Jihlavští hráči se na konci sezony opět představí v reprezentacích

16.04.2024 / Tomáš Lysý

Na závěr sezony přichází další vrcholné hokejové reprezentační akce. Největší z nich je mistrovství světa v ledním hokeji, které pořádá Česká republika. O účast na závěrečném šampionátu v dresu Lotyšska bojuje obránce Dukly Patriks Ozols, za českou reprezentaci by si doma rádi zahráli bývalí jihlavští hráči Ondřej Beránek a Jakub Flek. Jihlavského útočníka Maxima Burkova čeká s parťáky pořádně těžká šichta – udržet estonskou reprezentaci do 18 let na domácím mistrovství ve skupině 1B. Dukla má zástupce i v dalších týmech. Do družstva U-20 pod vedením trenéra Patrika Augusty dostal pozvánku obránce Tomáš Vandas. Branku týmu U-17 bude hájit Ondřej Štěbeták, jedním z lídrů celku U-16 na domácím turnaji bude útočník Šimon Katolický. Gratulujeme všem k nominacím a ať se daří!

Reprezentace ČR

Rok 2024 má mnoho sportovních vrcholů a jedním z nich je mistrovství světa v ledním hokeji, které se opět uskuteční v České republice. Přípravné kempy a zápasy jedou na plné obrátky a o nominaci budou usilovat i dva hráči, kteří dříve strávili necelou sezonu v Dukle Jihlava. Jde o útočníky Ondřeje Beránka a Jakuba Fleka, kteří již v kariéře mají zkušenosti z hokejového šampionátu, druhý jmenovaný před dvěma lety získal bronz. Mistrovství světa proběhne od 10. do 26. května v Praze a v Ostravě.

Reprezentace Lotyšska

V ostré přípravě na hokejový reprezentační vrchol je také lotyšská reprezentace i s jihlavským obráncem Patriksem Ozolsem, jenž může být dalším hráčem, který se podívá z Chance ligy až na mistrovství světa - psali jsme zde. Lotyši mají za sebou zatím čtyři přípravné zápasy, které vždy dopadly stejným výsledkem 3:2. Lotyšská reprezentace dvakrát porazila Rakousko tímto poměrem na nájezdy, nyní s Finskem podlehla 2:3 na nájezdy a po základní hrací době. Patriks Ozols odehrál oba zápasy proti Rakousku a druhý mač proti Finsku. Jeho národní tým čekají ještě dva zápasy proti Švýcarsku a Norsku.

Reprezentace ČR do 20 let: Turnaj pěti zemí v Popradu

Nejstarší mládežnická kategorie má před sebou poslední turnaj této sezony. Tým pod vedením odchovance jihlavského hokeje a bývalého trenéra A-týmu a mládeže Dukly Patrika Augusty pojede na turnaj do Slovenska. V nominaci je i obránce jihlavských juniorů Tomáš Vandas a odchovanec Dukly Martin Matějíček, jenž před sezonou 2023/2024 odešel do kanadské juniorské soutěže Ontario Hockey League a během ročníku změnil působiště z Owen Soundu na současný Peterborough. Národní tým se postupně utká se Slovenskem (17. 4.), se Švýcarskem (18. 4.), změří síly s Finskem (19. 4.) a závěrečný zápas sezony ho čeká se Švédskem (20. 4.).

Reprezentace ČR do 18 let: Mistrovství světa

O nominaci na vrchol mistrovství světa hráčů do 18 let usilovali i současní či bývalí hráči Dukly. Pozvánku na první kemp dostal brankář dorostu a juniorů Ondřej Štěbeták, který ale věkově patří do kategorie U-17, a bývalý hráč jihlavské mládeže Adam Veselský (nyní Kometa). Mezi náhradníky byl útočník juniorů Dukly Rostislav Nosek a klubový odchovanec Jindřich Habermann, jenž je nyní také v Kometě. Pozvánku na druhý kemp dostal už pouze Ondřej Štěbeták, mezi náhradníky byly Nosek s Habermannem. Třetí kemp se přímo žádného z uvedených hráčů netýkal, mezi náhradníky byli Štěbeták, Nosek i Habermann.

Reprezentace Estonska do 18 let: Mistrovství světa divize 1B

Velmi těžký úkol čeká útočníka juniorů a A-týmu Dukly Maxima Burkova. Se svými parťáky totiž chce udržet pro estonský tým do 18 let výkonnostní divizi 1B (tedy třetí nejvyšší kategorii). Estonci do této skupiny postoupili v roce 2022 a loni se zvládli zachránit, když pod sebe dostali sestupující Polsko. Letos čeká Estonce na domácím mistrovství v Tallinu těžká šichta, postupně se utkají s Itálií, Slovinskem, Francií, Litvou a Koreou. První dva zápasy se Estoncům nevydařili. V prvním utkání proti Itálii prohráli 0:4. Ve druhém zápasu proti Slovinsku snižoval Maxim Burkov na začátku třetí třetiny na 2:4, ale více branek již Estonsko nedalo a naopak prohrálo 2:6.

Maxim Burkov (uprostřed ve výskoku) během prvního zápasu na mistrovství světa hráčů divize 1B proti Itálii. Foto: Catherine Kõrtsmik

Reprezentace do 17 let: Turnaj pěti zemí ve Švédsku

Poslední turnaj čeká i reprezentaci do 17 let, která vyrazí na sever. Ve Švédsku totiž čeká budoucí osmnáctku turnaj pěti zemí ve Švédsku. Český národní tým postupně prověří Finsko (17. 4.), Švédsko (18. 4.), Švýcarsko (19. 4.) a Slovensko (21. 4.). Půjde tedy o stejné soupeře, jako má dvacítka na turnaji na Slovensku. Pozvánku na švédský turnaj dostal brankář Dukly Ondřej Štěbeták s bývalým brankářem jihlavské mládeže Jiřím Novákem (nyní České Budějovice).

Reprezentace do 16 let: Turnaj čtyř zemí v ČR

Do finále celé sezony jde i reprezentační šestnáctka, která se bude chtít předvést na domácím turnaji v Kravařích. Na něj jedou všichni lídři týmů a hlavním z nich je útočník dorostu a juniorů Dukly Šimon Katolický. Mezi náhradníky je jihlavský útočník David Zmrhal, který byl na konci února s Katolickým i na Skills campu v Kravařích. Reprezentace změří síly ve třech dnech se třemi soupeři – nejprve ji čeká Slovensko (19. 4.), poté Švédsko (20. 4.) a nakonec Finsko (21. 4.).

Šimon Katolický v letošní sezoně získal v reprezentaci stříbrnou medaili z olympijských her mládeže. Foto: OIS / Joel Marklund

HC Dukla Jihlava všem nominovaným hráčům gratuluje a přeje hodně úspěchů v reprezentačním dresu.