Jsem prostě hráč na play-off, směje se Říha

02.02.2009 / Pavel Zeman

Bylo tomu tak loni, zdá se, že tomu tak bude i letos. V sezóně 2007/2008 dokázal během 39 zápasů základní části vstřelit 5 branek. Stejný počet ale zaznamenal během 5 zápasů play-off. Letošní sezónu je na tom podobně. Během 29 střetnutí pouhé 3 góly. Nyní však přišly na řadu vyřazovací duely, a to znamená jediné: Nadešel čas Vladimíra Říhy. „Já vím. Kluci si už od rána ze mě dělají srandu, že jsem hráč akorát na play-off,“ pobavil střelec první branky utkání.

Jak již bývá zvykem, v zápasech s Havířovem se Jihlavě první třetina nedaří. Sobota 19.1.2008 byla na dlouhou dobu posledním datem, kdy Dukla dokázala vyjádřit převahu v první třetině brankami. Ani 2.2.2009 tato série nepadla. Jako první skóroval útočník Říha 38 vteřin po začátku druhé části. „Odrazil se tam ke mně puk, tak jsem udělal kličku brankáři a bekhendem jsem dal gól. Já mám takovéhle zápasy rád. Hraje se hodně v tempu, a to mi vyhovuje. Není čas přemýšlet nad tím, kde kdo je, co kdo udělá. To svižné tempo a rychlá střídání, to mi vyhovuje,“ rozplývá se Říha.

Osmadvacetiletý forvard si utkání užíval. Motivaci měl dvojnásobnou. Kromě touhy porazit Havířov, ho v uvozovkách hnala dopředu i přítomnost Petra Kaňkovského na protější straně hráčské lavice. Havířovský trenér, vedle kterého Říha v Jihlavě hokejově vyrůstal, mohl být na svého „žáka“ pyšný. „Tak Petr Kaňkovský se určitě bude chtít tady v Jihlavě vytáhnout. Nikdo nepočítal s tím, že to bude lehký soupeř. Oni měli perfektní začátek sezóny a já myslím, že to teď potvrzují, že nemají špatný mančaft. Mají dobré mužstvo. Navíc když na střídačce stojí Petr,“ tvrdí Říha.

Ve všech třech gólech domácího celku měl prsty Daniel Hodek. Nejprve připravil gólové potěšení svému spoluhráči a poté už si užíval radosti sám. Zatímco k druhé trefě se hodí přívlastek pojišťovací, k té první pasuje spíše nádherná. „To je o štěstí. Snažil jsem se to trefit hned z voleje. Gólman než se přesune, tak tam má dost místa a mě to padlo do víka. Je to určitě důležitý vítězství, ale hraje se to na tři. Ten první krok jsme udělali my, a to je dobře,“ volí opatrně slova.

Hodek stihl také vyfasovat „desítku“. Po jednoduchém zásahu do opuštěné klece se jihlavský střelec po ataku Pantera poněkud moc okatě skácel k zemi. „No jó... No tak, tohle je prostě play-off,“ popisuje šibalsky vypjatou atmosféru play-off.

Že se vyplatí zachovat si nadhled a dobrou náladu ví i kouč hostů. Na pozápasové tiskové konferenci pobavil Petr Kaňkovský přítomné novináře. Na dotaz, jaký bude další zápas série odpověděl jednoduše: „Jiný.“