Beran a Maláč onemocněli angínou, Dukle po Gábovi vypomůže Marek Stuchlík

15.11.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté se v nedělním Army game proti Litoměřicím museli obejít bez stabilní brankářské dvojice Adam Beran – Filip Maláč. Oba dva brankáři jsou ve stavu nemocných, protože takřka ve stejný den – minulý čtvrtek – dostali angínu. Dukla tak musela narychlo shánět náhradu. Podařilo se a proti Litoměřicím hájil její branku zkušený David Gába, který vypomohl Dukle z druholigového Tábora. Devětadvacetiletý gólman se v Jihlavě zřejmě již neobjeví, naopak na výpomoc přichází Marek Stuchlík z Přerova, který je stabilně na soupisce extraligové Mladé Boleslavi.

Po angíně Adama Berana a Filipa Maláče dokázala Dukla narychlo angažovat Davida Gábu z Tábora, který v letošní sezoně odchytal ve druhé lize 12 zápasů a řadí se ke třem nejlepším gólmanům celé soutěže. Jeho průměr inkasovaných branek je na třetí nejvyšší soutěž výborný, pouze 1,89, a drží procentuální úspěšnost na taktéž vynikajícím čísle 92,92%. Šance, že by se nadále objevil v jihlavském dresu, je však mizivá, jelikož druhá liga má stejné hrací dny jako Chance liga.

Vedení Dukly tak muselo řešit nastalou situaci a klub získal Marka Stuchlíka z Přerova, jenž bude v jihlavském dresu působit v rámci měsíčního hostování. „Děkuji vedení hokejového klubu HC Tábor a Davidu Gábovi, že nám narychlo vyšli vstříc. Na měsíční hostování přichází do Dukly Marek Stuchlík. Nyní máme situaci vyřešenou až do uzdravení našich brankářů,“ sděluje a na dálku děkuje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

„Potřebovali jsme mít brankáře i do tréninku, což v případě Davida Gáby nebylo možné. Situace se řešila za pochodu od minulého čtvrtka, kdy oba naši brankáři onemocněli,“ informuje šéftrenér brankářů Dukly Lukáš Sáblík. „Na stole bylo několik variant. Napřed jsme oslovili kluby z extraligy, se kterými již spolupracujeme. Bohužel buď ze zdravotních či kapacitních důvodů nebylo možné brankáře půjčit. Pátrali jsme dál po soupiskách v první lize, kde jsou nevyužití brankáři a dostali jsme se k Markovi. Během víkendu proběhla komunikace s trenéry brankářů z Přerova a Mladé Boleslavi, jejíž je Marek hráč. V pondělí ráno padlo definitivní rozhodnutí,“ sděluje detaily příchodu bývalý vynikající brankář a odchovanec Dukly a vyjadřuje se i k dalším gólmanům, kteří mají možnost nastoupit v jihlavském A-týmu: „Ondra Chaloupek s námi podle dohody trénuje třikrát až čtyřikrát týdně, není tedy v takovém vytížení. Junioři a dorostenci mají v současné době důležité zápasy, navíc u nich byla i marodka. Ondřej Štěbeták velice dobře reprezentoval v týmu U-17 a v úterý 14. listopadu již odchytal důležitou výhru za dorost. Jak jsem zmínil výše, v rozhodování pro nás bylo důležité, aby s námi mohl brankář i trénovat. Touto cestou bych chtěl na dálku poděkovat také Davidu Gábovi za jeho výpomoc Dukle,“ dodává Lukáš Sáblík.

Marek Stuchlík je rodákem z Chomutova a odchovancem tamního hokeje. Před sezonou 2018/2019 jako dorostenec přešel do Mladé Boleslavi a zde si odbyl i start za reprezentaci do 16 let. Další dvě sezony působil v týmu Lahden Pelicans ve finské nejvyšší soutěži do 18 a 20 let. Na sezonu 2021/2022 se vrátil do Mladé Boleslavi, stal se jedničkou juniorského týmu a debutoval v reprezentaci do 20 let. V uplynulé sezoně pomohl mladoboleslavské juniorce k zisku bronzových medailí (chytal až do šestého semifinále proti Spartě, dva zápasy proti Dukle o bronz neodehrál), nastoupil k jednomu extraligovému zápasu v 52. kole základní části na ledě Třince a vychytal výhru 3:2. Pět zápasů odehrál i za druholigové Benátky nad Jizerou a dvakrát oblékl dres reprezentace U-20. V letošní sezoně odchytal doposud tři zápasy na Přerov a v extraligové Mladé Boleslavi plní roli gólmanské trojky.

Marek Stuchlík během vítězné extraligové premiéry na ledě Třince v 52. kole sezony 2022/2023 při výhře 3:2. Foto: Lukáš Filipec / HC Oceláři Třinec.