Pokud se chce Jihlava udržet ve čtyřce, musí porazit Hradec Králové

03.02.2006 / Lucie Vítková

V postupové osmičce to pěkně vře. Kromě prvního Ústí mají mezi sebou zbylé celky minimální bodové rozdíly a neustále se mezi sebou točí. Dukla po ztrátě v Havířově drží svou čtvrtou už jen o jediný bod, proto touží uspět v domácím stánku nad Hradcem, který ma pro změnu v případě vítězství na dosah šestou příčku. Zajímevé utkání začíná na Horáckém zimním stadiónu v sobotu od 17:30.
V roce 1926 bruslařský klub Hradce Králové vstoupil do svazu ledního hokeje. Mužstvo získávalo neočekávané sympatie, když dlouhá léta hrálo mistrovství severovýchodářské župy v horních patrech tabulky. Ovšem jedním z problémů byla skutečnost, že oddíl postrádal stadión s umělou ledovou plochou. Historickým dnem Hradce byl tak 12. leden 1957, kdy se při divizním utkáním s Litoměřicemi prvně otevřel zimní stadión.

Následující sezónu tým zvítězil ve své divizní skupině a postoupil do druhé ligy, kde obsadil páté místo. Na sklonku padesátých let patřili Hradečtí k tradičním účastníkům II. ligy. Výkonnostní vrcholy přišly v letech 1967/68, kdy mužstvo bojovalo o účast v I. národní lize. Přišla léta zklamání z sestupů a radosti z návratů, kdy oddíl pendloval stále mezi druhou a první ligou. V I. lize se trvaleji usadil v osmdesátých letech.

Nová éra hradeckého ledního hokeje je spjata s působením MuDr. Jana Vody jako majitele klubu. Pod jeho vedením došel tým až do play off extraligy. Následně se opět nedaří a problémy umocněné finančními problémy vyústily po neúspěšné baráži v sestup do II.ligy. Velký úspěch pro hradecký hokej měla sezóna 01/02, kdy se tým vítězně vrátil do první ligy a v nastávajících letech svou prvoligovou příslušnost dokázal potvrdit. Třešničkou na dortu je pak pro Hradec Králové loňská sezóna, která je novodobé historii klubu suverénně nejúspěšnější.

V samém úvodu sezóny Hradec dvakrát zvítězil ze tří pokusů, aby posléze načal nelichotivou šňůru porážek, kterou odstartoval zápas s Třebíčí. Chuť vítězství poznali Východočeši znovu až po pěti kolech. Hradci se nedaří na silné soupeře, s těmi slabými téměř vždy dokáže urvat cenné tři body. Tomu odpovídá také postavení v tabulce, kde je Hradec sedmý s tříbodovou ztrátou na Chomutov. V posledních zápasech podlehl VČE favorizované Boleslavi, v důležité bitvě o nadstavbovou část naopak porazil Sarezu, na kterou má nyní desetibodový náskok a pojistil si tak postavení v tabulce zaručující play off.

Do branky se staví většinou pardubický mladík Koutský, jehož střídá poměrně pravidelně Dušek. Oba gólmani se můžou chlubit skoro stejnými čísly. Tedy jejich průměry branek se pohybují okolo 2,40, oba mají rovněž stejnou procentuelní úspěšnost okolo 93%. Dvacetiletý Koutský si do statistik připsal ještě jednu asistenci a dvě čistá konta. Obraně vládne zadák Michal Šeda s třinácti body, z kterých jedna znamená přesnou trefu a zbytek asistence. Zdatně mu sekunduje pouze Aleš Černý s body dvanácti. Téměř bodem na utkání se pyšní forvard Fořt, když nasbíral vynikajících osmatřicet bodů. Ovšem nejlepším střelcem je s osmnácti zásahy Roubík, nejlepší statistiku +/- bodů má Koudelka. Všichni tři útočníci okupují první příčky klubového bodování.

Jihlavští hokejisté odjeli do Hradce Králové pro tříbodový zisk a skvěle zúročenými přesilovkami úkol splnili! Do vedení dostal Jihlavu ve vlastním oslabení důrazný Vladimír Říha. Domácí však brzy srovnali v přesilovce pět na tři zásluhou Petra Mocka. Ve druhém dějství se dočkala i Dukla přesilové hry pět na tři. Výhodu proměnil ve vítězný gól Rostislav Malena, propálil všechno co mu stálo v cestě. Další využitou přesilovkou pojistil výhru Jihlavanů Ladislav Rytnauer po krásné přihrávce od Hodka. V závěru si jihlavští vytvořili ještě několik slibných příležitostí, ale domácí brankář už neinkasoval, a tak si Dukla z Hradce odvážela vítězství v poměru 1:3.
Odveta v Jihlavě byla opravdu divoká, příznivci hokeje shlédli deset branek. Rovnou polovinu nasázela Dukla soupeři v první třetině, když si po dvou zásazích připsali Rytnauer a Čechovský, pátou branku první třetiny zasadil Říha. Hradci Králové se podařilo v prostředním dějství jen jedinkrát, ovšem v závěrečné třetině utkání zvládli hosté ještě zdramatizovat. Po dvou brankách Fořta a trefě Černého na ukazateli svítilo vedení Dukly o pouhou jedinou branku. Nakonec ovšem Jihlava dokázala znovu navýšit Bakusem na konečných 6:4, na což hosté již neuměli odpovědět.
Hradec prvně Duklu přemohl až v rámci třiatřicátého kola. Tehdy na ledě VČE Jihlava po první dvacetiminutovce vedla, ale v prostředním dějství domácí třemi góly hubený náskok soupeře smázli. V závěru oba soci ještě přidali po brance, ale na konečný výsledek 4:2 pro domácí to už žádná vliv nemělo.

Poslední utkání Hradce Králové:
HC VČE Hradec Králové - HC Sareza Ostrava 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 25. Vondráček (Šeda Michal, Přeučil), 42. Vondráček (Přeučil, Blanár). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. Střely: 54:30. Rozhodčí: Skoupý - Hejduk, Křivský. Diváků: 1738.
Sestava Hradce Králové: Koutský - Toužimský, Mocek, Blanár, Šeda Michal, Daňo, Hendrich, Černý - Fořt, Roubík, Fišer - Přeučil, Volráb, Vondráček - Šeda Jan, Domin, Suchý Pavel - Kašík.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Havířov Panthers - HC Dukla Jihlava 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Brynecký (Zdeněk), 13. Brynecký (Rozum, Zdeněk) – 54. Rytnauer (Altrichter, Fiedler). Rozhodčí: Hradil – Lipina, Záviský. Vyloučení: 5:5, navíc Fiedler (Jihlava) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1405. Střely na branku: 28:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Staněk, Dobrovolný, Duben, Pospíšil, Lukačovič, Kuchyňa, Chvátal, Giba - Čachotský, Bakus, Baranyk - Rytnauer, Altrichter, Fiedler - Říha, Hlouch, Vaškovič - Lazorišák, Havel, Polák.

Utkání je na programu v sobotu 4.2.2006 na stadiónu v Jihlavě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!