Kluci zblokovali spoustu střel, téměř nešlo dostat gól, chválil své spoluhráče brankář Adam Beran

08.03.2024 / Daniel Lhotský

Klíčový úkol se ve čtvrtek podařilo splnit. Dukla ve třetím zápase předkola play-off proti Slavii nepřipustila žádné velké drama a dokráčela si za výhrou 3:0 a postupem do čtvrtfinále. Toto utkání mělo speciální nádech pro brankářskou jedničku Dukly Adama Berana. Ten totiž celou sérii nastupoval proti svému bratrovi a jeho týmu, na třetí pokus se mu podařilo vychytat nulu, teprve druhou v sezoně, ovšem nesmírně důležitou. „Pro nás to byl velmi důležitý zápas, proto jsme k němu přistoupili zodpovědně. Kromě prvních dvou až tří minut jsme podle mě Slavii vůbec k ničemu nepustili a hráli jsme fantasticky. Už včera jsme hráli výborně. Myslím si, že jsme dnes vyhráli opravdu zaslouženě,“ chválil po konci čtvrtečního zápasu svůj tým Adam Beran.

Po druhém zápase byla cítit mezi fanoušky napjatá atmosféra, každý čekal, zda se události ze závěru druhého zápasu přenesou i do toho třetího. Brankář Beran se však vyhroceného pokračování neobával. „Úplně jsem z toho obavy neměl. Myslím si, že to oba týmy nechaly za sebou. Byl to zápas o vše a nikdo nechtěl zbytečně dělat hlouposti. Všichni se chtěli vyvarovat zbytečným vyloučením, aby se třeba oplácelo. Podle mě to byl zodovědně odehraný zápas z obou stran.“

Dukla nakonec slavila výhru 3:0 a Adam Beran mohl slavit druhou nulu v sezoně. Na té ovšem kromě něj měla velký podíl i zodpovědná hra Jihlavy v obraně. „Dneska kluci zblokovali velkou spoustu střel. Dneska kdyby tam stál kdokoliv, tak snad ten gól ani nemohl dostat. Slavia dnes vepředu ani moc šancí neměla,“ chválil Adam Beran své spoluhráče.

Podruhé v řadě mohli fanoušci sledovat osmifinálovou sérii mezi Jihlavou a Slavií, už při loňském postupu u toho byl Adam Beran. Podle jeho názoru si obě série byly celkem podobné. „Příšlo mi to hodně podobné. Znovu to byl vyrovnaný hokej. Myslím, že minulý rok byla i Slavia trošku lepší v prvním zápase, ale i loni jsme byli v tom druhém zápase suverénní, letos v obou zápasech doma,“ ohlédl se Beran za oběma sériemi předkola.

Už loni začínalo předkolo na ledě hůře postaveného týmu po základní části. Mladý brankář to vnímá jako komplikaci především pro lepší tým po základní části. „Tam je hrozná nevýhoda, že lépe postavený tým začíná venku a ještě musí jet po zápase domů. Má horší regeneraci, než tým, který za celou sezonu skončil hůř a je za to v podstatě odměněný,“ podivoval se nad současným systémem.

Oproti loňské sérii však letošní předkolo získalo speciální náboj. Jedním z hlavních příběhů byl už před začáktem série souboj bratrů Beranů, který tentokrát vyšel lépe pro mladšího z nich. „Pogratulovali jsme si. Bylo to trochu vyhrocené i mezi námi, ale my to umíme dávat v dobré míře pouze do hokeje a doma jsme naprosto v pohodě. Oba zkrátka hrajeme naplno pro svoje týmy a na ledě jsme schopní udělat cokoliv, ať je to brácha nebo ne,“ popisoval Adam Beran rivalitu mezi oběma hráči.

„Snažil se mě rozhodit, ale to je jeho práce, on je za to placený. Díky tomu hrál, kde hrál, já mu to určitě za zlé nemám, protože se snažil udělat maximum pro Slavii, stejně jako já dělám maximum pro Jihlavu,“ odpovídal na otázku, zda do sebe oba bratři nešli během rozhodujícího zápasu až příliš tvrdě.

I přes výhru po zápase uznával sílu Matěje Berana a jeho lajny, která se ukázala jako klíčová při cestě Slavie z posledního místa až do předkola play-off. „Bylo vidět, že Slavia hodně stála na bráchově lajně. Jakmile jim teď ještě vypadl Knotek, tak měli podle mě jen jednu lajnu, která byla schopná být nějakým způsobem nebezpečná. Jinak si myslím, že jsme byli daleko lepší. Bez té jeho lajny by byli celou sezonu daleko horší,“ myslí si brankář Dukly.

Před „bratrovražedným soubojem“ samozřejmě nemohla chybět ani sázka. Adam Beran se nyní může těšit na pozvání na večeři od staršíbo bratra. „Vsadili jsme se o večeři podle vlastního výběru, tohle byla jediná sázka. Jinak jsme si říkali, že do toho oba dáme maximum, ať si to užijeme. Každý nemá takové štěstí hrát proti bráchovi.“

Po postupu čeká Duklu velmi těžká zkouška. Ve čtvrtfinále se utká s Porubou, která suverénně ovládla základní část, ve vzájemných soubojích Jihlavy a Poruby navíc neztratila ani bod. Tým je však podle Adama Berana připravený bojovat o co nejlepší výsledek. „Poruba je zkrátka favorit, suverén základní části. Ale jestli nás viděli hrát poslední dva zápasy, tak museli vidět, že jim nedáme nic zadarmo. My tam určitě chceme vyhrát,“ dodal s odhodláním Beran.

Adam Beran hodnotí výhru nad Slavií 3:0

Autor videa: Tomáš Lysý

Tisková konference: Karel Nekvasil (Dukla) a Aleš Totter (Slavia)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha 3:0

Video: HokejkaTV