecký hokej dostávat do krize. O rok později se již nevyhnul baráži a utopil se v druholigových vodách. Přestože ve třetí nejvyšší domácí soutěži předvádělo Ústí dobré výkony, zpět do I. ligy se vyhouplo až v roce 1993. Sezóna 1993/94 byla v novodobé historii klubu zatím nejúspěšnější. Po základní a nadstavbové části se Slovan umístil na 5. místě. Po sezóně 1997/98 byl klub nucen pro vleklé finanční potíže soutěž odprodat do Chomutova a v následující sezóně se zachránil před pádem do oblastního přeboru až několik kol před koncem soutěže.

V roce 1999/00 probruslil kádr Ústí nad Labem druhou ligou s obrovským náskokem, zadařilo se také v play-off a mužstvo vítězně postoupilo zpět do první hokejové ligy. Tam hned první rok předvedl tým v úvodu velkou jízdu, ale brzy narazil a propadal se tabulkou stále níže. Po velmi dramatickém průběhu barážové série Slovan příslušnost v I. lize potvrdil a setrvává v ní dodnes.

Ústí proplouvá prvoligovou soutěží suverénně, když s třináctibodovým náskokem kraluje tabulce. Přitom v úplném začátku mužstvo jen těžko hledalo tu správnou kolej, než začalo pracovat na plný plyn. Ovšem chmurným časům je konec, Ústí soupeře válcuje. Počátkem října parta okolo kouče Hynka šestkrát v řadě naplno bodovala, stejný kousek předvádí také v tuto chvíli. Pokud zvítězí v duelu s Jihlavou, připíše si na své konto již sedmé vítězství v řadě, tedy letošní rekord. Celkově Lvi v základní hrací době na své soupeře nestačili jen čtyřikrát, jednou klopýtli v prodloužení. Severočeši se zároveň mohou pyšnit vizitkou nejlépe střílejícího družstva, které je podporováno rovněž nejspolehlivější obranou.

Prvoligové statistiky gólmanů vede ústecká dvojka, gólman Jiří Zikmund. Ten se postavil mezi tyče jedenáctkrát, avšak vždy dokazoval, že je Sáblíkovi zdatným náhradníkem. Sáblík je týmovou jedničkou, připsal si dvě čistá konta a jeho průměr gólů na zápas čítá pouhých 1,67. Bodem na zápas disponuje útočník David Pazourek, když k jedenácti přesným zásahům přidal ještě osmnáct nahrávek. Pazourek s forvardem Janových patří mezi nejlépe střílející Lvy, druhý jmenovaný zamířil do černého již desetkrát. Bodově se dopředu daří také Finkovi, jemuž sekunduje Slížek. Bodově nejúspěšnějším zadákem je v severočeském klubu David Mazanec, jenž má na triku také přívlastek „nejtrestanější“. Avšak gólově se více v zadních řadách daří dvojici Vála – Kudrna, kteří překvapili soupeřovy gólmany shodně pětkrát.

Ústečtí Lvi vůbec jako první celek obrali Horácký stadión o všechny body a jako první skolili Jihlavu v probíhajícím ročníku na kolena. Žlutočervení hokejisté z Vysočiny se sice ujali vedení zásluhou Dobrovolného, přesto v utkání s minimem brankových příležitostí padli. Katem bylo Dukle duo Pazourek – Jankových. Prvně jmenovaný za dvacet minut druhé části vsítil dvě branky, Jankových se postaral o třetí branku a na jednu přihrál. Jihlava doma prohrála poměrem 1:3.

Severočeši byli úspěšnější rovněž v odvetě, když ve své lví Areně zdolali Jihlavu výsledkem 4:1. Dvě třetiny dominovali zápasu obránci, když v každé části zamířili za záda Suchana obránci Vála a posléze Kudrna. V závěrečném dějství navýšil skóre znovu Vála, po němž krátce stihl snížit Staněk. Na obrat se ovšem žlutočervení nezmohli a jejich odpor definitivně zlomil posledním gólem Klimt. Jihlavě se tak naskýtá třetí pokus, kdy může zlomit favorita soutěže.

Poslední utkání Ústí:
HC Slovan Ústí nad Labem - HC Sareza Ostrava 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Branka a nahrávka: 63. Janeček (Šebesta). Rozhodčí: Husička - Bryška, J.Novák. Vyloučení: 7:9, bez využití. Diváci: 820. Střely na branku: 31:30.
Sestava Ústí: Zikmund - Kudrna Jan, Klobouček, Pavlas, Drábek, Grof, Vála, Zápotočný - Fink, Pazourek, Antoš - Eiselt, Slížek, Kudrna Jiří - Jankových, Sýkora, Klimt - Červenka, Kuchler, Jech – Kloz.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Olomouc - HC Dukla Jihlava 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Branky: 53. Najdek (Faltýnek), 54. Metlička (Kříž) - 25. Hodek (Malena) Rozhodčí: Husička - Mana, Váňa. Vyloučení: 5:9, navíc Varakas, Šafařík (oba Olomouc) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 600. Střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 0:1, 1:2.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Šmarda, Malena, Duben, Staněk, Dobrovolný, Pospíšil, Rýgl - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Havel, Fiedler - Říha, Dušátko, Hlouch - Blanár, Altrichter, Polák.

Utkání je na programu v sobotu 10.12.2005 na stadiónu v Jihlavě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!