Jiná soutěž, ale stejně smutné loučení

16.03.2003 / Eva

Rostislav Malena, Tomáš Ficenc, Roman Hlouch a Petr Kaňkovský, kvarteto jihlavských hokejistů, které si během šesti dnů zahrálo playoff ve dvou různých soutěžích. První tři jmenovaní vyměnili červenožlutý dres Dukly Jihlava za modrobílý vítkovický a Petr Kaňkovský se pak v sobotu přesunul do Znojma. Všichni čtyři hokejisté dostávali na ledě hodně prostoru, nicméně po skončení zápasu zažili další smutné loučení se zcela zaplněnými ochozy zimního stadionu.
Vítkovice si pro trojici Malena, Ficenc, Hlouch, sáhly do Jihlavy už před pátým čtvrtfinálovým zápasem, a zatímco oba beci už měli s působením v nejvyšší soutěži zkušenosti z předchozích utkání, útočník Roman Hlouch si ve čtvrtek odbyl svoji extraligovou premiéru. Cesta na sever Moravy pro něj proto byla velkou neznámou. „ Nikdy jsem extraligu nehrál, takže nevím, do čeho jdu. Ani netuším, co po mně budou trenéři chtít,“ přiznal před svým odjezdem druhý nejproduktivnější hráč Dukly v playoff.
V zápase si nakonec vedl, stejně jako jeho spoluhráči, velmi dobře a postupně se propracoval ze čtvrtého až do třetího útoku. Objevil se i v několika dobrých střeleckých pozicích a pozor si tentokrát dával také na zbytečné vylučování. „ To moje časté sezení na trestné lavici v playoff pramenilo z nervů. Když je vypjatá atmosféra, tak člověk někdy nechtěně ujede. Přiznávám ale, že těch vyloučení bylo opravdu dost,“ vrátil se ke svým prohřeškům ve vyřazovacích bojích Roman Hlouch. Nakonec však ani pomoc jihlavského tria Vítkovicím k postupu do semifinále nestačila. Ve čtvrtek totiž prohrály v Třinci 0:1 a v sobotu pak na domácím ledě podlehly stejnému soupeři vysoko 2:6.
Ani další jihlavský útočník Petr Kaňkovský neměl v sobotu důvod k přílišnému optimismu. Poprvé po dvouleté přestávce se znovu objevil na znojemském zimním stadionu v dresu Orlů, ale z vítězství a postupu mezi čtyři nejlepší týmy, se po skončení zápasu radovaly hostující Pardubice. Při představování domácích hokejistů nastal v hledišti největší aplaus právě ve chvíli, kdy místní hlasatel vyslovil jméno - Petr Kaňkovský. „ Je samozřejmě vždycky hodně příjemné hrát před takovýmto publikem. Něco jsem ve Znojmě odehrál a cítím se tady skoro jako doma,“ těšila jihlavského forvarda přízeň znojemských fanoušků. Možnost startu v dresů Orlů přitom ještě v úterý odmítal. „ Myslím, že tam bych si mohl zahrát pouze v případě, že by se zranilo dvanáct až třináct útočníků,“ minimalizoval tehdy s úsměvem svou šanci. Už o pár dnů později bylo ovšem všechno jinak. „ Znojmo se ozvalo asi před třemi dny. Byl jsem hodně překvapený, ale na zápas jsem se moc těšil. Zahrát si extraligu a ještě k tomu playoff je vždycky velmi příjemné.“ K úplné spokojenosti chybělo Petrovi Kaňkovskému pouze vítězství. Stejně jako Dukla totiž také Orli na domácím stadionu prohráli a tím pro ně sezóna skončila. „ Řekl bych, že playoff v první lize a extralize je, a vlastně musí být, podobné. Všechny ty týmy hrají naplno, s obrovským nasazením a před plnými stadiony,“ srovnával po sobotním zápase boje v obou soutěžích jihlavský útočník.
Čtveřice hráčů Dukly Jihlava tedy zažívala v sobotu večer už podruhé v jednom týdnu neveselou rozlučku. Ostudu svému klubu však v nejvyšší soutěži rozhodně neudělala. Nezbývá než doufat, že co nevidět už kvůli extralize nebudou muset jihlavští hokejisté nikam jinam cestovat!