Chybí nám štěstí, hlásí Matěj Fiala a kapitán Adam Ošmera

09.10.2022 / Natálie Poláčková

Dorostenci jihlavské Dukly za sebou mají další nepovedený týden. Nejprve čtvrteční prohra proti rivalovi z Havlíčkova Brodu, nyní sobotní debakl v Pardubicích. Co si o celém týdnu myslí útočník Matěj Fiala a jihlavský kapitán Adam Ošmera?

Matěj Fiala

Dukle se v posledních třech týdnech příliš nedařilo. V šesti zápasech se jim povedlo vyhrát pouze jednou a to nad Táborem. Od té doby to však jde s výhrami od desíti k pěti. Jediný bod dokázali dorostenci získat právě v zápase s Brodem. „Jako je to určitě těžké, hlavně psychicky. Každý zápas se snažíme vyhrát, ale nejde to a chybí nám i to štěstí. Teď jsme rádi, že bude ten týden volna, že si od toho odpočineme a pak to snad zvládneme, věří ve svůj tým Matěj Fiala.

Dukla vedla nad rivalem z Havlíčkova brodu 2:1, ale pouze pár minut po brance Adama Veselského se povedlo jednomu z hráčů hostů srovnat a na řadu tak muselo přijít prodloužení a následně i nájezdy. „Myslím si, že jsme hráli dobře. Hlavně v té základní hrací době, jen jsme neproměňovali šance, které jsme proměnit měli a prostě jsme to měli rozhodnout. Potom prostě to prodloužení a nájezdy už jsme nezvládli, nahlíží na zápas.

Dukle se v zápase naskytlo také šest přesilovek, využít však dokázala jen jednu z toho. Z té čtvrté ještě inkasovala. Poslední početní výhodu nabídl Brod jihlavskému celku v prodloužení. Domácí jí ale nevyužili. „Byla to určitě škoda. Hráli jsme tam čtyři na tři. Na konci tam byla i prázdná brána a prostě jsme to neproměnili. Mohli jsme to dát, smutně vzpomíná na situaci v prodloužení.

Nakonec zápas rozhodla až osmá série nájezdů. Jedním z prvních útočníků, kteří šli do akce byl právě Matěj Fiala. Ačkoliv nájezd neproměnil, tak jeho spoluhráči Adamovi Veselskému se to o dvě série později povedlo. „Určitě jsem na kluky pyšný byl. Vím, že kluci si na ty nájezdy věří, ale nevyšlo to. Jsem rád, že tam Adam Veselský ten gól dal, alespoň nás to trochu povzbudilo, ale prostě to by musely i z ostatních střel padnout ty góly, komentuje průběh nájezdů mladý forvard.

Za Brod v bráně nastoupil starý známý jihlavského dorostu, gólman David Račan. Právě to by se mohlo zdát jako výhoda, v zápase se to však příliš neprojevilo. „Tak já ho úplně extra neznám, protože já jsem byl v Brodě a on v Jihlavě, takže spíše kluci ví, jak on chytá. Plus mínus jsem věděl, jak na něj, ale nevyšlo to.

Ještě loňskou sezonu nastupoval Fiala právě v barvách Bruslařů. Letos tomu už však bylo jinak a on se tak musel potýkat s nepříjemným pocitem, hře proti svým kamarádům. Zvládl to však na jedničku. „Znal jsem tam víceméně úplně všechny, takže to nebylo úplně lehké hrát proti mému bývalému týmu, ale myslím si, že jsem to zvládl, usmívá se při vzpomínce na zápas.

Matěj Fiala ve čtvrtek nastoupil proti svým bývalým spoluhrácům z Havlíčkova Brodu. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Adam Ošmera

V poslední době se Dukle vůbec nedaří. Jen těžko říct, kde hledat ten pravý důvod. Ale je zcela jasné, že pro samotné hráče musí být celá tato situaci náročná. „Říkám, že bychom to měli zlepšit, a hlavně hrát více týmově. Zatím nám tam chybí to štěstí, vzkazuje svým spoluhráčům kapitán.

Ani do zápasu s Pardubicemi nevstoupila Dukla zrovna dobře. V první třetině nabídli domácímu celku přesilovku, které Pardubice využily již po pěti vteřinách. Bylo to vůbec poprvé, kdy Jihlava inkasovala v oslabení. Následovala další přesilovka Pardubic a z té padl další gól. Hráči Jihlavy nakonec odcházeli do kabin se čtyřbrankovým mankem. „Já si myslím, že jsme si nechali utéct první třetinu. Hodně soupeře podcenili a šli jsme si jako mistři na led, nahlíží kriticky na první třetinu. Na otázku ohledně toho, kdo byl herně lepší měl jihlavský kapitán Adam Ošmera jasnou odpověď. „Myslím si, že jsme byli lepší my, ale oni měli lepší střelbu a zakončení.

Již po první třetině se Dukla rozhodla poslat do brány Jana Uhrina místo Ondřeje Štěbetáka. Je zcela jasné, že to muselo mít vliv na psychiku jak hráčů, tak samotných gólmanů. „Určitě si myslím, že na psychiku to vliv mělo. Chtěli jsme mu pomoct, aby nedostal tolik gólů, ale to se nám asi moc nepovedlo, říká poněkud smutně Ošmera.

Podobně jako ve všech týmech, i v jihlavském dorostu je někdy potřeba, aby útočníci šli více dozadu a v těch nejhorších chvílích vypomohli obraně. Ale právě s tím má jihlavský celek problém. Co si myslí kapitán a zároveň obránce o tom, že by se útočníci mohli více vracet? „To si myslím, že to by mohli dělat všichni, ne že to jde za jednotlivci, ale za všemi, hlásí nakonec #3 Adam Ošmera.

Adam Ošmera vede dorost jako kapitán, zatím ale s výkony svého týmu nemůže být spokojený. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej