Kousal se do kádru Dukly neprobojoval ani letos

26.08.2008 / Eva Streichsbierová

Boj o místo brankářské dvojky v Jihlavě skončil, vítězem téměř měsíčního minisouboje dvou adeptů se stal dvacetiletý Vratislav Vajner. Hořkou pilulku vyřazení musel už druhý rok po sobě skousnout Roman Kousal. Konečný verdikt si oba gólmani vyslechli po dopoledním tréninku.

„Určitě to nebylo snadné rozhodování, ale na někoho to padnout muselo. A my se nakonec shodli, že do sestavy se nevejde právě Roman,“ prohlásil kouč jihlavských brankářů Petr Jaroš.

Co hrálo ve Vajnerův prospěch?
Jedním z nejdůležitějších faktorů byl asi ten, že Vráťa je náš hráč. A my prostě chceme pracovat hlavně se svými. Každopádně i Roman je kvalitní gólman. Myslím, že klidně může chytat první ligu.

Ublížilo Kousalovi to, že s vámi přeci jenom neabsolvoval celou přípravu?
Je pravda, že v květnu a v červnu ještě vůbec nebylo jisté, jestli s námi bude, nebo ne. Chodil jen několikrát za týden, ale pak na ledě už odmakal všechno stejně jako ostatní. Tedy až na ten týden, kdy jsme museli čekat, jestli nemá mononukleózu.

Loňský ročník pro něj skončil poměrně brzy, poranil si třísla. Limitovalo ho to nějak na ledě?
Vůbec ne, v tomhle nebyl absolutně žádný problém. Myslím, že Roman chytal solidně. Bohužel, jednoho jsme vyřadit museli. A podruhé to holt padlo na něj.

Asi není moc příjemné říct hráči, že končí...
Tahle situace je vždycky těžká. Tedy pokud gólman není vyloženě špatnej. Já vím, někomu se může rozhodnutí zdát nespravedlivé, jiný si může říct, že tady měl zůstat. Ale rozseknout to nakonec vždycky musí vedení. A my se zkrátka rozhodli věnovat svým hráčům.

Vajner má za sebou dva přípravné zápasy v dresu druholigového Žďáru nad Sázavou. Jaká s ním byla spokojenost?
Co mám informace, tak ten první odchytal solidně. Je jasné, že trošku přivykal, protože některé situace se oproti první lize liší. Chce to čas, musí se naučit s tím počítat. Jinak jsem osobně mluvil s prezidentem žďárského klubu a bylo mi řečeno, že s Vráťou počítají jako s jedničkou.

Některé zápasy se ale v sezoně budou krýt. Kdo v tom případě bude dělat dvojku v Dukle?
Máme dvě varianty. Buď by zaskočil Filip Novotný, nebo některý jiný brankář z extraligy. Je to v jednání.

A který gólman se do branky postaví ve zbývajících přípravných soubojích?
Proti Třebíči Milan Řehoř, ve čtvrtek v Brodě Filip Novotný. A v Třebíči a ve Zlíně zase Řehoř.