Odchovanec Jonáš Jungwirth podepsal smlouvu s A-týmem

17.11.2022 / Natálie Poláčková

V úterý 15.11. oficiálně přibylo na soupisku A-týmu Dukly nové jméno. Smlouvu podepsal talentovaný útočník juniorky Jonáš Jungwirth. Ten dostal šanci po zranění Filipa Semana, který vypadl ze sestavy.

Jonáš Jungwirth: Jsem velice rád, že ve mně klub vidí nějaký potenciál a doufám, že mi to dá nějakou šanci pro budoucnost.

Smlouva s A-týmem by mohla být pro talentovaného útočníka nadějí posunout se po nějaké době třeba i dál. On sám nahlíží na celou smlouvu velice kladně. „Samozřejmě by to mohla být nějaká první šance se seniorským hokejem a do budoucna určitě plánuji, že tady tyhle zkušenosti mě třeba někam posunou,“ hlásí Jungwirth.

Na odpověď ohledně oblíbeného extraligového celku měl Jungwirth zcela jasnou odpověď. „Jako malý jsem vždycky fandil Třinci, ale čím jsem starší, tím míň mám nějaký jednotný oblíbený klub. Vlastně koukám spíše na to, jaký hrají hokej a jaký tam hrají hráči,“ říká mladý útočník.

Vzhledem ke svému věku může “Jumba“ nastupovat ještě za juniorský tým Dukly. Tam se mu před odchodem do A-týmu velice dařilo. V týmu vedl tabulku produktivity, ale jejím lídrem díky repre pauze zůstává i nadále. „Všechno bude probíhat na základě nějaké komunikace s trenéry. Kde zrovna oni budou vědět, že se hodím nejlíp, tak tam budu hrát,“ popisuje jak bude vypadat domluva o tom, za jaký celek bude nastupovat. „Úplně nejlíp se mi hraje asi se spoluhráčem z juniorky, Šimonem Báťou, protože jsme na sebe zvyklí od mala. Jsme v Jihlavě společně od nějakých 5/6 let a hrajeme spolu už strašně dlouho, říká o svém spoluhráči a zároveň kamarádovi, útočníkovi Šimonu Báťovi.

Je zcela jasné, že na pokroku mládežnického hokejisty hraje velkou roli trenér. Poslední dva roky nastupoval Jungwirth pod vedením trenérské dvojice Michal Broš – Marian Morava. „Poděkoval bych nejenom Brošovi, ale všem trenérům. Jemu hlavně teda za ty poslední 2 roky. Myslím si, že jsem jak po hokejové, tak i po nějaké profesionální stránce udělal velký pokrok,“ vzkazuje forvard svým trenérům, ať už současným nebo bývalým.

Společně s Jonášem Jungwirthem nastupují další junioři jako například obránci Marek Chvátal a Martin Matějíček nebo útočník Hynek Peš. Pro něj to musí zajisté být jakási emoční podpora, když ví, že v týmu má podobně staré hráče. Nejdůležitější je však pro Jungwirtha osobní stránka a to, jak si s klukama rozumí. „Samozřejmě jsem rád. Je to i lepší, když tam jsou i mladší kluci a že máme nějaké společné téma na bavení a jsme si blíž. Když budu upřímný, tak na to při hře nemyslím. Snažím se hrát furt stejně, ať hraji za juniorku nebo za áčko. To že tam mám nějaký kluky se kterými jsem zvyklý hrát v té juniorce, tak to mě nějak netíží,“

Tátou mladého útočníka je manažer mláděže Dukly a zároveň bývalý trenér dorostu, Jiří Jungwirth. „Doma s tátou jsem to hodně rozebíral. S mamkou už tak moc ne, ona se o hokej upřímně moc nezajímá, ale samozřejmě mi řekla že mi gratuluje a že je za to ráda.“ A co říká Jonáš Jungwirth na závěr o své přítelkyni, která ho na zápasech podporuje? „Je teďka čerstvá řidička. Doufám, že mě bude jezdit podporovat po těch dosažitelných destinacích a že mě bude podporovat jak za áčko, tak za juniorku,“ ukončuje rozhovor.

Jonáš Jungwirth při podpisu smlouvy.

Sportovní manažer Tomáš Vrábel

Velkou váhu hrála na podpisu smlouvy také dohoda mezi klubem a mladým forvardem, tu z největší části zprostředkoval právě sportovní manažer. „Jsem hrozně rád, že jsme se dohodli s Jonášem Jungwirthem. Je to odchovanec, je to Duklák a taky je to kluk, který má v sobě velký potenciál. Ukazuje kvalitu v juniorské soutěži, ale také na mezinárodní úrovni, ukázal to i v áčku. Proto jsme hrozně rádi, že jsme se dohodli a že s ním můžeme počítat. Věříme, že se připojí nějaký způsobem směrem k chlapům, protože to je náš cíl. Věříme také, že se stane v budoucnu klíčovým hráčem áčka. Samozřejmě věříme, že se mu povede i při nějakém působení v extralize nebo v boji o extraligu.“