Jsem strašně pyšný na všechny kluky v týmu, říká Tomáš Harkabus

15.03.2024 / Tomáš Lysý

Trenér Viktor Ujčík ho po dvou zápasech čtvrtfinále v Porubě nazval blanickým rytířem. Útočník Tomáš Harkabus totiž už v tu dobu přispíval k výraznému výkonu Dukly v play off sedmi brankami. Ve dvou domácích zápasech čtvrtfinále přidal další čtyři trefy a měl zásadní podíl na postupu týmu do semifinále. Ve čtvrtém utkání navíc odehrál svůj 400. zápas v Jihlavě. „Mám Duklu v srdci. Moc si cením toho, že jsem v Dukle mohl zatím odehrát tolik zápasů a doufám, že jich ještě hodně přidám. Je to krásný milník, ale jedeme dále,“ soustředí se na semifinále proti Vsetínu.

Jihlavští hokejisté se stali po Ústí v roce 2016 a Prostějově v roce 2022 dalším týmem, který ukončil sezonu vítězi základní části již ve čtvrtfinále. Dukla dovolila Porubě vyhrát pouze druhý zápas čtvrtfinále, kde ještě pár minut před koncem držela remízu. Domácí dvojzápas zvládla skvěle, dvěma výhrami při skóre 10:4. „Fantazie, euforie, nikdo asi nečekal, že vyřadíme Porubu 3:1. Jsem strašně pyšný na všechny kluky v týmu. Moc děkujeme fanouškům, kteří nás skvěle podporovali. Je to prostě paráda, fantazie a euforie,“ je šťastný Tomáš Harkabus, který zaznamenal v play off již 11. branek a většinu z nich při přesilovkách. Ovace si nenechává pro sebe, děkuje spoluhráčům a zejména Tomášům Čachotskému a Havránkovi. „Kluci mi to skvěle připravují. Havran šel v přesilovkách k nám nahoru do pozice beka a skvěle to tam rozdává. Čagy to samé. Oba výborně tvoří hru, umí výborně nahrát a přehrát bránícího hráče. A já se to snažím trefovat,“ popisuje recept na svou obrovskou formu.

Poruba nenašla recept na jihlavské přesilovky, Tomáše Harkabuse a obrovskou bojovnost a soudržnost celého týmu. Útočník Dukly si myslí, že dost možná klíčový byl první zápas v Pelhřimově, po kterém si svěřenci trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila vybojovali mečboly. „Strašně důležité bylo, že jsme uhráli třetí zápas. Vedli jsme 2:1 na zápasy a šli jsme s výhrou v zády do čtvrtého zápasu. Oni museli a my jsme ve čtvrtém zápasu uválčili postup,“ raduje se hráč s číslem 71, pro kterého byl čtvrtý zápas jeho 400. utkáním v dresu Dukly Jihlava.

Tomáš Harkabus v Dukle:

Základní část: 308 zápasů, 87 branek, 82 asistencí, 169 bodů
Play off a baráž: 92 zápasů, 29 branek, 21 asistencí, 50 bodů

Při odpovědi na jeho milník je jasné, jak moc se mu Dukla zaryla pod kůži. V klubu kroutí šestou sezonu v řadě, předtím odehrál v Jihlavě ještě sezonu a půl. „Mám Duklu v srdci. Moc si cením toho, že jsem v Dukle mohl zatím odehrát tolik zápasů a doufám, že jich ještě hodně přidám. Je to krásný milník, ale jedeme dále,“ uzavírá rozhovor aktuálně druhý nejzkušenější hráč týmu.

Tomáš Harkabus po postupu do semifinále

Autor videa: Tomáš Lysý

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) – Jiří Režnar (Poruba)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC RT TORAX Poruba 2011 5:3

Video: HokejkaTV