Lotyšsko zahájilo přípravu na mistrovství světa, šanci zabojovat o místo dostal i obránce Patriks Ozols

31.03.2024 / Daniel Lhotský

Zhruba měsíc před začátkem květnového mistrovství světa národní týmy postupně zahajují přípravné kempy, ze kterých vykrystalizují soupisky týmů pro atraktivní turnaj v Praze a Ostravě. Během velikonočního víkendu zahájila svůj kemp také reprezentace Lotyšska, která už potřetí v řadě pozvala do přípravných zápasů obránce Dukly Patrikse Ozolse. Společně s ním posílil reprezentaci z českých soutěží ještě vítkovický Roberts Bukarts. Ozols tak dostane příležitost navázat na Mihu Štebiha, který se na posledním mistrovství v Česku v roce 2015 probojoval do finální nominace také jako hráč Dukly Jihlava.

Cesta na mistrovství světa z druhé nejvyšší české soutěže bývá náročná, není ovšem zcela nereálná. Především u zemí, které nepatří mezi hlavní favority na medaili, se to několika hráčům povedlo. Již zmiňovaný Miha Štebih reprezentoval Slovinsko na mistrovství světa 2015, o rok později se na každoroční svátek hokeje probojoval János Vas, který tehdy hrál v čerstvě prvoligové Slavii Praha.

Patriks Ozols se o možnosti zabojovat o místo na mistrovství světa dozvěděl ještě v průběhu vyřazovacích bojů v Chance lize. „Generální manažer národního týmu se mi poprvé ozval už v polovině března. Potom, když jsme prohráli pátý zápas se Vsetínem, mi hned poslal pozvánku do národního týmu. Nebyl jsem z toho nějak moc překvapený, každopádně pozvánka mě potěšila.“

Dlouhou sezonu si tak Ozols může v případě nominace na turnaj prodloužit až o měsíc a půl. „První dva zápasy odehrajeme 4. a 5. dubna v Rize proti Rakousku. Člověk se samozřejmě cítí unaveně a prázdně po tak dlouhé sezoně, ale pro mě je to zároveň skvělá příležitost hrát a reprezentovat národní tým na nejvyšší úrovni. Je to velká pocta a obrovský zdroj motivace do tréninku,“ těší Ozolse možnost reprezentovat svoji zemi.

V letošní sezoně naskočil Patriks Ozols už do čtyř zápasů v dresu Lotyšska, nyní dostane možnost vybojovat si místenku na jednu z nejprestižnějších hokejových akcí světa. Foto: Barbora Stránská

Na minulém mistrovství světa by se mohl Patriks Ozols spolehnout na podporu přátel a rodiny. Zda se někteří z nich chystají i na turnaj v Česku, obránce Dukly zatím neřešil. „Popravdě jsem o tom ještě nepřemýšlel, zatím jsme to s rodinou neřešili. Aktuálně se soustředím hlavně na to, abych během tréninku a přípravných zápasů ukázal to nejlepší, co ve mně je,“ přiznal.

Boj o finální nominaci na mistrovství v Praze a Ostravě bude náročný, také Lotyšsko bude verbovat hráče z nejlepších evropských soutěží nebo i ze zámoří. „Máme hodně obránců, kteří mohou reprezentovat Lotyšsko na nejvyšší úrovni. Konkurence bude veliká a bude hodně těžké se probojovat do finální nominace,“ potvrdil Ozols. Zároveň ale předem nic nevzdává. „Pokud si ovšem nevěříš, tak nemá smysl na přípravný kemp vůbec jezdit,“ dodal.

Také jednatel klubu Bedřich Ščerban věří, že by se Ozols mohl na mistrovství světa probojovat. „Patriks se, stejně jako celý tým, během sezony výkonnostně a herně posunul. Není to typ obránce, který vás zaujme na první pohled, nevyčnívá. Je typ takového nenápadného, ale spolehlivého beka. Je mladý a může se ještě hodně zlepšit. Myslím si, že je na hraně nominace, ale mohl by to udělat,“ přidal svůj pohled na věc.