Jihlava po týdnu cestuje znovu na sever Čech

24.01.2006 / Lucie Vítková

Šlágr kola se chystá na severu Čech v městě ústeckého Slovanu. Jihlava se pokusí zkrotit domácí Lvy a navázat na poslední utkání, ve kterém letos poprvé s Ústím bodovala. Hostům půjde v zápase o hodně, stále totiž bojují o přední příčky tabulky, která zaručují týmům start do play off v domácím prostředí, což bývá kolikrát výhoda. Utkání začíná ve středu 18:00.
První kroky hokeje v Ústí nad Labem se vážou k roku 1945, kdy parta nadšenců založila první hokejový tým. O jedenáct let později vyhrálo mužstvo kvalifikaci o postup do tehdejší druhé ligy, kterou hrálo do roku 1972. Následně došlo k reorganizaci soutěží, vytvořila se I. Národní hokejová liga. Klub podstoupil náročnou hokejovou kvalifikaci o účast v I. NHL a byl velmi úspěšný.

Od sezóny 1986/87 se začal ústecký hokej dostávat do krize. O rok později se již nevyhnul baráži a utopil se v druholigových vodách. Přestože ve třetí nejvyšší domácí soutěži předvádělo Ústí dobré výkony, zpět do I. ligy se vyhouplo až v roce 1993. Sezóna 1993/94 byla v novodobé historii klubu zatím nejúspěšnější. Po základní a nadstavbové části se Slovan umístil na 5. místě. Po sezóně 1997/98 byl klub nucen pro vleklé finanční potíže soutěž odprodat do Chomutova a v následující sezóně se zachránil před pádem do oblastního přeboru až několik kol před koncem soutěže.

V roce 1999/00 probruslil kádr Ústí nad Labem druhou ligou s obrovským náskokem, zadařilo se také v play-off a mužstvo vítězně postoupilo zpět do první hokejové ligy. Tam hned první rok předvedl tým v úvodu velkou jízdu, ale brzy narazil a propadal se tabulkou stále níže. Po velmi dramatickém průběhu barážové série Slovan příslušnost v I. lize potvrdil a setrvává v ní dodnes.

Ústí proplouvá prvoligovou soutěží suverénně, když s čtrnáctibodovým náskokem kraluje tabulce. Přitom v úplném začátku mužstvo jen těžko hledalo tu správnou kolej, než začalo pracovat na plný plyn. Ovšem chmurným časům je konec, Ústí soupeře válcuje. Počátkem října parta okolo kouče Hynka šestkrát v řadě naplno bodovala, stejný kousek předvádlo také ve třetí čtvrtině, kdy neprohrálo devět klání za sebou, tedy letošní rekord. Celkově Lvi v základní hrací době na své soupeře nestačili jen osmkrát, jednou klopýtli v prodloužení. Severočeši se zároveň mohou pyšnit vizitkou nejlépe střílejícího družstva, které je podporováno rovněž nejspolehlivější obranou.

Sáblík je týmovou jedničkou mezi tyčemi, připsal si pět čistých kont a jeho průměr gólů na zápas čítá pouhých 1,65. Téměř bodem na zápas disponuje útočník David Pazourek, když k třinácti přesným zásahům přidal ještě dvacet nahrávek. Pazourek s forvardem Jankových patří mezi nejlépe střílející Lvy, druhý jmenovaný zamířil do černého již čtrnáctkrát. nejproduktivnějším zadákem je v severočeském klubu Jakub Grof se sedmnácti body, Grof patří také mezi nejslušnější obránce, když odpykal jen šestnáct minut. Společně s Valou a Kudrnou patří také mezi nejlepší střelce, všichni tři beci rozvlnili síť pětkrát.

Ústečtí Lvi vůbec jako první celek obrali Horácký stadión o všechny body a jako první skolili Jihlavu v probíhajícím ročníku na kolena. Žlutočervení hokejisté z Vysočiny se sice ujali vedení zásluhou Dobrovolného, přesto v utkání s minimem brankových příležitostí padli. Katem bylo Dukle duo Pazourek – Jankových. Prvně jmenovaný za dvacet minut druhé části vsítil dvě branky, Jankových se postaral o třetí branku a na jednu přihrál. Jihlava doma prohrála poměrem 1:3.
První odveta opět lépe vyzněla pro klub ze severu Čech. V prvních dvou třetinách Lvi pokaždé vsítili branku a vybudovali si slibný náskok před posledním dějstvím. Po přestávce domácí ještě navýšili, ale vzápětí korigoval za Jihlavu Staněk. Na více se Dukla ale nezmohla, na konečných 4:1z pohledu Slovanu upravoval Klimt.
Ani na třetí pokus neurvala proti vedoucímu celku tabulky Jihlava vítězství, ale prvně dokázala alespoň bodovat. Výbornému klání nechybělo snad vůbec nic kromě branek. Hvězdami byli oba gólmani, jenž trápili chtivé útočníky soupeřů a měli nejvíce podíl na konečné fotbalové remíze 0:0.

Poslední utkání Ústí nad Labem:
HC Sareza Ostrava - HC Slovan Ústí nad Labem 2:2 (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Šebesta (Sochorek), 33. Heřman (Šebesta, Sochorek) - 40. Klimt (Jankových, Fink), 44. Pazourek (Antoš, Červenka). Rozhodčí: Hradil - Šimůnek, Vrdlovec. Diváci: 1100. Vyloučení: 8:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 2:0, 2:2. Střely na branku: 24:44.
Sestava Ústí nad Labem: Sáblík - Drábek, Grof, Hořava, Kudrna Jan, Mazanec, Vála, Zápotočný - Antoš, Pazourek, Červenka - Havel, Slížek, Kuchler - Jankových, Fink, Klimt - Kudrna Jiří, Klobouček, Jech.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Dukla Jihlava - HC Olomouc 6 : 3 (2:1, 1:1, 3:1)
Branky: 8. Bakus (TS), 19. Fiedler (Altrichter, Rytnauer), 40. Altrichter (Fiedler), 45. Staněk (Hodek, Bakus), 53. Bakus (Hodek), 58. Bakus (Čachotský, Hodek) - 7. Metlička (Šimo, Kříž), 25. Šafařík (Ministr), 55. Bouz (Hradecký, Vlček). Rozhodčí: Husička - Mana, Váňa. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1640. Střely na branku: 39:23. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:3, 6:3.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Dobrovolný, Staněk, Duben, Pospíšil, Zigmund, Kuchyňa, Lukačovič - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Altrichter, Fiedler - Říha, Hlouch, Vaškovič - Dušátko.

Utkání je na programu ve středu 25.1.2006 na stadiónu v Ústí nad Labem. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!