Šimon Katolický: Každý připsaný bod nebo ztráta bude rozhodující

08.11.2023 / Natálie Poláčková

Dorost zatím odehrál šestnáct zápasů v letošním ročníku jejich Extraligy. V těch si připsal 23 bodů za sedm výher a devět porážek. K zápasům, týmu a reprezentaci se vyjádřil útočník Šimon Katolický, který momentálně vládne bodování jihlavského dorostu.

Jak bys zhodnotil poslední zápasy dorostu? Myslím tím Přerov, Kometu, Olomouc a Třinec.

Od jedenáctého kola jsme v pěti zápasech za sebou dokázali bodovat. Zkrátka povedená šňůra výher. Vyhrabali jsme se z posledních míst tabulky. Konečně jsme si uvědomili, že se nemůžeme nechávat tak často a zbytečně vylučovat. Byly zápasy, kdy to na naší trestné lavici vypadalo, že tam probíhá „Den otevřených dveří.“ Pokud se často hraje v oslabení, dostaví se únava a góly prostě napadají.

Naše vítězná série byla bohužel v šestnáctém kole utnuta, když jsme podlehli Třinci. Nechali jsme se v první třetině vyloučit, soupeř využil příležitosti a trestal. Po inkasovaných dvou gólech jsme se pokoušeli srovnat, ale Oceláři nás nepouštěli do šancí a ze zabezpečené obrany vyráželi do rychlých protiútoků. Gólman měl plné ruce práce. I přes prohru předváděl skvělé výkony. Ve druhé třetině nepadl žádný gól. Definitivní rozhodnutí přišlo poslední minutu před koncem zápasu, kdy jsme dostali gól do prázdné brány při hře šest na pět.

Co vám řekli trenéři po těch několika prohrách za sebou?

Vadila jim oprávněně naše nedisciplinovanost. Promlouvali nám opakovaně do duše a my se snažili zjednat nápravu. Chvilku trvalo, než jsme to všichni pochopili, ale myslím, že se naše morálka postupně zlepšovala, což se promítlo v následujících zápasech.

A naopak po těch výhrách?

Že jsou rádi za připsané body, ale že nesmíme usnout na vavřínech a makat dál. Nálada v kabině byla hned lepší.

Co byste ještě chtěli vylepšit do zápasů po reprezentační pauze?

Každý připsaný bod nebo ztráta bude rozhodující a my se musíme poučit z chyb, hrát týmově, zapracovat na koncovkách, tvrdě makat, hodit se do pohody a obrnit se trpělivostí. Věřím, že to všechno společně zvládneme a budeme tabulkově stoupat výš.

Jaké vlastně teď máte cíle? Změnily se nějak od začátku sezony?

Cíl je pořád stejný – vyhrát titul.

Trénujete teď každý den?

Mimo víkendu ano. A ve čtvrtek místo zápasu máme také volno.

Co trénujete, pokud to můžeš říct?

Zaměřujeme se na kondici a nerovnovážné situace.

Jsi jeden z nejlepších hráčů celého dorostu. Těší tě to?

Děkuji. Když mi to někdo řekne, tak mě to samozřejmě těší. Velký podíl na mých výkonech mají kluci. Hecují mě, podporují, dodávají mi sebedůvěru. A za to jim děkuji!

Hraješ hodně na body nebo spíše na týmový výkon?

Pro mě je důležité, když se nám daří týmově, ale za body jsem samozřejmě rád.

Někteří spoluhráči se nedostali do sestavy a hrají jinde. Mrzí tě to třeba nějak?

Kde kluci hrají a o sestavě na zápas rozhodují trenéři. Když vím, že situaci nemohu nijak ovlivnit, tak se tím snažím nezabývat. To je hokejový život.

Odešel Fines (Oliver Fink), jak to teď spolu máte?

Nejen v hokeji to tak bývá – někdo přijde a někdo odejde. S Finesem o sobě víme, jsme spolu každý den v kontaktu. Jeho rozhodnutí musím respektovat. Přeji mu, ať se mu v novém klubu daří a prosazuje se.

Myslíš, že to může mít nějaký vliv na tým?

Ano. Odešel výborný hokejista a super kamarád.

Chváty (Ondřej Chvátal) nedávno zmínil, že máte prakticky nejlepšího gólmana ligy. Myslíš, že je to pravda? Líbí se ti jeho výkony?

S názorem Chvátyho se plně ztotožňuji, a ještě ho dvakrát podtrhuji. Štěbi dokáže v bráně kouzlit, nechtěl bych být jeho soupeřem.

Pomýšlíš si třeba už na juniorku/áčko?

V juniorce bych si rád zahrál, třeba si mě trenér všimne 😊. A áčko? To asi moc předbíháme.

Jak to máš s reprezentací? Je někdo, s kým se ti tam nejlépe hraje?

Hrát v repre dresu byl můj sen a zápasy v něm mají své kouzlo. Nominace je velice úzká. Mezi nominovanými útočníky není nikdo, s kým bych dříve někde hrál, proto nemohu na tuto otázku nyní odpovědět.

Myslíš, že ti to pomůže v rozvoji další kariéry?

Doufám, že ano. Budu se snažit nově nabyté zkušenosti prodat v jihlavském dresu.

Je něco, co třeba víš, že je v reprezentaci jinak než Dukle?

V repre jsou hodně přísně nastolená pravidla i mimo led a stadion. Chyby se dopodrobna rozpitvávají a více se řeší taktika.