Čeká nás nejtěžší krok, který chceme společně s fanoušky zvládnout, říká Radim Toman

14.03.2024 / Tomáš Lysý

V sérii s Porubou se i ve třetím utkání potvrdilo, že tým, který vstřelí branku jako první, prohraje. Jihlava se nezalekla vedení soupeře 0:1 a ještě do první třetiny otočila stav. Poté už byl zápas plně v její režii. „Vyhráli jsme, máme další korálek a vedeme v sérii 2:1. Prohrávali jsme 0:1 po možná trošku sporné brance, ale v této lize není video, takže nemůžeme soudit nějak dále. Rozhodčí gól uznal a musíme to respektovat. Nesložilo nás to, naopak nás inkasovaná branka nakopla. Bery to v brance krásně zavřel, celý zápas chytal nádherně a my jsme dali 29 sekund před koncem první třetiny důležitý gól na 2:1. To nás nakoplo, vyhráli jsme, máme další korálek a jedeme dále,“ hodnotí utkání několika slovy útočník Radim Toman, který dal branku na 5:1.

První důležitý moment uvedl Radim Toman již v prvním hodnocení zápasu, tedy branku těsně do kabin na 2:1. Další zlomová událost přišla v polovině zápasu. Do té doby se hrálo bez přesilovek, ale poté Poruba předvedla dva zbytečné fauly během pár sekund a Dukla šla do dvouminutové přesilovky pět na tři. Jihlavští potvrdili, že jim početní výhody v play off neskutečně sedí a vstřelili 11. a 12. branku v přesilovce během šesti utkání vyřazovací části. „Samozřejmě i přesilovka byla důležitá, protože jsme v ní dali dva góly. Je super, že jsme jí využili. To nás uklidnilo, zkušeně jsme si pak zápas pohlídali a dali jsme do něj pravé play off emoce, pravý play off hokej,“ myslí si jihlavský hráč s číslem 91.

Kdo by to byl čekal. Dukla po sérii porážek na konci základní části tak tak bojovala o předkolo, ve kterém prohrála úvodní zápas minisérie na dva vítězné zápasy na Slavii. V dalších pěti utkáních ale prohrála pouze jednou a nyní má na lopatě největšího favorita play off. „Chybí nám jeden zápas, jeden krok, ale strašně velký krok. S respektem přistoupíme ke čtvrtému utkání, které budeme chtít zvládnout za každou cenu, abychom už nemuseli jet do Ostravy a postoupit dále,“ je si vědom zatím „pouze“ dobře rozehrané série. „Je to krásné, kdo by to asi v základní části čekal. Semkli jsme se, jsme tým a neřešíme, kdo co jak týmově boduje. Hrajeme týmově, a to je přesně to, jak se hraje play off. Sílu jsme ukázali a doufám, že jí ukážeme ještě více,“ hlásí v pozitivních emocích Radim Toman.

Častý obrázek play off. Radim Toman (vlevo) se raduje z gólu svého nebo svých spoluhráčů během přesilové hry. Foto: Luboš Vácha

Také on sám pociťuje formu, kterou v základní části příliš nepoznal. Zatímco během 39 utkání dlouhodobé části získal 9 bodů (3+6), nyní stejný počet nasbíral za šest utkání play off. „Jsem za to strašně rád, ale vrátilo se mi, jak pracuji celou dobu. Měl jsem nějaké neshody ve Frýdku-Místku a nevyšlo mi to tam podle představ. Přišel jsem do Jihlavy, trenéři mne dali důvěru a hráči mne od začátku podporují. Není tady žádný problém. Snažím se jim to vracet a doufám, že to zatím plním. Hraje se mi skvěle, mám vedle sebe skvělé spoluhráče. Doufám, že to vydrží a hlavně ať jdeme týmově co nejdále,“ chválí celý kolektiv a nehledí na osobní statistiky.

Slavit ale jen do půlnoci. Nyní přichází na řadu čtvrtý zápas, ve kterém Dukla může proměnit postupový mečbol, což ale Poruba nebude chtít ani v nejmenším náznaku dopustit. Ostravané nechtějí být tím vítězem základní části, který stejně jako v roce 2016 a 2022 vypadne již ve čtvrtfinále. „Teď nás čeká ten nejtěžší krok, který je opravdu nejtěžší. Musíme se dobře vyspat, najíst a týmově to zvládnout. Hrát aktivně, jako ve třetím utkání,“ hledá Radim Toman recept na úspěch a závěrem dává fanouškům ten nejlepší vzkaz: „Pojďme do toho společně s fanoušky, pojďte nás podpořit dále, jste skvělí. Nádhera, skvělé, jsme skutečně moc rádi za jejich podporu, která je tady v této hale fakt slyšet. Kolikrát mám na střídačce husinu a je fakt neuvěřitelné, když hala začne dunět. Pojďte nás podpořit dále, jste skvělí a my se vám to budeme snažit vrátit výkony na ledě!“

Radim Toman po výhře 5:1 ve třetím čtvrtfinále

Autor videa: Tomáš Lysý

Tisková konference: Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava) a Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: ČF3: HC Dukla Jihlava – HC RT TORAX Poruba 2011 5:1

Video: HokejkaTV