Stejná fáze souteže, stejný soupeř. Dukla po roce v předkole opět vyzve Slavii Praha

03.03.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté zakončili základní část na osmém místě. Nyní přichází hlavní vrchol sezony. V pondělí 4. března 2024 se rozjede play off, které začíná předkolem. O dvě volná místa pro čtvrtfinále budou bojovat Dukla proti Slavii a Přerov proti B-týmu Pardubic. První zápasy startují na ledě hůře postavených týmů, Jihlava proto míří na Zimní stadion Eden a od 18 hodin vyzve tým HC Slavia Praha. Krátká série na dva vítězné zápasy se přesune ve středu 6. března do Pelhřimova, kde je na programu druhý zápas od 17:30 hodin - vstupenky zde. Případný rozhodující třetí zápas by se hrál o den později v Pelhřimově ve stejný čas.

Jihlavští hokejisté vstoupili do základní části skvěle. V první čtvrtině soutěže nasbírali 25 bodů ze 39 možných a vytvořili si slušný bodový polštář do další fáze soutěže. Druhá část byla horší, důkazem je téměř o polovinu menší bodový zisk – 13 bodů ze 39. Ve třetí části se Dukle dařilo více a od 6. 12. do 20. 1. nasbírala 21 bodů. Závěrečná čtvrtina byla opět horší. Jihlava v ní nastřádala 13 bodů a i kvůli 8 porážkám z 10 zápasů nemohla bojovat o lepší než osmé místo. Oproti předešlému roku si v základní části o jedno místo pohoršila, naopak její soupeř pro předkolo Slavia základní část zvládla o místo lépe, skončila devátá (loni desátá).

Soupiska Slavie
Realizační tým Slavie

Ještě před posledním vzájemným zápasem byla situace úplně odlišná. Dukla po dvou výhrách v řadě držela šestou příčku a nebyla příliš vzdálená ani čtvrtému místu a začátku čtvrtfinále doma. Situace Slavie byla o poznání horší. Červenožlutí se před 47. kolem krčili na posledním místě se ziskem 53 bodů a reálně jim hrozil sestup. Na Duklu v té době ztráceli 15 bodů. Pád o patro níže ovšem výborným finišem odvrátili. Nastartovali se domácí výhrou nad Jihlavou 1:0, následně ve velmi důležitém utkání dovezli tři body z ledu úhlavního sestupového soupeře Znojma a poté vyhráli i zbylé čtyři zápasy základní části, přičemž ztratili jen jeden bod. Díky 17 získaným bodům z 18 se posunula na deváté místo o dva body za Jihlavu.

Více jak polovinu sezony odchytal za Pražany Tomáš Volevecký, ale zdá se, že pro konec sezony našli sešívaní jedničku. Zkraje nového roku přišel do Slavie finský brankář Paavo Hölsä a postupem času se stal oporou. Vychytal tři čistá konta, jeho úspěšnost je na čísle 92,70 % a v průměru obdržel 2.15 gólů na zápas. Jedno z čistých kont vychytal i ve zmíněném 47. kole proti Dukle (1:0). Na konci září angažovala Slavia útočníka Matěje Berana, kterému nesedlo angažmá v Kladně a jeho příchod byl trefou do černého. Bratr brankáře Dukly Adama Berana se stal s 19 brankami nejlepším střelcem týmu a navíc přidal i 14 asistencí. Na útočníka, který se v baráži 2022 ještě v dresu Kladna negativně otřel o město Jihlava, a ještě se nyní diví, že je mu to některými jihlavskými fanoušky připomínáno, si bude muset dát Dukla velký pozor. Je zároveň třetím nejproduktivnějším mužem týmu a lepší byli pouze dva nejlepší nahrávači Slavie - Edgars Kulda (12+23) a Tomáš Knotek (14+23).

Nejproduktivnějším obráncem týmu je Dušan Žovinec s 19 body (6+13) a také bývalý jihlavský bek Jan Holý (4+15). V týmu najdeme i další někdejší jihlavské hráče. Jsou jimi obránce David Kajínek a útočník Filip Helt, jenž ale vinou zranění od konce října nastoupil pouze do jednoho zápasu (14. února proti Jihlavě). V týmu byl i obránce Filip Eliáš, který ovšem v polovině listopadu odešel do Chomutova.

Pražané měli jako tým v základní části druhé nejlepší využití přesilových her – 21.74 %, když dali 40 branek ze 184 přesilovek. Velmi slušně zvládali také oslabení, jejich ubránění měli na čísle 81.46 %. Z hlediska trestů je Slavie vůbec druhý nejslušnější tým celé dlouhodobé části, když vyfasovala jen 389 trestných minut (lepší byl pouze Sokolov s 346 minutami). Divácká návštěvnost zřejmě odrážela průběh sezony, jelikož si do Edenu našlo cestu v průměru jen 869 diváků.

