Dramatický zápas rozhodla trefa Maleny

04.01.2006 / Jakub Mezlík

První zápas v novém roce sehrála Dukla na domácím ledě proti Jestřábům z Prostějova. Po neúspěšné 1. třetině se jihlavští hokejisté vzchopili a obrátili vývoj zápasu ve svůj prospěch. Dvěma rychlými brankami však hosté na začátku třetí části srovnali na 3:3 a utkání dospělo do dramatického konce. Jestřábi se ovšem o body připravili zbytečnými vyloučeními. Vítězný gól vstřelil při přesilovce pěti proti třem obránce Rostislav Malena, který se trefil počtvrté v sezoně. „Bylo to náročné utkání, první po dlouhé pauze, Prostějov je navíc mladý, houževnatý tým, který nemá co ztratit. Dobře bruslili a chvílemi jsme měli problémy,“ zhodnotil zápas autor rozhodující trefy.
Jestliže domácí příznivci čekali podobnou gólovou smršť jako v posledním vzájemném souboji těchto týmů na Horáckém zimním stadionu, kdy Dukla vedla po 1. třetině už 4:0, museli být zklamaní. Úvodní část Dukle vůbec nevyšla, jediná branka padla právě do jejich sítě zásluhou prostějovského Martina Salugy. „Soupeř do zápasu šel od začátku, dostal nás pod tlak a měl hodně šancí. My jsme ještě měli štěstí ,že jich neproměnili víc,“ oddechl si člen první jihlavské formace Čachotský.

Druhá třetina přinesla naprosto jiný obrázek. Nejprve se trefil do černého při přesilovce Bakus, pak našel skulinku mezi betony gólmana hostí Hamrly Altrichter a účet prostředního dějství uzavřel Jonáš Fiedler po přesné Rytnauerově přihrávce. „Dal jsem to Rýťovi z otočky na modrou, on si to parádně zpracoval a já jsem si zatím najel do volného prostoru. Pak mi dal puk přesně na hokejku, tak jsem to poslal na bránu a naštěstí to tam spadlo,“ popsal svůj zásah úspěšný střelec. Prostějovský Pavel Žibrita hořekoval nad promarněnou prostřední částí: „Měli jsme úkol udržet vedení, ubránit Jihlavu, ale nevyšlo to. Hrálo se nahoru dolu. Je to škoda, ale nedá se nic dělat.“

Horké chvíle zažívali Jihlavští po přestávce, kdy se v rozmezí necelých tří minut trefili Bařica a Piecha. „My máme většinou třetí třetinu nejlepší, povedlo se nám dát gól od modré čáry, pak jsme využili ještě jednu přesilovku a bylo srovnáno,“ pochvaloval si vstup do třetí třetiny Tomáš Sedlák, který nahrál Piechovi na vyrovnávací gól. Pak se až do 56. minuty nedělo nic vážného, dokud rozhodčí Husička neposlal na trestnou lavici hostujícího Kruliše. V tu chvíli už na ní seděl jeho spoluhráč Vymazal a Jihlavě se tak naskytla možnost hrát v pěti proti třem. Domácí neváhali a power-play využili. Malena nejprve naznačil přihrávku, ale poté vystřelil a přesně vymetl horní růžek branky. „Gólman, si myslím, čekal, že to budu někam nahrávat, tak si klekl a já jsem mu to vystřelil nad vyrážečku. A padlo to tam,“ neskrýval svou radost. Následnou početní převahu jednoho muže v poli ještě využil Hodek a bylo prakticky rozhodnuto. „Byla to naše chyba, za stavu 3:3 jsme dvakrát zbytečně faulovali a z toho jsme dostali dva góly,“ popsal rozhodující moment Žibrita. „V pauze jsme hodně trénovali přesilovky, zapracovali jsme na nich,“ pochvaloval si vítězné okamžiky Fiedler.

Kromě střelců zápasu je nutno vyzdvihnout také výkon domácího forvarda Tomáše Čachotského, který doslova létal na ledě a bojoval o každý puk. Branky se však nedočkal, i když příležitosti k tomu měl. „Co k tomu dodat, chybělo snad jen to štěstí,“ posteskl si.