4:3p
(2:3, 1:0, 0:0 - 1:0)

Junioři porazili Zlín i podruhé a mají tři postupové mečboly

08.03.2024 / Tomáš Lysý

Stejně jako v prvním zápasu, také tentokrát bylo úvodní dějství bohaté na branky a přineslo jich hned pět. Dukla dvakrát vedla zásluhou Tobiase Chlubny a Jakuba Modla, ale za hosty dvakrát srovnal Martin Holba a hned po něm poslal Zlín naposled v zápasu do vedení Matyáš Horský. Ve druhé třetině vyrovnal Šimon Báťa a čekalo se na rozhodující gól, který nepřicházel i přes několik přesilových her. V závěru základní části dostala Dukla výhodu dlouhé přesilovky za pětiminutový krosček Zavřela. Hned po vypršení trestu v 63. minutě prodloužení vstřelil vítěznou branku Tomáš Vandas a červenožlutí vedou v sérii 2:0 na zápasy. V pondělí mohou ve Zlíně slavit postup do čtvrtfinále.
08.03.2024 18:00, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Cinka – Vovsík (C), Topol, Číhal (A), Jeletz, Vandas, Vildomec, Löffler – Katolický, Báťa (A), Klapica – Rauš (A), Niederhafner, Váňa – Nosek, Chlubna, Modl – Peš, Coufal, Jáchym Jungwirth
4

Berani Zlín

Kowalczyk – Zavřel, Špaňhel, Šišák, Velikovský, Lukaštík, Nábělek, Burian (C) – Vašíčko, L. Heš, Urban – Horský, Holba, Pilát – J. Heš, Kaláč, Nekvapil – Čechmánek (A), Pešák, Vaculík
3
Branky a nahrávky: 6. Chlubna (Nosek, Číhal), 17. Modl (Nosek, Vovsík), 27. Báťa (Katolický, Vovsík), 63. Vandas (Katolický, Rauš) – 7. Holba (Urban, Špaňhel), 18. Holba (Vašíčko, Špaňhel), 19. Horský (Pilát, Čechmánek). Rozhodčí: Zeliska, Hacaperka – Kotlík, Hradil. Vyloučení: 6:3, navíc Zavřel (ZLN) 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 178. Střely na branku: 39:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Hned po třech minutách zápasu šli hosté do přesilové hry, ale Cinka si se všemi pokusy poradil a po skončení trestu Dukla poprvé skórovala. Noska, který jel sám na branku, ještě ve velké šanci vychytal Kowalczyk. Dukla se ale dostala rychle k puku. Katolický dal kotouč mezi kruhy na Číhala, při jehož střele clonil brankáři Nosek, jenž z předbrankového prostoru posunul puk Tobiasi Chlubnovi a ten zblízka dostrkal puk do sítě. Srovnáno bylo za 62 sekund. Urban se dobrým průnikem prosmýkl až před branku, ale zastavili ho obránci Dukly. Mezi kruhy se chopil kotouče Martin Holba, jenž při kličce doleva spadl, ovšem i v pádu poslal puk pod Cinkou do sítě.

Oba celky se nadále tlačily do útoku a daly tak vzpomenout na předešlé utkání, kdy v první třetině padlo pět branek. A stejně dopadla i tato první dvacetiminutovka. V polovině 17. minuty ukázal skvělou individuální akci Jakub Modl, jenž završil jihlavský tlak. Chopil se ve středním pásmu puku po pasu Noska, vyhnul se útočníkovi Hešovi i obránci Šišákovi a tváří v tvář Kowalczykovi se trefil nad jeho vyrážečku. Odpověď Beranů byla tentokrát ještě rychlejší. Martin Holba vybojoval u mantinelu puk i díky dobré práci spoluhráče Vašíčka. Najel si na pravý kruh a prosadil se střelou na bližší tyč, lapačka Cinky máchla naprázdno. Za 72 sekund již hosté vedli. Čechmánek získal puk po chybné rozehrávce Dukly, sjel si mezi kruhy a trefil levou tyčku. Zlín se ihned chopil puku, Pilát poslal přihrávku z velkého úhlu z pravé strany před branku a Matyáš Horský se v provozu před Cinkou zorientoval nejlépe – přesně usměrnil puk do sítě - 2:3.