Zápasy v základní části

Kvartet zápasů vyšel Jihlavě lépe a dalo by se říct, že z dlouhodobého hlediska je Slavia oblíbeným soupeřem Dukly. Když se podíváme ještě na sezonu 2022/2023, dokázala Dukla vyhrát v Edenu 3:2, poté v Jindřichově Hradci zvítězila 5:2, následovala porážka 2:3 v prodloužení na slávistickém ledě a pak výhra 4:2 v Pelhřimově. Následné předkolo play off ukončila Jihlava dvěma výhrami - 3:2 venku a 2:1 doma.

Během této sezony nejprve Dukla vyzrála na Slavii v Pelhřimově 3:1 a ze slávistického ledu si dovezla vítězství 5:4 v prodloužení. Ve třetím měření sil se červenožlutí oklepali z nevydařené první třetiny, kterou prohráli 0:2 a nakonec zvítězili 5:3. Dne 14. 2. 2024 Slavia porazila Duklu vůbec poprvé od konce listopadu 2021, když doma vyhrála 1:0.

Bilance posledních dvou sezon:

HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha: 10 zápasů, 7 – 1 – 1 – 1 – 33:20

Poslední zápas Slavie

52. kolo: Kolín – Slavia 2:5

Branky a nahrávky: 4. Moravec (Síla, Sýkora), 53. Chalupa (Piegl, Mucha) - 4. Beran, 24. Beran (Guman, Holý), 28. Havrda (Brož), 37. Žovinec (Polák, Kajínek), 60. Kulda (Brož, Žovinec). Rozhodčí: Šudoma, Grygera – Beneš, Maňák. Vyloučení: 6:7. Bez využití. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 29:28. Zblokované střely: 1:10. Vhazování: 34:37. Průběh zápasu: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4, 2:5.

Slavia: Hölsä – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Křepelka, Kremláček – Beran, Kulda, Guman – Průžek, Kucharčík, Brož – Knotek, Slavík, Všetečka – Havrda, Polák, Slavíček.

Poslední vzájemný zápas

47. kolo: HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava 1:0

Branky a nahrávky: 37. Beran (Žovinec, Kulda). Rozhodčí: Valenta, Petružálek – Štěpánek, Kokrment. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 684. Střely na branku: 27:30. Zblokované střely: 11:17. Vhazování: 27:27. Průběh utkání: 1:0.

Slavia: Hölsä – Žovinec (A), Klikorka, Hrdinka, Holý (A), Kajínek, Křepelka – Beran, Kulda, Helt – Průžek, Knotek (C), J. Brož – Všetečka, Slavík, Kucharčík – Havrda, Polák, Strnad – Slavíček
Dukla: Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Kočí, Ozols, Chvátal, Koštoval – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Jungwirth – Štefančík, Rauš, Jelínek – Báťa, Pořízek, V. Brož

Brankáře Dukly Adama Berana čeká jistě zajímavé předkolo, vždyť na druhé straně bude stát jeho bratr Matěj Beran. Oba dva sourozenci – nyní soupeři – si rozhodně nebudou nic darovat. Foto: Barbora Stránská

1. zápasy předkola play off 2024, pondělí 4. března

Hraje se na dva vítězné zápasy

HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC ZUBR Přerov (18:00)

2. zápasy předkola, středa 6. března

HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha (17:30) - vstupenky zde
HC ZUBR Přerov – HC Dynamo Pardubice B (17:30)

Případné 3. zápasy předkola, čtvrtek 7. března

HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha (17:30)
HC ZUBR Přerov – HC Dynamo Pardubice B (17:30)

1. zápasy čtvrtfinále play off 2024, sobota 9. března

Hraje se na tři vítězné zápasy

HC RT TORAX Poruba 2011 – Dukla/Slavia/Pardubice B
VHK ROBE Vsetín – Přerov/Dukla/Slavia
LHK Jestřábi Prostějov – Berani Zlín
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč

2. zápasy čtvrtfinále, neděle 10. března

HC RT TORAX Poruba 2011 – Dukla/Slavia/Pardubice B
VHK ROBE Vsetín – Přerov/Dukla/Slavia
LHK Jestřábi Prostějov – Berani Zlín
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč

3. zápasy čtvrtfinále, středa 13. března

Dukla/Slavia/Pardubice B – HC RT TORAX Poruba 2011
Přerov/Dukla/Slavia – VHK ROBE Vsetín
Berani Zlín – LHK Jestřábi Prostějov
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice

Případné další termíny 14. 3. a 16. 3.