Augusta: Mám chuť dál pomáhat jihlavskému hokeji

02.03.2009 / Eva Streichsbierová

Dlouhé hledání trenéra pro A-tým Dukly Jihlava je u konce. Pozici šéfa jihlavské střídačky bude v ročníku 2009/2010 zastávat Josef Augusta, který k mužstvu přišel začátkem ledna letošního roku. Jeho dočasné působení u Dukly se v pondělí 2. března proměnilo v trvalé. „Jsem připravený pomáhat klubu dál,“ prozradil dvaašedesátiletý kouč.

Stejnou větu jste pronesl hned po posledním zápase sezony s Chomutovem. To znamená, že jste nad nabídkou asi dlouho neuvažoval, nebo snad ano?
V podstatě už jsme byli tak nějak s vedením klubu domluveni delší dobu. Akorát v neděli jsme s Béďou Ščerbanem (jednatel klubu – pozn. red.) dojednali ještě pár drobností.

Chystáte se měnit asistenty?
Ne, Roman Mejzlík má smlouvu i na příští rok, takže se mnou zůstane. A členem realizačního týmu je samozřejmě i trenér gólmanu Petr Jaroš.

A co Aleš Totter?
Ten nikdy neměl s A-mužstvem nic společného. Je trenérem juniorů, za ty zodpovídá. Smlouvu má s áčkem pouze Roman Mejzlík.

Na střídačce s vámi ale byl až do posledního zápasu...
Dosadil ho tam předtím Béďa, já to po něm jenom převzal a dokončil. Ale Totter nikdy neměl s A-týmem žádnou smlouvu. Je placený za práci s juniorkou.

Jednatel klubu prozradil, že už se vás snažil přemluvit na post hlavního kouče dřív, ale prý jste se dost dlouho bránil...
Podívejte se, já jsem sledoval dění v Dukle delší dobu a musím říct, že nešla dobrým směrem. Vedli ji lidé, kteří nebyli osobnosti. Pak ale přišel Béďa a za ten rok jsme poznal, že pod ním to má hlavu a patu. I lidi kolem něho chtějí hokej v Jihlavě posunout do lepších časů. Proto jsem se rozhodl pomoct.

Bude se nějak měnit kádr oproti tomu letošnímu?
Podle mých zpráv mají v podstatě všichni hráči smlouvy z loňska. Pouze u některých se jedná, jestli budou pokračovat, nebo ne. Ale to je každý rok stejné, hráči prostě licitují, zkoušejí to. Teď je ovšem krize a ta určitě zasáhne i české kluby, v extralize už se to objevuje. Já si ale myslím, že v Dukle mají hráči dobré podmínky a musí se rozhodnout sami, jestli tady chtějí hrát dál.

Jedním z těch, kteří ještě váhají, je také kapitán týmu Oldřich Bakus. Už jste ho zkoušel přemluvit?
Já nic nezmůžu, to se musí domluvit s klubem. Za sebe můžu jenom říct, že bych ho v mužstvu viděl rád. Ale všechno bude záležet na něm.

Když byla letos chvíli krize s obránci, tak jste naznačil, že byste uvítal návrat Bedřicha Ščerbana do sestavy. Ještě pořád to platí?
(usmívá se) Samozřejmě. Kdykoliv se Béďa rozhodne, že chce hrát, tak u mě bude mít místo v sestavě jisté.

Filozofií klubu je ale spíš výchova mladších hráčů. Počítáte s nimi i do příštího ročníku?
Určitě. Když se podíváte na sestavu z konce sezony, tak vám bude jasné, o které kluky mám zájem. Rozhodně to je David Musil, a pak taky Adam Zeman. Ty dva bych chtěl jednoznačně zařadit do přípravy.

A co třeba brankář Filip Novotný?
Ten není naším hráčem. Bude záležet na jeho současném klubu, co udělá. Jestli ho bude chtít poslat k nám, nebo někam jinam. My bychom o něj určitě stáli, ale on je zbožím Sparty.

Jaký chystáte v nejbližší době program pro A-tým?
Budeme trénovat až do konce března, pak dostanou kluci čtrnáct dnů volna a potom pojedeme nanovo. Ještě bychom měli odehrát v březnu taky jeden zápas s reprezentační osmnáctkou.

A tím by měla letošní sezona definitivně skončit?
Pokud vím, tak fanoušci projevili zájem, že by chtěli Dukle pomoct splatit pokutu od disciplinární komise. A jednou z možností by mohl být třeba i zápas "červených" proti "žlutým". Řídili by ho rozhodčí, všechno by bylo jako při normálním utkání a výtěžek by se pak dal právě na úhradu té částky. Ale zatím je to jenom návrh.