V prvním vzájemném zápasu vedla Dukla po první třetině 3:2 a soupeř rychle srovnal. Stejné to bylo i nyní, akorát v opačném gardu. Ze druhé části uplynuly jen čtyři a půl minuty, když šla Dukla do přesilovky. Báťa z levé strany přihrál na modrou pro Vovsíka, který pálil vedle branky. Puku se za svatyní Kowalczyka rychle chopil Katolický a přiťukl ho Šimonu Báťovi, který udělal zpoza klece rychlý pohyb směrem k pravé tyči a zaskočil brankáře - 3:3. Ve druhé polovině třetiny se hra začala trošku přiostřovat a důkazem byly čtyři minuty za vysokou hůl Chlubny, leč branka nepadla a navíc hosté v polovině vlastní přesilovky sami faulovali.

Třetí část začala opatrně, nikdo nechtěl udělat chybu. Dukla v jejím začátku hned zvládla oslabení a rázem byla aktivnějším týmem. Červenožlutí měli šance na opětovné vedení, ovšem Zlínští odolávali. Necelé dvě minuty před koncem třetiny chybělo málo Číhalovi, který v jasné šanci po Pešově přistrčení sám z kruhů přestřelil. Nedlouho poté přišel jeden z klíčových momentů zápasu. Domácí forvard Nosek byl velmi dotěrný směrem k obránci Zavřelovi a v jednom ze soubojů si počínal nedovoleně. Při Noskově dalším napadání však Zavřel trefil soupeře krosčekem na hlavu a dostal pět minut a do konce utkání. Tresty se pokrátily a Dukla šla do tříminutové přesilové hry.

Dukla si vzala oddechová čas, ovšem do konce základní části svou přesilovku nevyužila a stejně tomu bylo i na začátku prodloužení. Zejména velká šance Peše, který byl sám před brankou, volala po brance. Ačkoliv Zlín oslabení i tak zvládl, přesto inkasoval rozhodující branku. Již v plném počtu hráčů na ledě se totiž Báťa v pravém rohu nenechal odstavit od puku. Počkal si, povyjel si za branku a na levém kruhu našel zcela volného Tomáše Vandase, který si zpracoval kotouč a následně zamířil kolem lapačky Kowalczyka přesně k jeho pravé tyči - 4:3 po prodloužení. Dukla tak vede v sérii 2:0 na zápasy a v pondělí bude moct na ledě Zlína rozhodnout o svém postupu do čtvrtfinále.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (Berani Zlín): Utkání bylo vyrovnané, bohužel jsme se na konci dopustili nedisciplinovanosti. Oslabení jsme ubránili, ale domácí pak měli vítr v prodloužení a dali rozhodující branku.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Druhý krok je pro nás hrozně důležitý. Neříkám, že jsme zopakovali výkon z předešlého utkání, ale jsme rádi za výhru. Máme důležitý náskok dvou zápasů a Zlín bude pod velkým tlakem. Nebyli jsme tentokrát úplně lepší a vstup do utkání nám úplně nevyšel. Bylo vidět, že se na nás Zlín trošku připravil. Ale od druhé třetiny jsme zase začali hrát naší hru a přijali jsme trošku důraz na úkor hokejovosti, což se nám vyplatilo. Utkání jsme dokázali srovnat a hra se pak hodně rychle přelévala se šancemi na obou stranách. Mohli jsme utkání rozhodnout daleko dříve, bohužel jsme nevyužili v závěru dlouhou přesilovou hru, kterou nám soupeř nabídl. Ale za bojovnost, nasazení a tím, co předvádíme, jak vždy zapneme play off mód, jsme si druhý krok zasloužili. Obrovská pochvala do kabiny a věřím, že v pondělí pojedeme do Zlína a vrátíme se hned domů.