Byli jsme trochu nervózní, prozradil Jozef Lukáč

13.09.2006 / Jakub Mezlík

První soutěžní zápas za Duklu odehrál proti Ostravě slovenský obránce Jozef Lukáč a fanouškům na Horáckém zimním stadionu se představil v dobrém světle. Hned v prvním utkání v jihlavském dresu zaznamenal branku a k dalším dvěma neměl daleko. Přesto nebyl se svým výkonem úplně spokojený. „Dostal jsem dvě branky a já jsem tam od toho abych ty branky nedostával, takže je ještě co zlepšovat,“ sype si popel na hlavu Lukáč. Jako správný kapitán se ukázal Oldřich Bakus, který vstřelil úvodní gól a i v dalších minutách držel šance Dukly, přesto však nezabránil prohře 4:6 s ostravskou Sarezou, v jejímž dresu nastupuje i Milan Baranyk, který strávil část loňské sezony v Jihlavě na hostování.

Fanoušci jsou plni očekávání, vrcholí i nervozita hráčů, konečně se všichni dočkali prvního kola nové prvoligové sezony! V úvodním utkání Dukla naposled ztratila body v sezoně 1999/2000, když remizovala v Berouně 1:1. Letos však úspěšnost zahajovacích zápasů vzala za své. Ostravská Sareza vyloupila Horácký zimní stadion a odvezla si výhru 6:4. Na obou stranách bylo zpočátku znát, že se sezona teprve rozbíhá. „Bylo vidět, že jsme byli trochu nervózní, až na pár výjimek máme mladý kádr, takže se to dalo trochu čekat,“ říká Jozef Lukáč - akvizice ze Slovenska. V podobném duchu mluví i ostravský Milan Baranyk: „Byl jsem nervózní, nikdo neví, co má očekávat, navíc mně osobně se v přípravě se nedařilo, tak jsem to chtěl změnit.“

Dukla se dostala zásluhou kapitána Oldřicha Bakuse brzy do vedení, pak se jí naskytla přesilovka 5 na 3, kterou však domácí nedokázali zužitkovat. „Kdybysme v té přesilovce dali na 2:0, zápas by se vyvíjel úplně jinak,“ hořekuje jihlavský kapitán. Sareza totiž do konce první části vyrovnala a na začátku druhé třemi slepenými góly rozhodla utkání. „Já bych to přikládal spíš štěstí, oni třikrát vystřelili a třikrát to tam padlo,“ říká Bakus. I Baranyk vidí klíčový moment ve stejné části hry: „Měli jsme štěstí, že jsme dali ty tři branky, ale myslím, že jsme si to sami zkomplikovali potom svoji pasivitou.“ Dukla totiž v poslední třetině zavelela k náporu.

Za stavu 3:5 rozhodčí neuznal branku, kterou dosáhl Lukáč střelou od modré, pro postavení útočícího hráče v brankovišti. „Doma se to určitě nedělá, tam rozhodovali centimetry,“ stěžuje si slovenský obránce. „Hráči Ostravy by se nemohli zlobit, pokud by gól platil.“ Pak ještě Bakus snížil na 4:5 a naděje žila. „Vzchopili jsme se, tlačili jsme, ale už jsme to bohužel nedotáhli,“ smutní Bakus. „Chybělo trošku štěstí, snažili jsme se střílet na bránu, máme tam několik šikovných útočníků co dorážejí, ale nevyšlo to,“ není spokojen ani Lukáč.

Milan Baranyk se radoval z úspěchu svého klubu, přesto přiznal, že měl zpočátku trochu smíšené pocity. „Trochu jsem zavzpomínal na kluky, a že jsem tady hrál. Teď ale jsem v Ostravě tak hraju za Ostravu a čeká mě další zápas v Havlíčkově Brodě, nastiňuje i svůj další program. Jihlavská Dukla k dalšímu utkání cestuje na led Olomouce. „Další zápasy jsou před námi, teď už to bude lepší a lepší,“ věří Lukáč.