4:3p
(1:2, 2:1, 0:0 - 1:0)

Druhé čtvrtfinále juniorů pro Spartu. Domácí rozhodli v prodloužení

19.03.2024 / Vít Trubička

Junioři odehráli na ledě pražské Sparty druhé čtvrtfinálové utkání. Znovu museli otáčet úvodní ztrátu, avšak tentokrát se jim zadařilo dostat zápas hned dvakrát do vedení. Nejprve otočili vývoj utkání ve prospěch Dukly Lukáš Číhal a Tomáš Vandas, pak jej znovu uzmul pro Jihlavské Hynek Peš. Domácí tým ale zvládl srovnat a po bezbrankové závěrečné třetině rozhodl v nadstavbové části. Na Jihlavu tak čeká na vlastním ledě boj o přežití.
19.03.2024 18:00, DHL Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Sparta Praha

Vedral – Samson, Culek, Červenka, Bartoň, Cichoň, David (A), Mack – F. Novák, Fábry (C), Bareš – Hauser (A), Senčák, Daníček – Holeček, Odehnal, Stěpančuk – Hrubý, L. Novák, Poláček
4

HC Dukla Jihlava

Sigmund – Topol, Vovsík, Vildomec, Číhal, Vandas, Löffler, Jeletz – Kudrna, Báťa, Katolický – Peš, Modl, Chlubna – Nosek, Váňa, Niederhafner – Jáchym Jungwirth, Coufal, O. Chvátal
3
Branky a nahrávky: 7. Odehnal (Holeček, Samson), 27. Samson (Hauser), 37. Daníček (Hauser), 62. Daníček (Hauser, Červenka) – 12. Číhal (Váňa), 18. Vandas (Peš), 30. Peš (Váňa). Rozhodčí: Hucl, Zeliska - Malý, Sýkora. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 31:35. Diváci: 105. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Start druhého čtvrtfinále vyšel o něco lépe domácí Spartě, která brzy obsadila pozice v prostoru před Filipem Sigmundem. Na to Jihlavští reagovali protiútoky, přesto nakonec byli první, kteří inkasovali. Přesně v sedmé minutě převzal odražený kotouč od Sigmundových betonů Mikuláš Odehnal a rychle jej poslal za záda gólmana Dukly.

Tento stav se ovšem Jihlavským nelíbil, proto vzápětí rychle vyvezl touš dopředu Hynek Peš. Tomu se však v souboji jeden na jednoho proti sparťanskému brankáři uspět nepodařilo. Sparta vzdorovala jen díky icingům a také záhy inkasovala. Přihrávku zleva od Váni převzal na vrcholu stojící Lukáš Číhal, který ihned vypálil přesně do branky Pražanů.

Oproti předchozímu duelu tentokrát tlak Sparty po inkasovaném gólu nijak dlouhý nebyl a byla to naopak Dukla, která se ujala postu aktivnějšího celku. A svou snahu přetavila v trefu, díky níž se poprvé v této sérii dostala do vedení. Tomáš Vandas obdržel přesný pas od Hynka Peše a namířil puk nad lapačku sparťanského brankáře Vedrala.

Pražané ještě v závěru úvodní dvacetiminutovky zatápěli obraně Dukly v přesilové hře. Avšak díky obětavosti v blokování střel a několika vydařeným zákrokům Filipa Sigmunda odcházel tým z Vysočiny do kabin s náskokem jednoho gólu.

Prostřední perioda byla zahájena vyrovnaným hokejem se šancemi víceméně shodně na obou stranách. Dukla získala poměrně brzy početní výhodu, kterou ale nevyužila a navíc vzápětí inkasovala vyrovnávací gól ze strany domácího týmu. V samostatném úniku si Oliver Samson obhodil dva hráče Jihlavy a zamířil do levé šibenice Sigmundovy klece.

Takový stav ale dlouho nevydržel a v polovině zápasu si Dukla vzala náskok zpět. Tentokrát se vydal do brejku Hynek Peš, na jehož střelu do levého horního růžku už Vedral nedosáhl.

Pak se ale opakoval scénář z úvodu tohoto dějství. Jihlavským nejprve gólově nevyšla přesilovka, ač v ní byli útočně aktivní. Načež se Spartě povedlo znovu srovnat stav utkání. Přihrávku do středního pásma obdržel Marek Daníček. který se vytáhl mezi kruhy a poslal hrací předmět směrem k levici gólmana Jihlavy.

Ještě na samém konci této fáze utkání se Dukla útočnou silou snažila potřetí zlomit vývoj klání ve svůj prospěch. Leč tentokrát Šimona Vedrala přelstít nedokázala a závěrečná třetina začala za vyrovnaného stavu 3:3.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky se Jihlavští statečně bránili v oslabení. Pak se početní síly obrátily, přesto se Dukle výrazně nepodařilo střelecky zahrozit. K vidění tedy následně bylo vidět přelévání šancí od jedné branky k druhé a naopak. I tak se ale na kotouči držela více Jihlava.

V této fázi utkání se blýskl Filip Sigmund, který polapil kotouč od zakončujícího Senčáka po jeho samostatném brejku. Hra postupně nabírala stále a více na obrátkách ve snaze obou celků o ukořistění kýžené čtvrté branky. Blízko skórování byl Tomáš Vandas, který orazítkoval tyčku sparťanské svatyně. Domácí záhy těsně minuli v přečíslení dvěma proti jednomu.

Poslední dvě minuty třetí třetiny znovu zahajovala Dukla v přesilovce. Tu dlouho sehrávala v útočné třetině, pak ovšem musela čelit rychlému trojnásobnému přečíslení Sparty. Gól už ale k vidění nebyl a čtvrtfinálové klání pokračovalo prodloužením.

Nastavený čas odstartovalo další střídání ve střeleckých šancích. Právě z jednoho takového úspěšně zahrozila Sparta, když po rychlém brejku poslal Hauser puk přesně doprava na Marka Daníčka. Ten v bleskové rychlosti neminul prostor u bližší tyče jihlavské branky. Junioři Dukly tedy budou odvracet v příštím klání na svém ledě konec sezony.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Myslím, že jsme podali mnohem lepší výkon než v prvním čtvrtfinále. Bylo tam spoustu energie, měli jsme i několik šancí. Pozitivní bylo, že jsme se vždy dostali do vedení. Ale bohužel po našich chybách to soupeř srovnal. Měli jsme rozhodnout minutu a padesát vteřin před koncem v přesilovce, což se nepovedlo. V prodloužení nastala jedna malá chybička a soupeř měl tak kvalitní hráče, že jí dokázal využít. Nic nebalíme, v Jihlavě nás čeká ještě tuhý boj a věřím, že se tam bude hrát minimálně dvakrát.