Potvrdí Dukla svojí formu proti Panterům?

31.01.2006 / Lucie Vítková

Dukle to šlape a sérií tří zápasů bez porážky se dokázala prokousat do první čtyřky tabulky. S vidinou začínat play off zápasy na domácím kluzišti bude chtít Jihlava potvrdit své tabulkové postavení také v domácím představení proti havířovským Panterům. Ty letos zdolala jednou, dvakrát zvítězili Slezané. Utkání začíná v 17:30.
Počátky nynějšího hokejového klubu v Havířově se datují k roku 1928. O tři roky později došlo k registraci hokejového klubu pod názvem KČT Lazy. Zároveň se mužstvo přihlásilo do tehdejší župní soutěže SHŽ, kterou v té době hrály mimo jiné také Vítkovice a Třinec. V roce 1939 byla činnost klubu násilím pozastavena vinou II. Světové války a znovu obnovena až na podzim roku 1945.

V roce 1966 vstoupilo vedení oddílu do jednání s vedením Dolu Antonín Zápotocký. Po dohodě a novém sponzoringu klub změnil název na AZ Havířov a přestěhoval se do malého městečka - Havířova. Následně došlo k velkému rozmachu mládežnického hokeje, umocněný postupem "A" mužstva v sezoně 1967/1968 do II.národní ligy. S krátkou zastávkou v první lize bojoval oddíl převážně ve druhé národní lize, postup do druhé nejvyšší domácí soutěže se podařil na delší čas až v roce 1992, kdy se klub honosil názvem HC Havířov.

O sedm let později koupilo město podpořené sponzory extraligovou příslušnost od Slezanu Opava. Klubu se bohužel nepodařilo sehnat silné sponzory, které by havířovský hokej podpořili a po čtyřech letech okusili Panteři barážové boje o sestup do I.ligy. Kladno bylo nad síly hokejistů Havířova, a tak se hokej v městě opět zabřehl do prvoligových vod, kde letos načíná svou třetí sezónu.

Panteři skočili do kolotoče první ligy pravou nohou, brzy se usadili na předních místech tabulky, kde setrvají doposud, přestože jejich prvotní tempo mírně ochablo. Z první příčky se Havířov propadl až na šestou s dvoubodovou ztrátou na Chomutov. Do rámečku si havířovští v posledních kolech určitě nedají zápasy s Třebíčí či s Kadaní, kde podlehli, přestože byli favorité. Zvítězit nedokázali Panteři ani nad Boleslaví, tak si museli chuť spravit až v regionálním derby se Sarezou, které ovládli výsledkem 4:0.

V brankové konstrukci se téměř pravidelně točí dva muži pod maskou, a to Marek Novotný s Radkem Masným. Prvně jmenovaný přeci jen dostává více příležitostí a jeho procentuelní průměr čítá více než 93%. Zadáci Panterů se spíše věnují svým obranným povinnostem a útok příliš nepodporují, z toho vyplývá, že nejlépe si vede s patnácti body Prokop, který je v klubových statistikách na devátém místě. V útoku řádí Pavel Zdráhal, z pozice nejproduktivnějšího Pantera ale klesl na druhé místo vinou stratů za extraligový Vsetín. Do čela se pobojoval Petr Lipina, který se může pochlubit téměř průměrem bodu na zápas, celkem jich nasbíral již čtyřicet.

První vzájemné utkáni na ledě Horáckého stadiónu nedopadlo podle představ domácí Dukly. Na úvodní zásah Zdeňka z šesté minuty stihl reagovat brankou Havel, ovšem osudná byla Jihlavě dvaatřicátá minuta. V té se v krátkém sledu trefili havířovští Seman s Žůrkem a rozhodli tak utkání ve prospěch hostů.
Úvodní porážku mohla Dukla soupeři vrátit na jeho ledě, ale nezdařilo se. Jihlava narazila na pozornou obranu a dobře chytajícího brankáře Marka Novotného. Na druhé straně si obdobně vedl i Jaroslav Suchan, ale na střelu Petra Prokopa z 10. minuty však nestačil. Panteři porazili Jihlavany fotbalovým výsledkem 1:0 a podruhé v sezóně hokejisty z Vysočiny pokořili.
Na třetí pokus už to Dukle vyšlo a Havířov zdolala výsledkem 4:3. Napínavou bitvu rozhodli Jihlavští až v závěrečné třetině, kdy definitivně zlomili odpor Panterů a utrhli se na dvoubrankový rozdíl. Hostující Hruška zvládl zápas ještě zdramatizovat, ale gól Bakule z 52.minutě byl nakonec opravdu vítězný.

Poslední utkání Havířova:
HC Sareza Ostrava - HC Havířov Panthers 0:4 (0:3, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Rozum (Sedlák), 10. Zdeněk (Malinský, Bordowski), 20. Klimeš (Zdeněk, Rozum), 57. Zdráhal (Lipina, Hruška). Rozhodčí: Havlík - Machálek, Škach. Vyloučení: 10:9. Využití: 0:3.Diváci: 1200. Střely na branku: 27:34. Průběh utkání: 0:4.
Sestava Havířova: Novotný - Galvas, Vrtík, Klimeš, Vavruša, Prokop, Malinský, Balčík, Seman, Zdráhal, Hruška, Mikšan, Lipina, Sedlák, Rozum, Zdeněk, Brynecký, Bordowski, Heider, Sprušil.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Dukla Jihlava - HC Berounští Medvědi 5:3 (4:1, 1:0, 0:2)
Branky: 7. Rytnauer (Pospíšil, Altrichter), 14. Vaškovič (Hlouch, Lazorišák), 17. Bakus (Baranyk), 20. Hlouch (Vaškovič, Lazorišák), 21. Čachotský (Baranyk, Bakus) - 17. Šinágl (Vaněček, Filip), 46. Tvrzník (Šinágl, Filip), 56. Sakata (Vlček, Bakrlík). Rozhodčí: Skoupý - Chocholouš, Poruba. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 1560. Střely na branku: 25:19. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1, 5:3.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Dobrovolný, Staněk, Duben, Pospíšil, Lukačovič, Kuchyňa, Zigmund - Čachotský, Bakus, Baranyk - Rytnauer, Altrichter, Fiedler - Vaškovič, Hlouch, Lazorišák - Polák, Havel, Blanár.

Utkání je na programu ve středu 1.2.2006 na stadiónu v Havířově. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!